Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie po dłuższej przerwie!!

Cierpliwości, fachowców z prawdziwego zdarzenia i grubych portfeli w 2009!!

Otóż u nas w końcu coś ruszyło - po przejściach z z500 i geologiem- wczoraj nasza architektka dostała projekty i " propozycję" zmian i zaczyna działać! oprócz tego, co już kiedyś pisałam- zaproponowała nam jeszcze zmianę wysokości okien z 150 na 160cm, i od razu "rolety wbudowane"- nie wiem co to takiego- ale mąż uważa że fajne/praktyczne itd...no i się zgodziliśmy.

Teraz szukanie ekipy/ kierbuda/ wybór materiałów - czyli same miłe rzeczy:)

Miło się ogląda Wasze postępy na budowach :)

• Odpowiedzi 310
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

M & M KOMARZEWO mąż sprawdzi notatki, ile tego było. Wspomniał, że 36 poszło 3 palety, z tym, że górę robiliśmy już z 25. Jak sprawdzi to wam napiszę.

Witam Serdecznie. Dzięki za info. Z niecierpliwością czekamy na dokładniejsze info w miarę możliwości oczywiście. Odpowiedzi oczekujemy na stronie naszych komentarzy. Pomyślności. Pa :wink:

M & M

Dziennik Marzeny i Mariusza

Komentarze

A ja żadnych powiadomień nie dostawałam a tu tyle nowości :/

U nas do przodu :) odrobinę.... dostaliśmy listę zaleceń konserwatorskich w zakresie ochrony zabytków (brawo dla wojewódzkiego konserwatora - pismo złożone 30 grudnia, odpowiedź.. datowana 2 stycznia (dotarła 5go)!). Mamy już też archeologa, z którym w przyszłym tygodniu podpisuję umowę i on już załatwia resztę (zajmie to ok 2 tyg). Wygląda na to, że do końca stycznia powinniśmy złożyć papiery o pozwolenie na budowę.

Póki co zrezygnowałam z wybranej ekipy (1 - na początek marca się nie wyrobimy, a nie możemy blokować innym, 2 - ostatnio opinie o nich się popsuły, 3 - cenowo wydaje mi się teraz, że są drodzy, zwłaszcza po obniżkach w branży). Tak więc luty spędzę na szukaniu wykonawców (ale jakoś specjalnie mnie to nie przeraża :p ).

Gratuluję wszystkim postępów :) dawajcie więcej fotek...

Ja też nie dostawałam powiadomień :evil:

Claris - fajnie, że ruszyło się z papierami - początek budowy zbliża się wielkimi krokami :D

Vyper - szalejesz z tym naszym projektem, oj szalejesz :D Ciekawe jak będzie wyglądała ostateczna wersja w Twoim wykonaniu :D

słowikowa79 - na kiedy przewidujecie start budowy?

U nas mamy chwilową przerwę - czekamy aż mrozy odpuszczą, żeby wylewki zrobić, planuję pod koniec stycznia. Stałam się przez to wielką fanką prognoz pogody :wink: Najpierw patrzę na http://new.meteo.pl prognozę na 48 i 84 godziny, potem na onecie na 5 dni, a na koniec na http://www.twojapogoda.pl na 16 dni. I w każdy poniedziałek dzwonię do faceta od wylewek i po analizie prognoz pogody umawiamy się na telefon w następny poniedziałek :D

Ech, muszę uzupełnić dziennik. Dwa dni temu napisałam pięknego posta ale explorer mi się zawiesił i wcięło wszystko. Najwyższa pora zrobić drugie podejście :roll:

• 5 weeks później...

Z chęcią bym się pochwaliła, ale niestety nie mam czym :(.

6 stycznia złożony wniosek o WZ i czekamy....

Ostatnio trwało to aż 6 miesięcy i powiedzieli - NIE :(

Przepisy sie zmienily,wiec liczymy, że tym razem bedziemy mieli wiecej szczescia. Ale jeśli będą wydawać decyzje w takim tempie jak ostatino - to budowe najwczesniej zaczniemy w wrzesniu. Doł domu mam w kazdym badz razie wirtualnie urzadzony ;). Wydaje mi się, że to już optymalna, a wiec i ostateczna koncepcja :roll:

Pozdrawiam wszystkich czekajacych na wiosne i wznowienie prac :)

Vyper mam nadzieję, że tym razem dostaniesz WZ szybciej i pomyślne dla siebie.

Claris ilość papierologii i czas który ci zajmuje jest porażający! Mi krócej zajmie cala budowa, niż tobie te papiery. Naprawdę współczuję, mnie by szlag trafił :evil: No ale wiosną/latem to już na pewno ruszysz - życzę ci tego gorąco. A może jak pisze Ewa faktycznie skorzystasz z tego, że wykonawcy są bardziej dostępni i ceny mają bardziej realne?

Ewa__b wybrałaś już okna?

Słowikowa79 masz już papiery do PnB?

U nas wczoraj skończyli wylewki, za niecały miesiąc zaczynamy ocieplenie poddasza. Wcześniej położymy płytki w garażu i kotłowni, żeby jak najszybciej uruchomić ogrzewanie i powoli wygrzewać podłogówkę. Projekt kuchni mam właściwie gotowy, kominka i górnej łazienki też. Reszta dalej nie daje mi spać po nocach :D

Oby do wiosny 8)

Dzieki Aniu, że trzymasz kciuki. Jak tylko coś sie ruszy - dam znac :).

Ewo - koncepcja na razie sie nie zmienila, ale bez warunkow to moge planowac - w komputerze jedynie :-(. Wszystko zalezy od kata nachylenia dachu jaki podadza.

Załaczam pare roboczych wizualek:

rzut parteru po zmianach - przesuniety komin, brak slupa. Okazalo sie, ze slup nie jest konieczny, moi znajomi kupili niedawno ten projekt i slupa w nim juz nie ma. Komin da sie przesunac.

http://lh6.ggpht.com/_yszO4dnbLfA/SZMv8ExWMYI/AAAAAAAAAOA/m9IDLnbSNAw/s800/parter.jpg

rzut pietra:

http://lh4.ggpht.com/_yszO4dnbLfA/SZMv-F2Q4ZI/AAAAAAAAAOI/8ro9AS6WffU/s800/pietro.jpg

elewacja frontowa:

http://lh5.ggpht.com/_yszO4dnbLfA/SZMv-jl30PI/AAAAAAAAAOQ/gYh0jX2Ihn8/s640/front.jpg

elewacja tylna

http://lh3.ggpht.com/_yszO4dnbLfA/SZMv_FN_3oI/AAAAAAAAAOY/pOBoj0x4vnQ/s640/ty%C5%82.jpg

parter

http://lh6.ggpht.com/_yszO4dnbLfA/SZMv_1Z7x7I/AAAAAAAAAOg/elXWXPLxqUk/s800/dom_plan.jpg

pozdrawiam i czekam na Wasze postepy :)

Mamy pozwolenie od konserwatora!! Dziś nadeszło pocztą. Teraz już tylko musimy skompletować wszystkie papiery, podzielić na 4 egzemplarze i składamy o pozwolenie. Tu mam nadzieję, zejdzie nam krócej [liczę na znajomości w urzędzie...]- może w tym tygodniu, najdalej na początku następnego składamy!

Ania, chcemy papiery złożyć w poniedziałek. Jeśli się uda ze znajomościami to mam nadzieję, że się w miesiąc wyrobią; jeśli nie to jak znam życie będzie to całe 65 dni [pod warunkiem, że nic nie będzie brakować, bo urzędnicy tutaj są okropnie drobiazgowi]. Tak czy inaczej liczę na początek robót w kwietniu, najdalej w maju. Do zimy ma być SSZ :) a potem będziemy dłubać w środku.

My też musimy obudzić się ze snu zimowego; po powrocie z ferii, z nową energią planujemy prace wewnętrzne. Montaż okien na koniec marca, do tego czasu chcielibyśmy zrobić instalacje i tynki...tylko jak to wykonać bez okien, co by nie trzeba było dwa razy materiału kupować :-? ? hmm i tu mamy orzech do zgryzienia. Może jakaś ochrona, stróż(...)? Wiosnę czuć na cełego więc prace ruszą pełną parą, nowe "zetki" pewnie też i entuzjazm powróci. Trzymajcie się wiosennie :D