Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ewa__b Mówisz i masz :D

Oknoplast Kraków: 20651pln - właśnie dostałam ich ofertę - przegięcie!!! :evil:

Wszystkie ceny są bez negocjacji, ale niektóre firmy np. M&S okna policzyli od razu rabaty targowe i wyszło 14700, ale są warunki: trzeba się zdecydować do 16 czerwca (umowa, zaliczka), pomiar i modyfikacje do końca sierpnia, montaż do końca roku.

• Odpowiedzi 310
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

rolety: 7-9 tys, tańsze nadstawne, droższe integro, polecają raczej nadstawne z rewizją od dołu (wewnątrz pomieszczenia). Z Integro jest problem czy da się zmieścić w warstwie ocieplenia, jeśli nie to trzeba wejść w nadproże a wtedy okno nie będzie zamontowane na krawędzi ściany tylko bardziej w środku - przy ścianie dwuwarstwowej.

Mój potencjalny kierbud poleca nadstawne, ma takie u siebie w domu i jest zadowolony.

• 2 weeks później...

Agee - muszę CIę wywołać do tablicy, jako najbardziej zaawansowaną w budowie - pokazałabyś jakieś fotki z budowy (możesz mi wysłać i umieszczę na forum w tym wątku). Jestem strasznie ciekawa Z28 na żywo... Ja na razie wertuję muratora i oglądam głównie wnętrza ;) Na budowaniu się nie znam, ale wykończeniówkę już raz przeżyłam, więc na tym się skupiam - o początki niech zadba Kierbud (którego jeszcze nie mam) ;)

A, pochwalę się, mój mąż razem z moim tatą i bratem postawili na działeczce drewnianą budę dla ekipy - mocno się napracowali, więc brawa dla nich.

Mam nadzieję, że agee się odezwie, chociaż wiem że jest bardzo zajęta :roll: Mam kilka zdjęć z jej budowy, jak pozwoli to mogę umieścić :D

Ja dziś lub jutro podpisuję umowę z kierbudem i wykonawcą i w przyszlym tygodniu RUSZAMY :D :D :D Trzymajcie kciuki.

Na budowie już się trochę poznałam, bo to ja będę wszystkiego pilnować, ale zdecydowanie wolę planować ustawienie kuchni niż wybierać okna (proflie, okucia), rekuperator i takie tam :oops: .

Claris jak tylko coś ruszy to zapraszam na oględziny :D

Ja dziś lub jutro podpisuję umowę z kierbudem i wykonawcą i w przyszlym tygodniu RUSZAMY :D :D :D Trzymajcie kciuki.

Claris jak tylko coś ruszy to zapraszam na oględziny :D

Trzymam mocno kciuki!!! I oczywiscie piszę się na spotkanko pod koniec wakacji ;)

Ja właśnie rozważam nad wielkością okna w wykuszu - po zmianie kształtu będę mieć chyba z 360 cm szeroki wykusz a na okno 300x170 to mnie chyba nie stac ;)

Do Agee napisze privka, może sprawdzi :)

Cieszę się :D , że macie postępy w papierologii. Niestety u mnie tylko gmina obiecuje że zrobi uzbrojenie ale ciągle tego nie widać (chociaż mąż jest dobrej myśli i planuje zrobić same fundamenty przed zimą).

Chętnie również bym obejrzała fotki z budowy. Czekam na zdjęcia i pozdrawiam wszystkich.

• 2 weeks później...
Kurcze ale się wkurzyłam. Na stronie Z500 jest napisane, że do podwariantów (tak jak i nasz wersja GL2) można zamówić zestawienie materiałowe za 200 zł w pracowni kosztorysantów. Jak pytałam o takie zestawienie w Z500 przez telefon także tam mnie odesłali. Napisałam do kosztorysantów i co??? Owszem, można takie zestawienie zamówić, za ..bagatela 1200 zł. No kurcze! Z500 "tylko" zjadło 1 z przodu... Za tyle to sama te cegły wszystkie policzę! A co! [Albo kierbudowi (którego jeszcze nie mam :p ) odpalę ze 300 niech liczy....].

witam wszystkich "Z 28 pozytywnych" :)

my tez przymierzamy sie do tego domku (rozpoczecie budowy pewnie w przyszlym roku). Na razie kombinujemy co zrobic z polaczeniem kuchnia- jadalnia-salon. Tzn. to zaproponowane w projekcie nie jest zle, ale moze da sie wykrecic 110% normy :)

I tak sie zastanawiam czy podniesienie domku o 1 pustaka na poddaszu i garazu nie zepsuje bryly. No i jak zapatrujecie sie na schodki w garazu? troche mi one tam nie pasuja... ale coz, nie jest to wada dyskwalifikujaca...

claris - Z500 jak zwykle pojechało :evil: Ale jest ratunek :wink:

ewa__b - GRATULACJE koniecznie załóż dziennik, trzymam kciuki. Oj gonisz mnie, gonisz :D

Na kiedy planujecie zakończenie stanu surowego? I ile was ma to kosztować (może być na priv)?

bombel79 witam w klubie :D

My planujemy połączyć kuchnię z jadalnią robiąc dodatkowe przejście przy wykuszu - pod ścianą rząd szafek, potem przejście i dalej na ścianie szafki aż do drugiego wejścia. Rozumiesz? :roll: Nie jest to chyba zbyt jasne, mogę ci podeslać wstępny projekt kuchni to zobaczysz 8)

Koncepcja podniesienia ścianki kolankowej nie podoba mi się. Uważam że ten dom jest wystarczająco duży, z podniesioną ścianką może wyglądać hm...średnio :-?

Ilość nieścisłości w projekcie jest porażająca. Fragmenty ścian zew. z lukarnami są w projekcie jako 3 warstwowe. Jest pogrubiony fundament (12 cm), ale w opisie: płytka elewacyjna max 3 cm :evil: Ten uskok jest po to żeby ukryć rynny. Nie bardzo uśmiecha mi się ściana 3W w tych miejscach, a rynny dobrze było by schować, bo tak na środku elewacji to trochę głupio może wyglądać. Ja mam koncepcje 3:

- wymurować z uskokiem w środku pomieszczeń (jedno załamanie w kuchni, jedno w salonie),

- zrobić ten fragment z pustaka 38 cm - wtedy nadrabiam grubość, ale to kosztuje

- zamiast 15 cm dać ...27 cm styropianu :evil:

Zastanawiał się ktoś nad tym?

claris - Z500 jak zwykle pojechało :evil: Ale jest ratunek :wink:

Aniahubi - dzięki za ten ratunek :)

Ilość nieścisłości w projekcie jest porażająca. Fragmenty ścian zew. z lukarnami są w projekcie jako 3 warstwowe. Jest pogrubiony fundament (12 cm), ale w opisie: płytka elewacyjna max 3 cm :evil: Ten uskok jest po to żeby ukryć rynny. Nie bardzo uśmiecha mi się ściana 3W w tych miejscach, a rynny dobrze było by schować, bo tak na środku elewacji to trochę głupio może wyglądać. Ja mam koncepcje 3:

- wymurować z uskokiem w środku pomieszczeń (jedno załamanie w kuchni, jedno w salonie),

- zrobić ten fragment z pustaka 38 cm - wtedy nadrabiam grubość, ale to kosztuje

- zamiast 15 cm dać ...27 cm styropianu :evil:

Zastanawiał się ktoś nad tym?

Aaaaa to dlatego pytałaś się mnie kiedyś, czy planuję tam ścianę 3-warstwową! A ja nawet na projekt tak dokładnie pod tym kątem nie spojrzałam - raczej nie planujemy 3-warstwowej, muszę w końcu znaleźć kierbuda i z nim projekt omówić. Z opisanych rozwiązań to najlepiej mi sie widzi 2 - pustak 38 cm, tylko nie wiem na ile podnosi to koszty....

U nas czekanie na papiery. Dzwoniłam do architekt, mówi, że czeka na instalatorkę, która jest na urlopie - jeszcze tydzień. Muszę też jeszcze załatwić nadzór archeologiczny oraz ZDiUM (zjazd z drogi, choć nie wiem co tu załatwiać skoro wjazd do domu jest z wewnętrznej drogi prywatnej :p i nikomu nic do tego) i będę składać papiery o pozwolenie na budowę. A, no i jeszcze czekam na papiery o wyłączeniu z produkcji rolnej fragmentu działki - już 1.5 miesiąca czekam...

claris, a ja myślałam że długo czekam na pozwolenie na budowę :roll: Od dostarczenia projektu do odebrania PnB minęło....3 miesiące :o Za nas wszystko załatwiał inżynier adaptujący - odrolnienie było od ręki (bo V kl. ziemii) no a archeologów ani konserwatorów na karku na szczęście nie mieliśmy :D

Trzymam kciuki żebyś wszystkie papiery szybciutko zebrała.

Jutro zalewają ławy fundamentowe :D

Jeśli chodzi o ten uskok, o którym pisałam w poprzednim poście, to na razie budują zgodnie z projektem pod ścianę 3W, a potem pomyślimy co dalej :roll:

O proszę, nie skojarzyłam tej różnicy w grubości ściany z ukryciem rynien. Wg kierownika w tym miejscu zaplanowany został klinkier, ale niestety bez konsekwencji w dalszych częściach projektu, zrezygnowaliśmy z tego, jednak może pod kątem tych rynien warto się zastanowić...hmm. Dzisiaj geodeta wytyczył osie fundamentów, w poniedziałek ekipa rusza z kopaniem. Aniahubi podziel się projektem kuchni.

W naszej chciałabym zmieścić wyspę, zobaczymy co się da zrobić. Jeżeli macie jakieś sugestie to podzielcie się.

Nasze ceny: PTH25 5,81 brutto, murarze 35 tys.

Pozdr

Witajcie!

Udało się, po 6 m-cach mamy PNB!! Tylko co z tego kiedy drogę gmina planuje na wrzesień tego roku (jesteśmy dobrej myśli, że zrobią). Cieszę się, że u Was są postępy w budowie. Aniahubi Dziennik super! Wreszcze jest na co popatrzeć. Szkoda, że nie ma fotek z całego domu, chyba Agee cały dom zbudował ale widzę że już się nie odzywa. Pewnie wykończyła go budowa.

Jeśli chodzi o kuchnię to planowałam całą ścianę z połączenia z salonem wywalić. Chociaż mając doświadczenie wiem, że zapachy z kuchni będą właziły wszędzie. Kotlet i rybę nic nie zabije. Ale za to ta otwarta przestrzeń, chyba wszystko rekompensuje.

Jakie planujecie ogrzewanie? Bo u nas nic nie ma, tylko zostaje węgiel jako najtańszy do grzania i oczywiście solary na wodę.

Pozdrawiam