aniahubi 10.06.2008 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 ewa__b Mówisz i masz Oknoplast Kraków: 20651pln - właśnie dostałam ich ofertę - przegięcie!!! Wszystkie ceny są bez negocjacji, ale niektóre firmy np. M&S okna policzyli od razu rabaty targowe i wyszło 14700, ale są warunki: trzeba się zdecydować do 16 czerwca (umowa, zaliczka), pomiar i modyfikacje do końca sierpnia, montaż do końca roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 11.06.2008 04:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 Aniahubi a jak sprawa wygląda z roletami - masz jakieś wyceny? I jaki system montowania ci polecono - w nadprożach okien czy inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 11.06.2008 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 rolety: 7-9 tys, tańsze nadstawne, droższe integro, polecają raczej nadstawne z rewizją od dołu (wewnątrz pomieszczenia). Z Integro jest problem czy da się zmieścić w warstwie ocieplenia, jeśli nie to trzeba wejść w nadproże a wtedy okno nie będzie zamontowane na krawędzi ściany tylko bardziej w środku - przy ścianie dwuwarstwowej. Mój potencjalny kierbud poleca nadstawne, ma takie u siebie w domu i jest zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa__b 11.06.2008 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 aniahubi wielkie dzięki za informacje, cena wystrzelona nieźle , myślałam że nie będzie takich dużych rozbieżności, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 21.06.2008 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 MAM POZWOLENIE NA BUDOWĘ!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 21.06.2008 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 Gratulacje!!!! Kiedy startujecie??? My adaptujemy projekt, architekt rysuje na czerwono mam nadzieję w lipcu składać papiery o pozwolenie na budowę, a w sierpniu przeznaczyć krótki urlop na wizyty w hurtowniach i składach budowlanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 21.06.2008 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 Już za chwileczkę już za momencik Na początku tygodnia podpisuję umowę z wykonawcą i w ciągu kilku dni ruszymy. Tzn. jeszcze muszę zgłosić rozpoczęcie robót, ale w tym czasie coś już zacznie się dziać. Chyba założę sobie dziennik budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 22.06.2008 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2008 Agee - muszę CIę wywołać do tablicy, jako najbardziej zaawansowaną w budowie - pokazałabyś jakieś fotki z budowy (możesz mi wysłać i umieszczę na forum w tym wątku). Jestem strasznie ciekawa Z28 na żywo... Ja na razie wertuję muratora i oglądam głównie wnętrza Na budowaniu się nie znam, ale wykończeniówkę już raz przeżyłam, więc na tym się skupiam - o początki niech zadba Kierbud (którego jeszcze nie mam) A, pochwalę się, mój mąż razem z moim tatą i bratem postawili na działeczce drewnianą budę dla ekipy - mocno się napracowali, więc brawa dla nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 23.06.2008 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 Mam nadzieję, że agee się odezwie, chociaż wiem że jest bardzo zajęta Mam kilka zdjęć z jej budowy, jak pozwoli to mogę umieścić Ja dziś lub jutro podpisuję umowę z kierbudem i wykonawcą i w przyszlym tygodniu RUSZAMY Trzymajcie kciuki. Na budowie już się trochę poznałam, bo to ja będę wszystkiego pilnować, ale zdecydowanie wolę planować ustawienie kuchni niż wybierać okna (proflie, okucia), rekuperator i takie tam . Claris jak tylko coś ruszy to zapraszam na oględziny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 23.06.2008 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 Ja dziś lub jutro podpisuję umowę z kierbudem i wykonawcą i w przyszlym tygodniu RUSZAMY Trzymajcie kciuki. Claris jak tylko coś ruszy to zapraszam na oględziny Trzymam mocno kciuki!!! I oczywiscie piszę się na spotkanko pod koniec wakacji Ja właśnie rozważam nad wielkością okna w wykuszu - po zmianie kształtu będę mieć chyba z 360 cm szeroki wykusz a na okno 300x170 to mnie chyba nie stac Do Agee napisze privka, może sprawdzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Memorka 24.06.2008 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 Cieszę się , że macie postępy w papierologii. Niestety u mnie tylko gmina obiecuje że zrobi uzbrojenie ale ciągle tego nie widać (chociaż mąż jest dobrej myśli i planuje zrobić same fundamenty przed zimą). Chętnie również bym obejrzała fotki z budowy. Czekam na zdjęcia i pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 07.07.2008 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 Uwaga, uwaga działania budowlane można uznać za rozpoczęte W sobotę został zdjęty humus, a dziś od rana trwa afera geodezyja Szczegóły w dzienniku - zapraszam do odwiedzin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 12.07.2008 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2008 Kurcze ale się wkurzyłam. Na stronie Z500 jest napisane, że do podwariantów (tak jak i nasz wersja GL2) można zamówić zestawienie materiałowe za 200 zł w pracowni kosztorysantów. Jak pytałam o takie zestawienie w Z500 przez telefon także tam mnie odesłali. Napisałam do kosztorysantów i co??? Owszem, można takie zestawienie zamówić, za ..bagatela 1200 zł. No kurcze! Z500 "tylko" zjadło 1 z przodu... Za tyle to sama te cegły wszystkie policzę! A co! [Albo kierbudowi (którego jeszcze nie mam ) odpalę ze 300 niech liczy....]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa__b 15.07.2008 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Mamy pozwolenie, jutro zdjęcie humusu, kopanie od poniedziałku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bombel79 16.07.2008 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 witam wszystkich "Z 28 pozytywnych" my tez przymierzamy sie do tego domku (rozpoczecie budowy pewnie w przyszlym roku). Na razie kombinujemy co zrobic z polaczeniem kuchnia- jadalnia-salon. Tzn. to zaproponowane w projekcie nie jest zle, ale moze da sie wykrecic 110% normy I tak sie zastanawiam czy podniesienie domku o 1 pustaka na poddaszu i garazu nie zepsuje bryly. No i jak zapatrujecie sie na schodki w garazu? troche mi one tam nie pasuja... ale coz, nie jest to wada dyskwalifikujaca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 16.07.2008 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 claris - Z500 jak zwykle pojechało Ale jest ratunek ewa__b - GRATULACJE koniecznie załóż dziennik, trzymam kciuki. Oj gonisz mnie, gonisz Na kiedy planujecie zakończenie stanu surowego? I ile was ma to kosztować (może być na priv)? bombel79 witam w klubie My planujemy połączyć kuchnię z jadalnią robiąc dodatkowe przejście przy wykuszu - pod ścianą rząd szafek, potem przejście i dalej na ścianie szafki aż do drugiego wejścia. Rozumiesz? Nie jest to chyba zbyt jasne, mogę ci podeslać wstępny projekt kuchni to zobaczysz Koncepcja podniesienia ścianki kolankowej nie podoba mi się. Uważam że ten dom jest wystarczająco duży, z podniesioną ścianką może wyglądać hm...średnio Ilość nieścisłości w projekcie jest porażająca. Fragmenty ścian zew. z lukarnami są w projekcie jako 3 warstwowe. Jest pogrubiony fundament (12 cm), ale w opisie: płytka elewacyjna max 3 cm Ten uskok jest po to żeby ukryć rynny. Nie bardzo uśmiecha mi się ściana 3W w tych miejscach, a rynny dobrze było by schować, bo tak na środku elewacji to trochę głupio może wyglądać. Ja mam koncepcje 3: - wymurować z uskokiem w środku pomieszczeń (jedno załamanie w kuchni, jedno w salonie), - zrobić ten fragment z pustaka 38 cm - wtedy nadrabiam grubość, ale to kosztuje - zamiast 15 cm dać ...27 cm styropianu Zastanawiał się ktoś nad tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 17.07.2008 04:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 claris - Z500 jak zwykle pojechało Ale jest ratunek Aniahubi - dzięki za ten ratunek Ilość nieścisłości w projekcie jest porażająca. Fragmenty ścian zew. z lukarnami są w projekcie jako 3 warstwowe. Jest pogrubiony fundament (12 cm), ale w opisie: płytka elewacyjna max 3 cm Ten uskok jest po to żeby ukryć rynny. Nie bardzo uśmiecha mi się ściana 3W w tych miejscach, a rynny dobrze było by schować, bo tak na środku elewacji to trochę głupio może wyglądać. Ja mam koncepcje 3: - wymurować z uskokiem w środku pomieszczeń (jedno załamanie w kuchni, jedno w salonie), - zrobić ten fragment z pustaka 38 cm - wtedy nadrabiam grubość, ale to kosztuje - zamiast 15 cm dać ...27 cm styropianu Zastanawiał się ktoś nad tym? Aaaaa to dlatego pytałaś się mnie kiedyś, czy planuję tam ścianę 3-warstwową! A ja nawet na projekt tak dokładnie pod tym kątem nie spojrzałam - raczej nie planujemy 3-warstwowej, muszę w końcu znaleźć kierbuda i z nim projekt omówić. Z opisanych rozwiązań to najlepiej mi sie widzi 2 - pustak 38 cm, tylko nie wiem na ile podnosi to koszty.... U nas czekanie na papiery. Dzwoniłam do architekt, mówi, że czeka na instalatorkę, która jest na urlopie - jeszcze tydzień. Muszę też jeszcze załatwić nadzór archeologiczny oraz ZDiUM (zjazd z drogi, choć nie wiem co tu załatwiać skoro wjazd do domu jest z wewnętrznej drogi prywatnej i nikomu nic do tego) i będę składać papiery o pozwolenie na budowę. A, no i jeszcze czekam na papiery o wyłączeniu z produkcji rolnej fragmentu działki - już 1.5 miesiąca czekam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 17.07.2008 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 claris, a ja myślałam że długo czekam na pozwolenie na budowę Od dostarczenia projektu do odebrania PnB minęło....3 miesiące Za nas wszystko załatwiał inżynier adaptujący - odrolnienie było od ręki (bo V kl. ziemii) no a archeologów ani konserwatorów na karku na szczęście nie mieliśmy Trzymam kciuki żebyś wszystkie papiery szybciutko zebrała. Jutro zalewają ławy fundamentowe Jeśli chodzi o ten uskok, o którym pisałam w poprzednim poście, to na razie budują zgodnie z projektem pod ścianę 3W, a potem pomyślimy co dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa__b 17.07.2008 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 O proszę, nie skojarzyłam tej różnicy w grubości ściany z ukryciem rynien. Wg kierownika w tym miejscu zaplanowany został klinkier, ale niestety bez konsekwencji w dalszych częściach projektu, zrezygnowaliśmy z tego, jednak może pod kątem tych rynien warto się zastanowić...hmm. Dzisiaj geodeta wytyczył osie fundamentów, w poniedziałek ekipa rusza z kopaniem. Aniahubi podziel się projektem kuchni. W naszej chciałabym zmieścić wyspę, zobaczymy co się da zrobić. Jeżeli macie jakieś sugestie to podzielcie się. Nasze ceny: PTH25 5,81 brutto, murarze 35 tys.Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Memorka 18.07.2008 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Witajcie!Udało się, po 6 m-cach mamy PNB!! Tylko co z tego kiedy drogę gmina planuje na wrzesień tego roku (jesteśmy dobrej myśli, że zrobią). Cieszę się, że u Was są postępy w budowie. Aniahubi Dziennik super! Wreszcze jest na co popatrzeć. Szkoda, że nie ma fotek z całego domu, chyba Agee cały dom zbudował ale widzę że już się nie odzywa. Pewnie wykończyła go budowa.Jeśli chodzi o kuchnię to planowałam całą ścianę z połączenia z salonem wywalić. Chociaż mając doświadczenie wiem, że zapachy z kuchni będą właziły wszędzie. Kotlet i rybę nic nie zabije. Ale za to ta otwarta przestrzeń, chyba wszystko rekompensuje.Jakie planujecie ogrzewanie? Bo u nas nic nie ma, tylko zostaje węgiel jako najtańszy do grzania i oczywiście solary na wodę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts