Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Moje zmiany na dzisiaj:

DÓŁ

*wywalenie kawałka sciany od salonu

*wyrównanie ściany od łazienki ze ścianą od spiżarki, dzięki temu dam do spiżarki przesuwane drzwi

*zmiana kształtu wykusza na prostokątny

* zastanawiam się nad umieszczeniem łazienki (a właściwie tylko WC pod schodami, a w miejscu WC zrobienie głębszej szafy z wiatrołapu oraz powiększenie spiżarki - ewentualnie zrobienie samego WC bez prysznica

*w garażu wywalam 2 okna i przenoszę drzwi na ogród w miejsce okna, będzie pojemna wnęka na graty

*zmiana położenia głównej łazienki

*utworzenie drugiej łazienki i garderoby z wejściem z sypialni

*wydzielenie w pokoju nad garażem miejsca na graty + rekuperator oraz z drugiej strony pralnio-suszarni - reszta powierzchni przeznaczona na rekreację (czytaj: siłownię męża)

*trochę zmian w położeniu okien połaciowych (2 dołożyłam)

przymierzamy się do budowy z silki, na dach karpiówka koramic (położona w rybią łuskę, antracytowa).

Też chętnie obejrzałabym już wybudowane Z28, ale jak widać to wszyscy dopiero startujemy ;) Ale jakby ktoś był bardziej zaawansowany to niech się pochwali :D

• Odpowiedzi 310
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wczoraj znalazłam przypadkiem takie płytki z nowej serii paradyża - bardzo mi sie podobają:

http://paradyz.com.pl/index.php?s=15&a=7&collID=287&scID=405

claris - czy widziałaś ile te płytki kosztują?!! Są piękne, ale 197 pln/m2 to za dużo. Chociaż mozaiki i podłoga są w stosowniejszej cenie.

Skoro tak szczegółowo o zmianach piszecie:

- u nas rekuperator będzie stać w garażu

- z pokoju nad garażem wydzielimy część na pralnio suszarnię (od strony łazienki)

- z oknami na dole pomieszałam: wyciągnęłam małe w kuchni i spiżarce tak, żeby też miało 150 cm wysokości, tarasowe ma szer. 200 cm - wyjście od strony wykusza

- wyjście z garażu do ogrodu przesunęłam tak, żeby z tyłu był kąt na jak najwiecej gratów, okienka będą na bocznej ścianie garażu - tak jak claris

Swoją drogą, to część zmian które robimy jest uwzględniona w różnych wersjach naszego projektu, zazwyczaj nie w tej którą wybrałyśmy

:roll:

Największy stopień zaawansowania w budowie ma Agee - na Wielkanoc były już fundamenty, mam nadzieję, że niedługo dam nam znać jak postępy :D

Wygląda na to że ja ruszę następna. Zobaczymy...

Ale nam się wątek ożywił!

Wczoraj znalazłam przypadkiem takie płytki z nowej serii paradyża - bardzo mi sie podobają:

http://paradyz.com.pl/index.php?s=15&a=7&collID=287&scID=405

claris - czy widziałaś ile te płytki kosztują?!! Są piękne, ale 197 pln/m2 to za dużo. Chociaż mozaiki i podłoga są w stosowniejszej cenie.

Ojjj zabolało... nie widziałam... Na razie skupiam się na obrazkach - nie na cenach :)

• 3 weeks później...

Ja dostałam wycenę od firmy na stan surowy otwarty 60 tys. Od zjęcia humusu do położenia dachu, wykonawca zabezpiecza cały sprzęt. Strop monollityczny, bo ma deskowania wielokrotnego użytku a wtedy wychodzi taniej i się wysokość zyskuje.

Spróbuję coś jeszcze obciąć z tej ceny, ale ogólnie wykonawca jest sprawdzony, polecany i porządnie buduje.

Cały czas przymierzam się do wycen materiałów, ale prawdę mówiąc nie mogę się zebrać.

Aha, w czerwcu mamy ruszać z budową! Trzymajcie kciuki.

• 2 weeks później...

Witam wszystkich po krótkiej przerwie. Jak tam u Was postępy w pracach? Ja się mogę pochwalić, że przez ten czas, który mnie tu nie było, prawie udało nam sie zbudować domek. Dzisiaj przyszli fachowcy od więźby i zaczeli robić dach. Mury więc już stoją. Nie ma jeszcze tylko ścianek działowych na piętrze. Dół cały jest już wymurowany. Zmian nie robiliśmy za wiele. Powiększyliśmy tylko łazienkę na dole kosztem kuchni tak, aby mozna było zainstalować również prysznic. Na funkcjonalności kuchni nic nie straciliśmy, za to mamy ciut większą łazienkę. Wyprostowaliśmy też ściankę, która była pomiędzy kuchnią a salonem oraz łazienką a przedpokojem. Były małe załamania, które wyrównalismy prowadząc prostą ścianę od jednego trzpienia do drugiego.

Generalnie domek wygląda super.

Witajcie Z28

Cieszę się że wreszcie znalazłam ludzi budujących ten projekt. Kupiliśmy go w grudniu 2007r. bez żadnych przeróbek. Niestety polska biurokracja nie pozwoliła nam zacząć budowy na wiosnę. Jak dobrze pójdzie to chcemy zacząć we wrześniu tego roku. Jak widzę Wasze pomysły z przeróbkami w pełni pokrywają się z moimi. Tylko te zadaszenie tarasu bardzo mnie kusi. Muszę pogadać o tym z mężem. Niestety ze względu na wąską a długą działkę garaż musimy budować przed domem. Szkoda że tak daleko wszyscy mieszkacie. Ja jestem z Elbląga, ale jak tylko zaczniemy budować to zapraszam nad morze. :p :p

Cześć Memorka,

Chyba wszystkich kusi zadaszenie tarasu. Też nad tym myśleliśmy i prawdopodobnie skończy się na rozwijanej markizie. Zawsze jakaś osłona przed słońcem i deszczem będzie.

Co do budowy domu, to musicie miec naprawdę dobrych wykonawców. Projekt nie jest zbyt szczegółowy, brakuje w nim wielu danych, a niektóre są wręcz błędne.

Przykład - drzwi z kotłowni do garażu - według projektu - wysokość 2,05 m. za chiny się nie zmieszczą w otwór, który jest na nie przeznaczony, ponieważ akurat w tym miejscu idzie belka żelbetowa i na drzwi zostaje około 1.96 m.

Druga sprawa, która może się przydać na etapie zamawiania materiałów. My policzyliśmy cegłę na ściany zewnętrzne dotając do tego również lukarny. I tutaj zaskoczenie. Boki lukarn mogą być wykonane tylko z drewna lub z płyty OSB. Cegły po prostu nie będą się miały na czym trzymać.

U nas w roli zadaszenia tarasu też najpewnie wystąpi markiza.

Za dużo postępów papierowych nie poczyniliśmy... jutro odbieram od architekta projekt zagospodarowania działki /bilans/ potrzebny do wyłączenia z produkcji rolnej, a zaraz jade do projektanta po projekt wentylacji mechanicznej. Mamy też wszystkie warunki przyłączy i zapewnienia dostaw. Teraz jeszcze architekt musi nam nanieść zmiany w projekcie (które co i rusz ewoluują :p) i mam nadzieję w okolicach lipca/sierpnia składać papiery o pozwolenie na budowę.

Mam pytanko,

Czy ktoś planuje podniesienie ściany kolankowej, bo ja bardzo męża na to namawiam ale ciągle mówi że psuje to widok całego domu (pewnie i tak zrobi). Widziałam zdjęcia na stronie Z500 i tak naprawdę dom nie wiele traci na uroku a w środku więcej miejsca. Bardzo bym chciała zobaczyć ten dom w realu. Jak ktoś ma fotki to chociaż trochę się pocieszymy. Niestety pozwolenie jeszcze w toku a i droga jeszcze "w polu" to cieszymy się, że Wam idzie szybciej.

Pozdrawiam

Witamy. Bardzo podoba nam się projekt Z28GL. Jesteśmy na etapie kupna. Staramy się nie zmieniać zbyt wiele, ponieważ uważamy że projekt jest bardzo ciekawy i spełnia nasze oczekiwania. Prosimy o fotki z realizacji budowy - m/in prośba do inwestora z Halinowa. Zamierzamy ruszyć z budową jesienią. Ewentualne zmiany to poszerzenie garażu o 1 metr, rezygnacja z małego okna na korzyść poszerzenia bramy wjazdowej, większe okno na ścianie bocznej.

Pozdrawiam. :o

Widzę że jest nas coraz więcej. To fajnie. Ja cały czas czekam na PNB, cały czas mam nadzieję ruszyc w czerwcu.

Teraz zbieram oferty na okna i mam problem: bardziej podobają mi się okna bez szprosów, ale nie wiem co zrobić z dużą szybą w wykuszu - będzie to okno stałe (fix), tyle że fatalnie wygląda taka duża tafla. Dzielić ją na pół pionowo? A może zostawić? Jak wy planujecie zrobić? Okna PCV, okleina drewnopodobna.

aniahubi możesz podać, jaki wychodzi koszt okien? Jeszcze nie rozpoznawaliśmy tego tematu. Odnośnie szprosów to ostatnio widziałam ze szprosem niesymetrycznym, jeden pionowy po boku okna i na górze, wyglądało fajnie, ale nie wiem jak prezentować się będzie w naszym projekcie. Życzę dobrych wyborów. My dzisiaj złożyliśmy wniosek o PNB. Pozdrawiam

też chętnie dowiedziałabym się jak wyceniany jest koszt okien...

Ja zmieniłam kształt wykusza na prostokątny i największe okno wychodzi mi 2.4-3 metry szerokości (jeszcze dokładnie nie wiemy na jakie się zdecydujemy) - ale na pewno będzie bez szprosów, bo mi się nie podobają. Ktoś mówił na forum też, że z wewnątrz wyglądają jak kraty w oknach :p

No właśnie dlatego za szprosami nie przepadam, że wyglądają jak kraty.

Jeśli chodzi o wycenę to wychodzi w granicach 15-19 tys, PCV dwustronny zloty dąb, pięciokomorowe, profil zaokrąglony 18 sztuk w tym kilka fixów, 1 balkonowe jak w projekcie, drugie 2x2,3 przesuwane - będą raczej oba normalne otwierane 1,6x2,3 ale chcieliśmy porównać ceny. Mam wyceny chyba wszystkich możliwych producentów i teraz zastanawiam się co wybrać...

Będą jeszcze rolety, mam do wyboru termolux (portos) i integro (aluplast) - na forum lepsze opinie ma integro, sprzedawcy namawiają na termoluxa - jest tańszy. Same dylematy mam teraz :roll: