Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 310
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie Z 28 :D

Po długiej zimowej przerwie prace rozpoczęte. Wiem, długo się nie odzywałam ale to naprawię. Tydzień temu mąż zrobił wykop i już wylał ławy fundamentowe. Muszę poczytać jak wstawić zdjęcia, gdzieś to było... Wczoraj widziałam, stawiają bloczki, a że jest to brygada męża to muszą się starać i chyba im to wolniej idzie.

Aniu, Ewo przez cały czas oglądaliśmy Wasze zdjęcia, gratulujemy takich postępów. Bardzo mi się podoba pomysł z zadaszeniem tarasu. Aniu kafelki w dolnej łazience są śliczne a koza wygląda super. My planujemy w tym roku zrobić pod dach z papą i zostawić na zimę. Na razie

Ufff, a już myślałam, że nikt nie ruszył z budową. Powodzenia i czekamy na newsy.

Ja z dziećmi poznajemy tajniki ogródka przydomowego, wydzieliłam parcelę dla maluchów, nam pozostawiając największą część. Zobaczymy, czy coś wzejdzie. Siedzimy z dziećmi w ogrodzie, bo w środku działają tynkarze. Chyba trzeba będzie posiać chociaż trawę, żeby ziemia tak nie pyliła. Generalnie oprócz ogródka (warzywniaka), wszystkie nasadzenia planujemy na jesień. Dzisiaj jeszcze mąż ocieplał ścianę wewnętrzną pomiędzy garażem, a częścią mieszkalną. Piękna jest wiosna na wsi.

Pozdrawiamy

Ewa, a masz jakiś konkretny pomysł na parcelę dla dzieci?

Mój starszy chciałby swój własny murowany domek - z prądem (do podłączenia laptopa, którego nie ma) :o Udało mi się wytargować własny namiot + kawałek ogródka 8)

Młodszy na razie chce tylko ogródek, ale pewnie pozazdrości bratu i też będzie chcial domek...

I jakiś placyk zabaw - taki bardziej zręcznościowy byśmy chcieli im zrobić, ale dokładnego pomysłu jeszcze nie mamy.

Marzeno i Mariuszu - super że ruszacie z dalszym ciągiem budowy, powodzenia!

zręcznościowo to myslę, że trochę potraktujemy już pokojoje dzieci, zobaczymy, jak wejdą meble, czy znajdziemy miejsce na linę do wspinania, drabinkę (na brzuszki :wink: ). Ten [pokój z balkonem wydaje nam się najbardziej odpowiedni, wygląda jakby miał własny przedpokój, a tam można poszaleć. O domku w ogrodzie tez oczywiście dzieci wspominają i pewnie trzeba bedzie go zbudować, niech mają frajdę.

Trzeba zająć się trawą, wczoraj pierwszy raz polała się woda z naszej PRYWATNERJ studni, ale super uczucie mieć własne źródełko. Damy do sanepidu do zbadania sprawdzić czy wszstko z nią ok.

Witam.

Co zrobić ze słupem przed wejściem - wylać z betonu i obłożyć płytką klinkierową czy wymurować z klinkieru?

My mamy wylany z betonu. Wydaje mi się, że jest to element konstrukcyjny (nośny - mocno zbrojony) i nie bardzo da się go wymurować z klinkieru, co najwyżej obudować później.

dzisiaj wbiłam pierwszą łopatę w ziemię :) żeby nie było, że Ania szybciej się przeprowadzi, niż ja to zrobię :p

Posadziłam 2 choinki, mam nadzieję, że się przyjmą, nic ich nie zeżre tudzież jakaś dusza nie wykopie....

a jak w końcu założę dziennik [co jest bliżej niz dalej] to i działkę pokażę, i choinki...

Jestesmy po tynkach, nasze spostrzeżenia: gdybysmy jeszcze raz mieli ten etap przed sobą, sprawdzilibysmy dokładność wykonania naroży (kąty proste) juz na etapie murowania, później to jeden zwala na drugiego.

Generalnie ok, ale chyba oczekiwałam lepszego wykonania. Dziwi mnie zaskoczenie wykonawców, że mają porządnie po sobie posprzątać, a przecież wiecie jak wyglądają posadzki(?) Posprzątali, poprawili, teraz hydraulika się zacznie :-? Jeszcze żebysmy wiedzieli czego chcemy: gaz z kotłem na paliwo stałe, czy pompa ciepła, czekamy na wycenę tej drugiej.