aniahubi 10.03.2008 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 O rany... właśnie wystosowałam piękny elaborat i go wcięło W każdym razie oto wiadomość dnia: zamówiłam projekt: Z28GL2 - czas oczekiwania: 15-20 DNI ROBOCZYCH Ale ten mi się najbardziej podoba i nie chce mi się dłużej szukać. A swoją drogą to biuro Z500 leci sobie w kulki. Na projekt gotowy trzeba czekać miesiąć! Adaptację robi nam człowiek który załatwia wszystkie papiery do pozwolenia na budowę - powinniśmy je dostać do czerwca. Oby Teraz przede mną poszukiwania wykonawcy, materiałów, projekt wentylacji mechanicznej...... Do roboty! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 10.03.2008 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Gratulacje! My na projekt też czekaliśmy długo - ponad miesiąc (wprowadzali tylko 1 małą zmianę) - no, ale też załapaliśmy się na okres Bożego Narodzenia. Jak już będziecie mieli projekt w łapce to daj znać, mam pytanko A czy zamawialiście dodatkowo zestawienie materiałów/kosztorys? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agee 15.03.2008 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Również wybraliśmy projekt Z28 z pojedynczym garażem po lewej stronie. Współpraca ze studiem Z500 faktycznie do najłatwiejszych i najszybszych nie należy. Nawet nie wiedzieli, że projekt Z28 ma dwie możliwości układu salonu - jeden z trzpieniem żelbetowym w środku, drugi bez. My wybraliśmy ten bez trzpienia. Właśnie jesteśmy na etapie robienia podposadzkówki, później chudziak i zaraz jak tylko pogoda na to pozwoli stawiamy mury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 16.03.2008 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Witaj Agee w klubie budujących (lub planujących) Z 28 . Fajnie, że będzie kogo obserwować. Czy póki co żadnych "kwiatków" nie znalazłaś? Ile będzie cię kosztował stan surowy? Claris - nie zamówiliśmy kosztorysu/zestawu materiałów. Czy w projekcie nie ma takiego zestawienia? Miałam kiedyś projekt Archonu - tam było zestawienie stali, drewna i stolarki okiennej/drzwiowej. Projektant adaptujący robi mapę, my czekamy na projekt (ma byc do 2 kwietnia ), rozmawiamy też wstępnie z wykonawcami nt. wycen robocizny i terminów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agee 17.03.2008 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Jak na razie żadnych innych kwiatków ani my ani nasz wykonawca nie znalazł. Chyba że w trakcie budowy coś wyjdzie, ale do tej pory wszystko jest OK. Za postawienie fundamentów - sam materiał zapłaciliśmy ok. 25 tys. choć z założenia maiało być trochę taniej. Nieprzewidziane wydatki typu kilka wywrotek piachu do obsypania wokół fundamentów i wstępne koszty trzeba było zweryfikować. Cały stan surowy otwarty szacujemy tak na 160 tys. tzn materiały + robocizna. Zobaczymy jak sprawdzi się to w praktyce. Faktycznie, z tego co wiem na stronce Z500 jest kosztorys z ilością materiałów, ale tylko dla wersji podstawowej bez garażu. Pozostałą część niestety trzeba oszacować samemu. Tak swoją drogą, dziwne, że na gotowy projekt trzeba czekać 3 tygodnie. Naszej wersji z garażem po prawej (a nie po lewej tak jak wcześniej napisałam) stronie nie mieli, więc jestem jeszcze w stanie to zrozumieć. Ale wydrukowanie gotowego projektu nie zajmuje chyba aż tak wiele czasu. aniahubi - mam nadzieję, że poczta jeszcze do tego nie nawali i otrzymacie swój projekt w terminie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 17.03.2008 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Opóźnienie argumentują tym, że zmieniły się przepisy i muszą sprawdzić każdy projekt (ale nie wiem o co dokładnie chodzi), a poza tym zaczyna się sezon i mają dużo zamówień. A moim zdaniem popularnosć ich projektów przerosła ich i sobie nie radzą. Agee, Będziemy w okresie wielkanocy w Warszawie, czy moglibyśmy podjechać na twoją budowę zobaczyć jak stan 0 wygląda? Z jakiego materiału budujesz i czym ocieplasz? Jakie ogrzewanie planujesz? Claris, czy masz w wersji elektronicznej cały projekt? Potrzebuję do wyceny rysunki konstrukcji/stropu to by mi dokładniej wyliczyli koszty budowlańcy. A tak będę czekać do kwietnia, a potem nikt nie będzie miał czasu w tym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agee 19.03.2008 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 My na początku też chcieliśmy budować z silki i ocieplić wełną. Skończyło się na porothermie. Co do ocieplenia to trwają jeszcze dyskusje, czy wełna czy styropian, chociaż pewnie ze względów ekonomicznych wybierzemy to drugie. Ogrzewanie gazem + kominek. Aniahubi - co do spotkania, nie ma problmu, szczegóły wysyłam na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 21.03.2008 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Claris, czy masz w wersji elektronicznej cały projekt? Potrzebuję do wyceny rysunki konstrukcji/stropu to by mi dokładniej wyliczyli koszty budowlańcy. A tak będę czekać do kwietnia, a potem nikt nie będzie miał czasu w tym roku Hej, mamy jakieś rysunki w cadzie, ale co dokładnie nie wiem. Jutro poproszę męża, żeby mi udostępnił to co ma i dam ci znać na priva Co do zawartości projektu to jest w nim zestawienie stolarki okiennej i drzwiowej, ale już np. zestawienia więźby dachowej nie ma. Zestawienia materiałów dla wariantu jaki my wybraliśmy nie ma też na stronie studia. Będę je dodatkowo zamawiać u kosztorysanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 28.03.2008 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Agee na działce byliśmy i fundamenty widzieliśmy. Dziękujemy bardzo. Co prawda wyglądają na małe (ale wszyscy mówili że tak będzie ) ale dały nam wyobrażenie jak faktycznie wygląda rozkład pomieszczeń. Mam nadzieję, że jeszcze nie raz będziemy mogli podejrzeć postępy twojej budowy. Claris - ile kosztuje taka wycena rzeczoznawcy? Też się nad tym zastanawiam, choć nie wiem czy nie za późno - ile czasu trzeba czekać na taką wycenę? Nasz projekt ma przyjść w przyszłym tygodniu. Już się nie mogę doczekać. Mapki do celów projektowych już mamy, dostęp do drogi publicznej też. Czy na prawdę nikt więcej nie buduje tego projektu? Podobno ostatnio nieźle się sprzedaje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa__b 14.04.2008 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Witam, dołączam do grupy budujących Z28, mamy zakupiony projekt z pojedynczym garażem, do przeróbki na dwustanowiskowy - zabieg konieczny ze względu na WZ, które dopuszczają szerokość elewacji max 18 m. Planowanych zmian o dziwo nie za wiele, częściowe podpiwniczenie, zadaszenie tarasu, wstawienie dodatkowych okien. Napiszcie proszę, ile kosztuje pełny kosztorys? Bez tego trudno rozmawiać z hurtowniami. Póki co zbieramy oferty na murarkę. Projekt w adaptacji, optymistycznie planowany start: czerwiec br. Do roboty!!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 17.04.2008 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Witaj Ewa__b w klubie budujących Z28. Gdzie będziesz budować swój domek?Nasz projekt też się adaptuje i też mam nadzieję zacząć w czerwcu. U nas podstawową zmianą będą powiększone drzwi tarasowe na ścianie z wykuszem (szer. 2 m) oraz wydłużenie małego okna w kuchni i spiżarce tak, aby były tej samej wysokości co duże kuchenne. Strop prawdopodobnie monolityczny i murowane ścianki działowe na poddaszu.Też zbieramy oferty na murarkę, oraz wyceniamy okna, dach itp.Kosztorysu nie robię, claris ci może odpowie, bo taki zamówiła.Z której strony robisz taras i w jaki sposób go zadaszasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 18.04.2008 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 O ja też jestem żywo zainteresowana wizją zadaszenia tarasu Chętnie poczytam jak sie do tego zabieracie Ja natomiast bawię sie z kolorami elewacji. Na 100% będzie antracytowy dach, a reszta jest w fazie rozważań. Wrzucę zaraz kilka wersji na serwer i zalinkuję, może coś podpowiecie Oprócz tego jestem po kolejnym spotkaniu z architektem, przyszły mi do głowy kolejne fantastyczne wersje przeróbek - chyba powinnam przestać tak intensywnie o tym myśleć...Ostatnio co noc śni mi się domek, za każdym razie w innym etapie - a budowa dopiero za rok... Ze zmian znaczących zdecydowałam się wyprostować wykusz ze ściętego na prostokątny - bardziej mi sie taki podoba (sąsiad taki ma, wygląda cudnie...) i będzie więcej miejsca w jadalni. No, a na górze zrobiłam drugą łazienkę - jedna będzie dostępna tylko z naszej sypialni A z gorszych wieści - ślepa byłam jak oglądałam plan zagospodarowania.... okazało się teraz, że mam 2 nieprzekraczalne linie zabudowy! A to oznacza, że mój taras będzie tylko 5m od drogi wewnętrznej A specjalnie zmieniałam jego położenie kupując projekt, żebym miała z widokiem na południowo-zachodni ogród!). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 18.04.2008 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 A - kosztorysu nie zamawiałam. Zamówię zestawienie materiałów, a wycenę będę robić sama (we współpracy z okolicznymi hurtowniami ). Póki co zbierałam informacje nt mojej wymarzonej dachówki i oferta najbliższej (i dość polecanej) hurtowni mile mnie zaskoczyła.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 18.04.2008 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Zrobiłam 21 wersji elewacji... Faworyci poniżej.. ciekawe ile razy mi sie jeszcze zmieni...http://claris.republika.pl/domek/elewacja_14.jpghttp://claris.republika.pl/domek/elewacja_20.jpghttp://claris.republika.pl/domek/elewacja_21.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 19.04.2008 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 Claris, fajne te elewacje. Mi podoba się najbardziej pierwsza (kremowa), fajna jest też niebieska, ale moim zdaniem do niej musi być biała stolarka - i wtedy to byłby mój faworyt. Niestety mąż się uparł na czerwoną dachówkę Więc u mnie będzie czerwona dachówka (ew. ciemna czerwona ) a elewacja - kremowa, żółta lub pomarańczowa - te ostatnie średnio intensywne. Cały czas się zastanawiam , czy nie wykończyć części elewacji płytkami klinkierowymi... Ale to chyba w ostatniej chwili sie wyklaruje (jak będę już tą elewację robić). Wymyśliłam żeby górną łazienkę zrobić w stylu żeglarsko morskim - biały, niebieski i drewno teak - i po nocach śnią mi się niebieskie ściany bo mało jest ładnych niebieskich płytek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 19.04.2008 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 Wymyśliłam żeby górną łazienkę zrobić w stylu żeglarsko morskim - biały, niebieski i drewno teak - i po nocach śnią mi się niebieskie ściany bo mało jest ładnych niebieskich płytek... Ja też planuję górną łazienkę w niebieskim. Wczoraj znalazłam przypadkiem takie płytki z nowej serii paradyża - bardzo mi sie podobają: http://paradyz.com.pl/index.php?s=15&a=7&collID=287&scID=405 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JOANNA RE 20.04.2008 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 zdecydowałam sie na budowę tego domku, mam kilka poprawek do zrealizowania ale ogólnie domek spełnia wszystkie moje wymagania:) poprawki: *wejście na taras od tyłu budynku zamiast z boku*wykorzystanie wnęki w garażu jako pomieszczenie gospodarcze,*zdecydowanie wolałabym umiejscowić kominek bardziej w centralnej część salonu a nie w rogu*dodanie balkonu w pokoju frontowymplus kosmetyczne typu inne schody, okna itp itd jeśli Ktoś już zrealizował ten projekt bardzo proszę o opinie i fotki jeśli możliwe. [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 21.04.2008 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Witaj Joanno, Zapraszam cię do drugiego wątku o Z28: http://forum.muratordom.pl/,t120039.htm - tam trwa dyskusja na jego temat. Odnośnie twoich planowanych zmian: wersja 2GL ma kominek na środku, wyjście na taras z tyłu - zobacz sobie. Do zobaczenia w konkurecyjnym wątku - tam jest parę osób które przymierzają się do budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa__b 21.04.2008 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Witajcie,bardzo się cieszę, że wątęk się ożywił. aniahubi - buduję pod Gorzowem Wlkp., w Kłodawie. Moje zmiany to: z wersji jednostanowiskowej robię dwu, z powodów WZ, na elewacji ogrodowej: poszerzenie drzwi tarasowych do 180 cm, tam gdzie nie ma okna w porównaniu z wersją 2GL - wstawiam okno 180x150, zameniam boczne drzwi tarasowe na okno 150x150. Zadaszenie będzie dość spore, w kształcie liter L, jak to określić... patrząc od elewacji ogrodowej: początek pomiędzy projektowanym oknem 180x150, a drzwiami tarasowymi, koniec: 3,5 m od elewacji bocznej, lekko zachodzi na ścianę z wykuszem, głębokość tarasu 3,5 m. Zobaczymy jak to wyjdzie. Na górze wstawiam dodatkowe okna 80x150 symetrycznie po obu stronach drzwi tarasowych, z półpietra oprócz wejścia do części nadgarażowej, będzie również wejście do wydzielonej pralnio-suszarniclaris, odnośnie elewacji to planuję właśnie wersję 1, czyli antracytowa dachówka (marzy mi się karpiówka, ale boję się cen), plus podbitka drewniana. Widziałam taką w Orionie II, który zewnętrznie bardzo mi się podoba. Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JOANNA RE 21.04.2008 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Witam wszystkim:) Jesienią 08 zaczynam budowę Z28 z jednym garażem. kilka poprawek do zrealizowania ale ogólnie domek spełnia wszystkie moje wymagania:) poprawki:*wejście na taras od tyłu budynku zamiast z boku*wykorzystanie wnęki w garażu jako pomieszczenie gospodarcze,*zdecydowanie wolałabym umiejscowić kominek bardziej w centralnej część salonu a nie w rogu*dodanie balkonu w pokoju frontowymplus kosmetyczne typu inne schody, okna itp itd jeśli Ktoś już zrealizował ten projekt bardzo proszę o opinie i fotki jeśli możliwe. [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts