slowikowa79 08.01.2009 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Witajcie po dłuższej przerwie!! Cierpliwości, fachowców z prawdziwego zdarzenia i grubych portfeli w 2009!! Otóż u nas w końcu coś ruszyło - po przejściach z z500 i geologiem- wczoraj nasza architektka dostała projekty i " propozycję" zmian i zaczyna działać! oprócz tego, co już kiedyś pisałam- zaproponowała nam jeszcze zmianę wysokości okien z 150 na 160cm, i od razu "rolety wbudowane"- nie wiem co to takiego- ale mąż uważa że fajne/praktyczne itd...no i się zgodziliśmy. Teraz szukanie ekipy/ kierbuda/ wybór materiałów - czyli same miłe rzeczy:) Miło się ogląda Wasze postępy na budowach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa__b 08.01.2009 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 slowikowa79 życzę więc dobrych wyborów i kompetentnych ludzi. Trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M M KOMARZEWO 08.01.2009 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 M & M KOMARZEWO mąż sprawdzi notatki, ile tego było. Wspomniał, że 36 poszło 3 palety, z tym, że górę robiliśmy już z 25. Jak sprawdzi to wam napiszę. Witam Serdecznie. Dzięki za info. Z niecierpliwością czekamy na dokładniejsze info w miarę możliwości oczywiście. Odpowiedzi oczekujemy na stronie naszych komentarzy. Pomyślności. Pa M & M Dziennik Marzeny i Mariusza Komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 09.01.2009 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 A ja żadnych powiadomień nie dostawałam a tu tyle nowości :/ U nas do przodu odrobinę.... dostaliśmy listę zaleceń konserwatorskich w zakresie ochrony zabytków (brawo dla wojewódzkiego konserwatora - pismo złożone 30 grudnia, odpowiedź.. datowana 2 stycznia (dotarła 5go)!). Mamy już też archeologa, z którym w przyszłym tygodniu podpisuję umowę i on już załatwia resztę (zajmie to ok 2 tyg). Wygląda na to, że do końca stycznia powinniśmy złożyć papiery o pozwolenie na budowę. Póki co zrezygnowałam z wybranej ekipy (1 - na początek marca się nie wyrobimy, a nie możemy blokować innym, 2 - ostatnio opinie o nich się popsuły, 3 - cenowo wydaje mi się teraz, że są drodzy, zwłaszcza po obniżkach w branży). Tak więc luty spędzę na szukaniu wykonawców (ale jakoś specjalnie mnie to nie przeraża ). Gratuluję wszystkim postępów dawajcie więcej fotek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 11.01.2009 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 Ja też nie dostawałam powiadomień Claris - fajnie, że ruszyło się z papierami - początek budowy zbliża się wielkimi krokami Vyper - szalejesz z tym naszym projektem, oj szalejesz Ciekawe jak będzie wyglądała ostateczna wersja w Twoim wykonaniu słowikowa79 - na kiedy przewidujecie start budowy? U nas mamy chwilową przerwę - czekamy aż mrozy odpuszczą, żeby wylewki zrobić, planuję pod koniec stycznia. Stałam się przez to wielką fanką prognoz pogody Najpierw patrzę na http://new.meteo.pl prognozę na 48 i 84 godziny, potem na onecie na 5 dni, a na koniec na http://www.twojapogoda.pl na 16 dni. I w każdy poniedziałek dzwonię do faceta od wylewek i po analizie prognoz pogody umawiamy się na telefon w następny poniedziałek Ech, muszę uzupełnić dziennik. Dwa dni temu napisałam pięknego posta ale explorer mi się zawiesił i wcięło wszystko. Najwyższa pora zrobić drugie podejście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 10.02.2009 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Czy wszyscy zapadli w sen zimowy ?!! Czy powstaną jakieś Z28 w tym roku? Chwalcie się postępami w papierologii - wiosna idzie, budowy zaraz ruszą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vyper 10.02.2009 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Z chęcią bym się pochwaliła, ale niestety nie mam czym . 6 stycznia złożony wniosek o WZ i czekamy.... Ostatnio trwało to aż 6 miesięcy i powiedzieli - NIE Przepisy sie zmienily,wiec liczymy, że tym razem bedziemy mieli wiecej szczescia. Ale jeśli będą wydawać decyzje w takim tempie jak ostatino - to budowe najwczesniej zaczniemy w wrzesniu. Doł domu mam w kazdym badz razie wirtualnie urzadzony . Wydaje mi się, że to już optymalna, a wiec i ostateczna koncepcja Pozdrawiam wszystkich czekajacych na wiosne i wznowienie prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 10.02.2009 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 My czekamy na zgodę od konserwatora. Ma przyjść pocztą najdalej do końca lutego. Potem składamy papiery o pozwolenie. Trwa tez casting na wykonawcę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa__b 10.02.2009 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 claris chyba dobry czas na budowanie, oby ten kryzys pomógł Wam uzyskać lepsze ceny.Vyper ustalona już osateczna koncepcja budynku? podnosicie górę? Pozdrawiam wszystkich[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 11.02.2009 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Vyper mam nadzieję, że tym razem dostaniesz WZ szybciej i pomyślne dla