aniahubi 05.06.2009 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 Ania, na wycenę jeszcze czekamy, w międzyczasie rozmawiałam z dwoma użytkownikami i jak na razie same dobre opinie. Wodę użytkową jak macie u siebie rozwiązaną? Podgrzewacz elektryczny, czy z PC, nasłuchałam się i naczytałam że są dostawki do PC z taką funkcją? Dopiero dziś zauważyłam twój wpis Nasza pompa grzeje zarówno wodę do ogrzewania jak i użytkową. W zestawie z pompą jest zbiornik 500 l, który ogrzewa za pomocą dwóch wężownic wodę - jedną do ogrzewania, drugą użytkową (podobno funkcjonuje tak jak ogrzewacz przepływowy, ale ma bardzo dobrą skuteczność. Można też zamówić taki, który będzie współpracował z solarami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa__b 07.06.2009 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 No i decyzja zapadła, jednak pompa ciepła, ale....powietrze/woda. Cholewka, tak się obawialiśmy tego rozwiązania, ale nasz instalator nas przekonał, czy decyzja była słuszna powiemy pewnie za jakiś rok. PC również zintegrowana ze zbiornikiem akumulacyjnym. Ma zabezpieczyć co i c.w.u. Od wtorku instalatorzy wchodzą do domu. Zdecydowliśmy się też na wentylację z rekuperacją. Czas pokaże co to wszystko warte. Do wtorku mamy podać instalatorom rozmieszczenie punktów, a my przecież jeszcze nie mamy łazienki rozplanowanej Będzie radosna twórczość, gorzej, jak z czymś się nie wstrzelimy, jak należy. Aniahubi, jak ci się udało to przebrnąć? Wasz dom nabiera barw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 07.06.2009 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 A macie jakąś grzałkę na wypadek dużych mrozów, kiedy PC powietrze/woda bardzo słabo działa? Czy w związku z tym kładziecie wszędzie podłogówkę? A tak z czystej ciekawości, prześlij mi na PW albo maila jaki będzie koszt całej instalacji i jaka firma. Rozmieszczenie sprzętów w łazience mieliśmy jeszcze przed tynkami, bo instalację wtedy robiliśmy. I tego się później trzymaliśmy Po tynkach tylko kładli podłogówkę. Wylewki kiedy będą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa__b 07.06.2009 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 Ania, napisz czy dostałaś wiadomość, bo nie wiem czy poszło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 08.06.2009 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Ania, napisz czy dostałaś wiadomość, bo nie wiem czy poszło? Nic nie dostałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M M KOMARZEWO 14.06.2009 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Pozdrawiamy odwiedzających. Długo nie uzupełnialiśmy naszego dziennika, ale chcemy poinformować, że jest zaktualizowany. Życzymy wszystkim wytrwałości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 15.07.2009 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 Tymczasowo odmeldowywuje się Jutro przeprowadzka, wyłączamy internet, a nowego na razie nie będzie. Pozdrawiam wszystkich gorąco, postaram się odezwać jak tylko będziemy mieć sieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M M KOMARZEWO 17.07.2009 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 Witamy. Coś mało wpisów obecnie na forum. Mamy nadzieję że to nie przez sezon urlopowy, tylko przez zaangażowanie w pracach na budowie nie pozwala przesiadywać przed komputerem. Życzymy dożo postępów w pracach budowlanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 16.09.2009 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 No właśnie, gdzie są wszyscy??? Ja rozumiem, wakacje, budowy w pełni, ale może jakieś słówko wypadało by skrobnąć My już mieszkamy, codziennie coś rozpakowywuję, albo dokupuję ... w każdym razie coraz bardziej domowo się robi. No i mieszka się super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 17.09.2009 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 My dalej czekamy na pozwolenie, we wtorek po raz kolejny uzupełniałam dokumentacje [teraz już prawdziwe drobnostki] więc mam nadzieję, że wkrótce ten wyczekany papier dostaniemy. Ale czy cokolwiek zdążymy zrobić w tym roku to wątpię.. Zanim się uprawomocni, zanim dziennik budowy złożymy, sfinalizujemy ekipę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa__b 23.09.2009 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 Claris..została tylko cierpliwość. Szkoda, że u nas to wszystko tak się przewleka, jakby budowało się co najmniej drapacz chmur. JMy od 2 mcy czekamy na zmianę pozwolenia w zakresie zagospodarowania terenu, musieliśmy wrysować pompę ciepła obok budynku, wielkości klimatyzatora, ręce opadają. Jakby nie można było tylko zgłosić. Powodzenia budującym i przyjemnej chłodniejszej pory roku już mieszkającym (oj zazdroszczę ). Ania, kozunię już macie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 24.09.2009 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Claris..została tylko cierpliwość. Szkoda, że u nas to wszystko tak się przewleka, jakby budowało się co najmniej drapacz chmur. JMy od 2 mcy czekamy na zmianę pozwolenia w zakresie zagospodarowania terenu, musieliśmy wrysować pompę ciepła obok budynku, wielkości klimatyzatora, ręce opadają. Jakby nie można było tylko zgłosić. Powodzenia budującym i przyjemnej chłodniejszej pory roku już mieszkającym (oj zazdroszczę ). Ania, kozunię już macie? Dlaczego wrysowywaliście pompę ciepła? My nic nie zgłaszaliśmy...mamy wpisane ogrzewanie elektryczne i tyle. Większość ludzi tak robi. Kozunię mamy, ale to już wiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa__b 24.09.2009 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Musielismy ją wrysować, przede wszystkim dlatego (a może tylko dlatego), że ubiegamy się o preferencyjny kredyt na PC i przy weryfikacji wniosku okazało się, że musi byc czarno-na białym ujeta w planie zagospodarowania terenu. Skoro zmienić, to czekamy sobie 2 miesiące Tak, kozunia fajna, na pewno nie tak przesadnie dominująca, jak czestokroć kominki. Ze swoim własnie mamy jeszcze takie watpliwości, jak go uzbroić, żeby mega zabudowa nie wyszła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 24.09.2009 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Musielismy ją wrysować, przede wszystkim dlatego (a może tylko dlatego), że ubiegamy się o preferencyjny kredyt na PC i przy weryfikacji wniosku okazało się, że musi byc czarno-na białym ujeta w planie zagospodarowania terenu. Skoro zmienić, to czekamy sobie 2 miesiące A... skoro kredyt to faktycznie. U nas niestety nie przewidują żadnych dopłat Jesteśmy chyba jedyną gminą w wojewódzwie, która tak zlewa temat Tak, kozunia fajna, na pewno nie tak przesadnie dominująca, jak czestokroć kominki. Ze swoim własnie mamy jeszcze takie watpliwości, jak go uzbroić, żeby mega zabudowa nie wyszła. Mieliśmy dokładnie te same wątpliwości, mieliśmy nawet bardzo fajny projekt całej ściany kominkowej, ale i tak przytlaczałaby wnętrze. Koza rządzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa__b 24.09.2009 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Odnośnie dopłat, nasz związek gmin złożył wniosek do programu szwajcarskiego o dofinansowanie dla mieszkańców dla tego typu inwestycji (dofinansowanie miało sięgać 70 % kosztów kwalifikowanych), wszystko poszło ok, tylko pieniedzy zabrakło Normalnie wkurzyć się można. A my ubiegamy się o kredyt preferencyjny z BOŚ, oprocentowanie ok 3,4%, no ale jak pisałam idzie jak po grudzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa__b 24.09.2009 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Aniu, mam pytanie odnośnie PC, jak sie sprawuje i czy wszystko ok? Jakie zuzycie prądu. Skąd wynalazłaś ten konglomerat samsunga? Stolarz proponował, czy mozna go gdzieś zamówić? Pamiętasz ile kosztował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 28.09.2009 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Aniu, mam pytanie odnośnie PC, jak sie sprawuje i czy wszystko ok? Jakie zuzycie prądu. Skąd wynalazłaś ten konglomerat samsunga? Stolarz proponował, czy mozna go gdzieś zamówić? Pamiętasz ile kosztował? PC sprawuje się b.dobrze. Na razie służy tylko do grzania wody - a jest jej zawsze wystarczająco. Nie ma problemu, żeby dwie osoby brały równocześnie prysznic (w dwóch łazienkach ), albo wziąć prysznic tuż po mojej kąpieli w wannie (200 litrów wody ). Zobaczymy co będzie jak odpalimy podłogówkę, na co na razie się nie zanosi. Nawet jak jest zimno w nocy temperatura w domu nie spada poniżej 22 stopni, normalnie jest ok. 24. Zużycie prądu monitoruje mój mąż, spytam się go... A jaką wy PC wybraliście? Kompozyt samsunga ma w swojej ofercie stolarz od kuchni. Właściwie każde studio kuchenne ma coś takiego, pod różnymi nazwami - popularny jest jeszcze corian. Cena ok. 1000 pln/mb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa__b 01.10.2009 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Brrrr, chłodno się zrobiło. Sezon grzewczy rozpoczęty? Myśleliśmy, że tej zimy zamieszkamy w domu, jednak musimy wyhamować Płytki do salonu...czekamy na wymianę, zamiast jednego odcienia,mamy trzy ; płytki do górnej łazienki, też czekamy na przedstawiciela, bo uszkodzone podłogowe . W ten sposób co najmniej miesiąc do tyłu. W międzyczasie: mąż z teściem ocieplili poddasze teraz męczą się z docinaniem regipsów, kuchnia prawie zamówiona (jednak a la angielska ), zamówione drzwi i schody- reazlizacja ok. połowy grudnia. No i pompa, dzisiaj otrzymaliśmy decyzję o zmianie pozwolenia więc mozemy składać papiery o kredyt. Cały czas mamy na myśli powietrzną, ale ostatnio odwiedził nas instalator pom pZiriusa, jest tańsza, a może i lepsza od powietrznej.. sami nie wiemy. A decyzję trzeba podjąć już. Przerzucę kilka zdjęć do komputera, bo niedługo zapomnę jak się wkleja zdjęcia Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 02.10.2009 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 My jeszcze nie grzejemy - co prawda czasem wieczorkiem odpalamy kozunię, ale bardziej dla przyjemności patrzenia na ogień niż z potrzeby grzania. Ale masz pecha z tymi płytkami Co to za producenci? (może byc na PW - jestem b. ciekawa). My rozważaliśmy takie same opcje - Zirius lub Atherma (Daikin). Nie wiem jaką byśmy podjęli decyzję, gdyby Daikin nas nie olał i nie przysłał oferty....Zirius jest ok, tyle że nie ma żadnej automatyki sterowania - musisz kupić oddzielny sterownik (termostat), żeby ustawić na grzanie w określonych porach (zmuszenie do pracy w II taryfie). Kolega za Ziriusa 7 kW w domku 160m2 ma rachunki za prąd luty-wrzesień na poziomie 250 pln za cały dom a za październik-styczeń miał po 400 pln - mieszkają od listopada - chyba niezły wynik. Czekamy na zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa__b 02.10.2009 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Wynik faktycznie niezły. Rozmawialiśmy osobiście z użytkownikiem pompy powietrznej i w sumie też gorzej nie wychodziło, tylko tak po prostu człowiek naszprycowany tymi negatywnymi opiniami, że już nie wiadomo co mysleć. Płytki, nasze polskie: Polcolorit Margo - gres do salonuParadyż hanabi/hiro - łazienkaPłytki ładne, tylko, szkoda że kolory się "rozjechały lub są popękane.W dolnej łazience mamy Apparici angel, także jaśniutko jest, ale mam nadzieję że nie za sterylnie. No ale na efekt końcowy jeszcze przyjdzie poczekać. Aniu, bardzo fajny ten twój blat, muszę popytać naszych stolarzy czy mają coś takiego. A jaki jest w utrzymaniu, wrażliwy na zarysowania? Rozważam również gres. Ale milutko tak posiedzieć przy kozuni...eehhh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts