Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

miał być ZUT a jest smr..d czyli nic. Ech wyobraźcie sobie że na naszej działce dawno dawno temu (10 lat temu, kiedy były tam pola ) ktoś, nazwijmy go panem X chciał postawić dom, dostał pozwolenie na budowę... i nie anulował tego po sprzedaży działki. Teraz my, prawni właściciele działki nie możemy ubiegać sie o "nasze" pozwolenie, bo tamto jest w mocy :( mimo, że już jest dawno po okresie 3 lat.. wygasło ale jest Wszystkie mapki wyrysy są bez planowanej budowy pana X, ale ostatni wtórnik, odebrany w piątek już ma naniesiony projekt pana X. Od poniedziałku trwa bieganie od urzędu do urzędu... wszyscy rozkładają ręce bo nie spotkali się z taką głupotą!!! Doradzono nam aby odszukać pana X, i poprosić go o napisanie pisma że nie postawi domu na naszej działce :evil: przecież to jakaś paranoja!!!!! Nie dosyć że to jest jakis absurd, bo my jesteśmy właścicielami działki, a poprzedni własciciel który nam to sprzedał nic nie wiedział o panu X i jego pozwoleniu na budowę, to kolejne tygodnie w plecy, bo nie przyjęto dokumentacji w ZUT... A nam pozostaje poszukać pana X i błagać aby napisał unieważnienie pozwolenia na działce, której nie jest właścicielem :evil: i jak tutaj być spokojnym @#$%^&^%$#%^

• Odpowiedzi 310
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

:o

nie znam co prawda prawa budowlanego, ale wiem, że pozwolenie ma swoją ważność i o ile nie zostały dokonane wpisy w dzienniku budowy, że jakieś prace były realizowane, to powinno stracić ważność. No sa jeszcze pewnie inne kombinacje, typu uzupełnienie wpisów, ale jak to się ma do sprawy własnoiści terenu?

A może starostwo powinno zwrócić sie do tego niedoszłego inwestora z zapytaniem, a następnie stwierdzić wygasniecie decyzji z mocy prawa....tak sobie dumam

Współczuję. I jak tu optymistycznie powitac wiosnę?

Powodzenia

Chciałam napisać coś optymistycznego, ale po rewelacjach Słowikowej ręce mi opadły...Na głupotę urzędników nie ma mocnych :evil: Mam nadzieję, że szybko się uda wyprostowac sprawę z panem X.

A teraz będzie wiosennie: u mnie jak tylko zszedł śnieg to widać już było przebijające się tulipany i narcyzy. No a dziś jest +14 stopni i od rana świecilo słońce, dopiero parę minut temu się zachmurzyło.

Pora budzić się ze snu zimowego i planować i budować

:D :D :D DO ROBOTY :D :D :D

A u nas złodzieje szwendają się po budowie :evil: , pomimo obecnosci, róznych interesujacych rzeczy przydatnych w budowie, wiecie co ukradli?.......choinkę. Naszą piekną jodłę kaukaską, którą niebawem mieliśmy wkopać jako pierwsze drzewko :evil: Aby im uschła.

Skąd ja to znam :evil: U nas co prawda zwykły świerk, ale też dostał nóg. A sąsiad do tej pory nas unika.

Poza tym chyba wylewkarze (w każdym razie podczas ich obecności) ukradli 4 plyty styroduru, które zostawiłam sobie do ocieplenia tarasu i paczkę styropianu 5 cm podlogowego :evil: Oczywiście ich szef twierdzi że to na pewno nie oni, ale po pierwsze nie był caly czas na budowie, po drugie nie wie co mieli w bagażniku. Szkoda gadać.

A ogrodzenie masz jakieś na budowie? Bez tego to teraz ani rusz :evil:

• 2 weeks później...

Uroczyście melduję wszem i wobec, że w końcu dotarłam do Urzędu i złożyłam dziś papiery o pozwolenie na budowę. Prawie z miesięcznym opóźnieniem wg ostatnich planów; praca dobiła i mnie, i męża i nie było szans wyrwać się wcześniej.

Teraz czekamy - pewnie na pismo o uzupełnienie czegoś tam :) podejrzewam, że o uzgodnienie obsługi komunikacyjnej działki bo tego 1 papieru zapomniałam dołączyć [urzędniczka zrobiła jakieś zamieszanie i wyleciało mi to z głowy, mimo, że uzgodnienie miałam pięknie pokserowane i czekające w teczce :p].