siebie. Claris ilość papierologii i czas który ci zajmuje jest porażający! Mi krócej zajmie cala budowa, niż tobie te papiery. Naprawdę współczuję, mnie by szlag trafił No ale wiosną/latem to już na pewno ruszysz - życzę ci tego gorąco. A może jak pisze Ewa faktycznie skorzystasz z tego, że wykonawcy są bardziej dostępni i ceny mają bardziej realne? Ewa__b wybrałaś już okna? Słowikowa79 masz już papiery do PnB? U nas wczoraj skończyli wylewki, za niecały miesiąc zaczynamy ocieplenie poddasza. Wcześniej położymy płytki w garażu i kotłowni, żeby jak najszybciej uruchomić ogrzewanie i powoli wygrzewać podłogówkę. Projekt kuchni mam właściwie gotowy, kominka i górnej łazienki też. Reszta dalej nie daje mi spać po nocach Oby do wiosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vyper 11.02.2009 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Dzieki Aniu, że trzymasz kciuki. Jak tylko coś sie ruszy - dam znac . Ewo - koncepcja na razie sie nie zmienila, ale bez warunkow to moge planowac - w komputerze jedynie . Wszystko zalezy od kata nachylenia dachu jaki podadza. Załaczam pare roboczych wizualek: rzut parteru po zmianach - przesuniety komin, brak slupa. Okazalo sie, ze slup nie jest konieczny, moi znajomi kupili niedawno ten projekt i slupa w nim juz nie ma. Komin da sie przesunac. http://lh6.ggpht.com/_yszO4dnbLfA/SZMv8ExWMYI/AAAAAAAAAOA/m9IDLnbSNAw/s800/parter.jpg rzut pietra: http://lh4.ggpht.com/_yszO4dnbLfA/SZMv-F2Q4ZI/AAAAAAAAAOI/8ro9AS6WffU/s800/pietro.jpg elewacja frontowa: http://lh5.ggpht.com/_yszO4dnbLfA/SZMv-jl30PI/AAAAAAAAAOQ/gYh0jX2Ihn8/s640/front.jpg elewacja tylna http://lh3.ggpht.com/_yszO4dnbLfA/SZMv_FN_3oI/AAAAAAAAAOY/pOBoj0x4vnQ/s640/ty%C5%82.jpg parter http://lh6.ggpht.com/_yszO4dnbLfA/SZMv_1Z7x7I/AAAAAAAAAOg/elXWXPLxqUk/s800/dom_plan.jpg pozdrawiam i czekam na Wasze postepy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 16.02.2009 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Mamy pozwolenie od konserwatora!! Dziś nadeszło pocztą. Teraz już tylko musimy skompletować wszystkie papiery, podzielić na 4 egzemplarze i składamy o pozwolenie. Tu mam nadzieję, zejdzie nam krócej [liczę na znajomości w urzędzie...]- może w tym tygodniu, najdalej na początku następnego składamy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 16.02.2009 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa__b 17.02.2009 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Claris i co wpisał ci konserwator do decyzji?? Musicie robić badania archeologiczne, czy tylko nadzór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 17.02.2009 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Mamy badania archeologiczne podczas robót ziemnych zgodnie z programem ratowniczych badań archeologicznych. Brzmi strasznie, ale tak naprawdę to archeolog ma być obecny przy wykopkach i ma sporządzić odpowiednią dokumentację i sprawozdanie. Mam nadzieję, że nic nie wykopiemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 18.02.2009 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Mam nadzieję, że nic nie wykopiemy To kopcie ostrożnie Jak długo się u ciebie czeka na PnB? Kiedy realnie możecie wystartować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 18.02.2009 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Ania, chcemy papiery złożyć w poniedziałek. Jeśli się uda ze znajomościami to mam nadzieję, że się w miesiąc wyrobią; jeśli nie to jak znam życie będzie to całe 65 dni [pod warunkiem, że nic nie będzie brakować, bo urzędnicy tutaj są okropnie drobiazgowi]. Tak czy inaczej liczę na początek robót w kwietniu, najdalej w maju. Do zimy ma być SSZ a potem będziemy dłubać w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 20.02.2009 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Do zimy ma być SSZ a potem będziemy dłubać w środku. Plan bardzo realny, my ruszyliśmy w lipcu i też do zimy zrobiliśmy SSZ. I jeszcze zdążyliśmy z instalacjami i tynkami przed mrozami. Trzymam kciuki, żeby znajomości zadziałały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slowikowa79 26.02.2009 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 a u nas niestety nic się nie posuwa do przodu.... wymyślamy jak pozbyć się belki w salonie, jak zaprojektować taras, jakie wybrać schody.... ale wszystko jakoś tak bez entuzjazmu, jak na początku może to wina zimowego zmęczenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa__b 02.03.2009 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 My też musimy obudzić się ze snu zimowego; po powrocie z ferii, z nową energią planujemy prace wewnętrzne. Montaż okien na koniec marca, do tego czasu chcielibyśmy zrobić instalacje i tynki...tylko jak to wykonać bez okien, co by nie trzeba było dwa razy materiału kupować ? hmm i tu mamy orzech do zgryzienia. Może jakaś ochrona, stróż(...)? Wiosnę czuć na cełego więc prace ruszą pełną parą, nowe "zetki" pewnie też i entuzjazm powróci. Trzymajcie się wiosennie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts