Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak chcesz mieć zrobione porządnie, bez ryzyka późniejszych przecieków, to zrób z pełnej. Koszt nie jest aż tak dużo wyższy (w skali calej budowy) a będziesz potem spać spokojnie. Każdy porządny wykonawca ci tak powie, z moimi to nie było nawet dyskusji, sami nie chcieli słyszeć o kratówkach :roll:

• Odpowiedzi 310
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kolejny dylemat: podest wejściowy i schody. Wykonawca twierdzi, że są strasznie duże - wysunięte do przodu i radzi, żeby się nad tym zastanowić porządnie. No i się zastanawiam.... jakieś opinie? A może jakieś zdjęcia poświęcone już wybudowanym podestom? :) Coby mi było łatwiej decyzje podjąć...

Zdjęcie mam tylko takie:

http://lh4.ggpht.com/_5epUv1e8bgg/SP23559TiFI/AAAAAAAAB40/YKF-rzuCeFA/s400/IMG_7214.JPG

Jutro mogę dorobić, jak chcesz.

Podest ma wymiary 321(szer) x 265(głęb) cm (na projekcie jest 231 cm :roll: ) - wyrównaliśmy schodki na prosto tak jak lewy bok schodów. I zgadzam się, że jest za duży - kompletnie bez sensu. Można było wyrównać do prawego brzegu i wystarczyłoby spokojnie. Poza tym u nas dom jest posadowiony tylko 6 m od drogi, więc te parę cm dalej od drogi byłoby lepsze...

• 1 month później...
  • 3 weeks później...
  • 2 months później...
  • 1 month później...

witajcie, pora co nieco napisać o naszej budowie :) Zatem jako materiał wybraliśmy Solbet 42 ( nie będziemy ocieplać)- materiał ten ma zalety, ale i niestety też wady. Na dzień dzisiejszy mamy już wymurowane wszystkie ściany- teraz pora na strop... ale mamy dylemat ze schodami- zmieniliśmy projekt , aby zyskać miejsce w garażu- według architektki powinniśmy mieć miejsce na wygodne schody drewniane, ale rzeczywistość pokazuje że niestety stolarze muszą się nieźle "nagimnastykować" aby stworzyć projekt czegoś w miarę wygodnego. No i szukamy.... ech :( A nie mając projektu schodów,nie możemy wylać stropu ( no bo gdzie umieścić "dziurę" i w jakich wymiarach).

W tym roku chcemy położyć jeszcze dach ( i może wstawić okna)- reszta wiosną 2011. Oby w tym roku jesień była słoneczna! Z " udoskonaleń " planujemu rekuperację i solary ( czy ktoś z Was już montował kolektory? Gdzie umieściliście zbiornik na wodę?) .. no i poszaleliśmy z dużymi oknami tarasowymi- mamy ich aż 3 na stronie południowej- ciekawe czy to był dobry pomysł- życie / i gorące lata-mroźne zimy/ pokaże.

Pozdrowienia dla wszystkich budujących z28

• 2 months później...

Witam

wszystkich budujących domek Z28. Właśnie ukończyłam czytanie tych kilkunastu stron i zdobyłam wiele cennych informacji-bardzo dziękuje;). Zainspirowały mnie zmiany w projekcie, chociaż wcześniej ich nie planowałam. Bardzo podobały mi się propozycje innego zagospodarowania poddasza z dodatkową łazienką do jednej z sypialni, uczynienie ze strychu pomieszczenia rekreacyjnego wraz z wydzieleniem miejsca na rekuperator i graciarni (jakże ważnej w każdym domu:) ), podoba mi się również zmiana ustawienia kominka w salonie, bo rzeczywiście ustawienie go w koncie jest bardzo niefortunne. Ze wszystkich tych zmian na pewno skorzystam. Ja na razie jestem na etapie załatwiania papierów działki, z czym powinnam uporać się do końca roku. Plany na przyszły rok to zakup projektu, adaptacja, pozwolenia i rozpoczęcie budowy. Mam nadzieje na wiele owocnych dyskusji podczas mojej przygody z budową na tym wątku. Pozdrawiam:D.

Witam Octans, powodzenia życzę. Dalej twierdzę, że papierologia to najgorsza część budowania [choć potem też lekko nie jest ;)].

Koniecznie zwróćcie uwagę na wysokość otworu na drzwi między garażem a kotłownią, bo w projekcie jest błąd [my niby wiedzieliśmy, a tę część niestety skopaliśmy i teraz musimy robić drzwi na wymiar...]. Zakładaj dziennik budowy - chętnie będę śledzić zmagania innych.

Bardzo dziękuje za ciepłe przyjęcie na forum:) Jestem właśnie w trakcie czytania twojego dziennika Claris -SUPER:cool: Bardzo mi się podobają twoje zmiany w projekcie i bardzo dziękuje za radę w sprawie drzwi. Mam kilka pytań gdybyś mi mogła odpowiedzieć na priv ile kosztowały cie okna do tego domku, rolety i rekuperacja oraz adaptacja projektu? Z góry bardzo dziękuje:)) Pozdrawiam.