Z radosnych informacji u nas: w nadchodzącym tygodniu nasz dom dostanie OKNA, więc się zacznie :D

Ze smutnych i nas dobijających: okresowo pojawia się w naszej piwnicy woda :cry: Jak macie jakieś namiary na dobrych fachowców od odwadniania budynków to proszę o namiary. Jutro spotkanie z naszym wykonawcą stanu surowego, wiedział o okresowym pojawianiu się wód gruntowych, nie oszczędzaliśmy na izolacji, miało być dobrze zrobione, wręcz basenowo :(

Z radosnych informacji u nas: w nadchodzącym tygodniu nasz dom dostanie OKNA, więc się zacznie :D

Ze smutnych i nas dobijających: okresowo pojawia się w naszej piwnicy woda :cry: Jak macie jakieś namiary na dobrych fachowców od odwadniania budynków to proszę o namiary. Jutro spotkanie z naszym wykonawcą stanu surowego, wiedział o okresowym pojawianiu się wód gruntowych, nie oszczędzaliśmy na izolacji, miało być dobrze zrobione, wręcz basenowo :(

Jak tylko okna się pojawią, wrzuć szybciutko zdjęcia :D

Jak spotkanie z wykonawcą? Poczuwa się do odpowiedzialności? Mam nadzieję, że w ramach gwarancji/rękojmi usunie wszelakie przecieki.

U nas jest tak wysoki stan wód gruntowych, że w warunkach zabudowy jest zakaz piwnic. Jesienią woda była 130 cm pod powierzchnią, teraz pewnie jest jakieś 80 cm. Jedynie kolektory od pompy ciepła na tym korzystają :wink:

Wykonawca na szczęście jest gotowy do prac i nie wykręca się, zresztą nie wyobrażam sobie, żeby było inaczej. Z kierownikiem musimy ustalić plan działania i mam nadzieję, że opanujemy sytuację, pompy miec nie bedziemy więc woda nie jest mile widziana :evil: . Ania, a propos pompy, dobrze się u was sprawuje? jak temperatury, podłoga ciepła? Widziałam, że wszędzie u was podłogówka (zresztą przy pompie to chyba norma), a my się jeszcze zastanawiamy chyba część bedzie na grzejnikach, część na podłogówce, a ogrzewanie skojarzone: kocioł na gaz i drugi na drewno.

Mam dwa jeszcze newsy: podłączają nam prąd :D więc bye bye agregacie i okna będą w następnym tygodniu, prawdopodobnie 8.04 :x , a tak na nie czekamy. Aaaaa i jeszcze robiłam wycenę kuchni (a la angielskiej) i .... nie zamówię chyba w tym studiu, ponieważ z ceną przesadzili :o szkoda gadać. Będziem szukać dalej.

Pozdrawiam wszystkich

Całe szczęście, że wykonawca przyzwoity, na pewno wygracie z tą wodą :D

Pompa działa, podłoga ciepła :D Teraz puszczamy w podłogę wodę o temp 30 stopni, w domu jest min. 16. A budynek cały czas nie ocieplony, nieogrzewany garaż nie jest oddzielony drzwiami od części ogrzewanej, no i wietrzymy. W górnej części zbiornika mamy prawie 80 stopni, na dole 30. Po włączeniu ogrzewania tynki wyschły błyskawicznie, jeszcze tylko w niektórych rogach jest wilgotno. Tak naprawdę, to coś będzie można powiedziec w następną zimę, jak wszystko już będzie uszczelnione, ocieplone itp. ale jestem dobrej myśli - musi działać :wink:

Jest pewien gość polecany na forum, który robi kuchnie w różnych miejscach w Polsce, angielskie też robił. Ma przyzwoite ceny. Jak chcesz to ci podeślę namiary na niego.

Mamy okna!!!!! Chciałam właśnie wkleić zdjęcia, ale niestety zostawiłam aparat, nie wiem gdzie :roll: Co raz gorzej ze mną. Okna super, mam nadzieję, że się nimi jutro pochwalę. Wreszcie w domu zrobiło się jakoś "domowo". Jest małe ale, zresztą pokaże wam na zdjęciach, szprosy nie zawsze występują na tych samych wysokościach, widać to szczególnie w oknie tarasowym i w pokoju z balkonem (tam dołożyliśmy dodatkowe okno). Ocenicie sami.

Mamy okna!!!!! Chciałam właśnie wkleić zdjęcia, ale niestety zostawiłam aparat, nie wiem gdzie :roll: Co raz gorzej ze mną. Okna super, mam nadzieję, że się nimi jutro pochwalę. Wreszcie w domu zrobiło się jakoś "domowo". Jest małe ale, zresztą pokaże wam na zdjęciach, szprosy nie zawsze występują na tych samych wysokościach, widać to szczególnie w oknie tarasowym i w pokoju z balkonem (tam dołożyliśmy dodatkowe okno). Ocenicie sami.

To szybciutko szukaj aparatu i wrzucaj nam tu zdjęcia :D

• 2 weeks później...

Sobota upłynęła pod hasłem "porządki na działce"

Taki był widok z poddasza jeszcze w sobotę rano ,musieliśmy nawieźć trochę ziemi, aby podnieść teren:

http://images47.fotosik.pl/112/2e533c97ebd73f82m.jpg

Po pracy sympatycznego Pana Koparkowego wygląda to teraz tak:

http://images47.fotosik.pl/112/6b088662756c2cd7m.jpg

całość:

http://images43.fotosik.pl/112/a5065210d776d9d5m.jpg

no i dzieciom przyjdzie wymyślić nowe atrakcje, bo zjeżdżać będzie już trudno:

http://images38.fotosik.pl/108/78aded6764298cefm.jpg