ewa__b 18.07.2008 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Gratulacje Memorka, dołączaj szybciutko do zabieganych inwestorów. U nas będzie piec na 4 rodzaje paliwa (drewno pellets, ekogroszek, zboże) z zasobnikiem i podajnikiem. Zasobnik wystarcza na ok 5 dni. Po targach w ubiegłym roku wyleczyliśmy się z solarów i płaszcza wodnego, ale do kupna pieca jeszcze trochę czasu, więc nie wykluczam że cos sie nie zmieni. Przekonało nas takie ogrzewanie. I właśnie w tym celu, doprojektowaliśmy kawałek piwnicy, jako kotłowni. Pomimo, że ostatnio dowiedzieliśmy się o możliwości przyłączenia gazu, to nie skorzystamy ze względu na rosnące ceny.Aniahubi wielkie dzięki za zwrócenie uwagi na te uskoki, nie jest jeszcze za późno, więc robimy wg wersji nr 3, czyli twojej-uskok w kuchni, najtaniej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 18.07.2008 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Gratuluję wszystkim postępów My będziemy mieli dzięki Bogu ogrzewanie na gaz ziemny z sieci. Za to nie ma u nas kanalizacji, więc przez parę lat będziemy się meczyć z szambem Ja zaczynam myśleć o wykończeniu klinkierem tych ścian z lukarnami... tylko nie wiem jak to zgrać kolorystycznie z planowanym antracytowym dachem, bo czarny -ciemny klinkier to jakoś mi się nie widzi... no i mąż generalnie jest przeciw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 19.07.2008 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 Ja coraz poważniej rozważam uskok, tylko nie wiem czy mi to w kuchni za bardzo nie namiesza, muszę wszystko przerysować. Na dzień dzisiejszy wstępny projekt kuchni wygląda tak: http://lh3.ggpht.com/hubik500/SIJDU_ndAGI/AAAAAAAAAes/nFCx_OhbGsI/s400/kuchnia%20ikae.jpg http://lh6.ggpht.com/hubik500/SIJDVj1FqFI/AAAAAAAAAe0/cwqw_JjJo44/s400/kuchnia%20ikea2.jpg To są projekty w programie ikea, bardziej chodzi o rozkład mebli i sprzętu niż fronty - wybrałam pierwsze lepsze, żeb cokolwiek było widać Rozważaliśmy też zrobienie wyspy, ale wtedy nie bardzo było gdzie postawić lodówkę. Memorka, masz jakiś projekt z wyspą? Jeśli tak to pochwal się Jeśli chodzi o ogrzewanie to u nas będzie pompa ciepła. Gazu na razie nie ma, może za 2-3 lata się pojawi, ale podłączenie będzie drogie bo mamy drogę prywatną ok. 300m. Cenowo wychodzi nam podobnie jak gaz z butli + przełączenie na ziemny później, a zależało nam na systemie kompletnie bezobsługowym. Solarów nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bombel79 21.07.2008 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 calkiem fajna kuchania my ciagle w roztercce, z28 czy inny... pewnie zobaczenie go w realu duzo by pomoglo... czy moze ktos zbudowal lub wykancza ten domek w okolicach Warszawy? I czy mozna byloby zajac 15 minut na "oglad" domku? Z gory dziekuje!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 21.07.2008 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 To ja też wrzucę swoje wizualki kuchni. Zostawiamy zamkniętą, jedynie wyrównam ścianę łazienki i spiżarni, żeby dać tam przesuwane drzwi do spiżarni. A i na wizualkach drzwi do kuchni nie są tak lekko cofnięte jak w oryginale (nie umiałam tego zrobić ) - kolorami proszę sie nie sugerować! http://republika.pl/claris/domek/kuchnia1.jpg http://republika.pl/claris/domek/kuchnia2.jpg http://republika.pl/claris/domek/kuchnia3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 23.07.2008 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 Claris, fajne wizualizacje. Już sobie ściągnęłam program, ale coś nie mogę się do niego zebrać Odnośnie poszerzonej ściany: u nas będzie z pustaka 38 cm - poniżej fotki fudamentu pod tą ścianę - zgodne z projektem zresztą od frontu: http://lh3.ggpht.com/hubik500/SIdXN5boe9I/AAAAAAAAAg0/pthu-49VDw4/s400/IMG_5358.JPG z tyłu: http://lh6.ggpht.com/hubik500/SIdXaurMpxI/AAAAAAAAAhI/FB5_A9aYUBE/s400/IMG_5360.JPG ewa__b - jak tam budowa, pochwal się postępami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 23.07.2008 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 Kurcze, ale się zdenerwowałam... muszę załatwić nowe mapki od geodety (i oczywiście drugi raz zapłacić). Od stycznia, jak mieliśmy mapki, sąsiad zdążył zrobić i uzgodnić projekt wodociągu (do którego i my mamy się podpiąć) oraz podciągnięto mu prąd. Na moich mapach tego nie ma i instalatorka nie może się "wpiąć" w wodociąg.... dla ZUDT muszę mieć mapę z naniesionymi tymi zmianami - z wodociągiem w szczególności... to znaczy, że w lipcu na pewno nie złożymy papierów o pozwolenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 23.07.2008 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 Aniu gratuluję postępów. Cudnie to wygląda.A propos tej ściany trójwarstwowej to znalazłam ładny klinkier, którymi pasuje do mojej wizji elewacji: http://www.crh-klinkier.pl/cegly_zima_tytan.php więc kto wie... może... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 23.07.2008 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 Claris, czy geodeta nie może ci dorysować tych brakujących mediów do mapek które już masz? Szkoda, że projektu wodociągu nie robiliście razem, może byłoby łatwiej? Odważny kolor klinkieru - z jakim kolorem tynku i okien chcesz go połączyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa__b 24.07.2008 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Witajcie, Claris, bardzo podoba mi się ta wizualizacja kuchni, dzisiaj spotykam się z projektantem i porozmawiam o wyspie, jakby to widział. U nas nadal prace na pzoiomie fundamentów, ze względfu na piwnicę, trochę dłużej to trwa. Wieczorkiem postaram się powklejać kilka zdjęć, bo oczywiście dzień bez wizyty na budowie to dzień stracony. Aniu, jednak nie robisz uskoku? miesza szczególnie w kuchni prawda? jeszcze mamy chwilę na zastanowienie, fundament poszerzyliśmy jak w projekcie do 3W . Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 24.07.2008 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Claris, czy geodeta nie może ci dorysować tych brakujących mediów do mapek które już masz? Szkoda, że projektu wodociągu nie robiliście razem, może byłoby łatwiej? Odważny kolor klinkieru - z jakim kolorem tynku i okien chcesz go połączyć? 1. Niestety geodeta nie może ot tak sobie dorysować mediów, tzn owszem, tak zrobi, ale musi potem tę mapę podbić w urzędzie 2. Dachówka koramic karpiówka antracytowa + klinkier jak w poście wyżej + stolarka zloty dąb + tynk biały lub jaśniutko-niebieski lub jasno kremowy (takie ecru) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 25.07.2008 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 2. Dachówka koramic karpiówka antracytowa + klinkier jak w poście wyżej + stolarka zloty dąb + tynk biały lub jaśniutko-niebieski lub jasno kremowy (takie ecru) Jaśniutko-niebieski będzie super Bardzo mi się podobają takie zestawienia. U nas pojawiła się nowa wersja kolorystyczna z tynkiem zielonym - (jasnym-zgniło-zgaszonym ) z ciemniejszymi obwódkami wokół okien i boniami. Do tego dachówka czerwona, miedziana lub brązowa Na szczęście (?) dachówkę musimy wybrać już za chwilę, więc potem będzie łatwiej. W ogóle trzeba podejmować coraz więcej decyzji, majster zasypuje mnie pytaniami... A czy będą rolety, a jakie, czy zmieniamy kształt schodów wejściowych, tarasu. Niby już tyle czasu mamy projekt, a dalej nie wiemy wszystkiego. Aż strach myśleć co będzie przy kanalizacji i elektryce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 28.07.2008 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 Ewa__b, gdzie twoje zdjęcia? Czekam i sie doczekać nie mogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa__b 28.07.2008 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 Aniahubi, a ja właśnie bacznie analizuję towoje zdjęcia z budowy i dumam...ściana 38 czy 25 z uskokiem. Decyzja musi zapaść do jutra. U nas fundamenty od jutra, dzisiaj jakiś nieplanowany przestój nastąpił, ale cóż zrobić. Przepraszam, wieczorem na pewno nadrobię zaległości ze zdjęciami, choć niestety ubolewam, że nasz stan zaawansowania prac w stosunku do twoich jest daleko z tyłu.Właśnie na weekend byliśmy z mężem w kotlinie kłodzkiej i wspominaliśmy twoją budowę, szkoda że to opolskie nie do końca na trasie, chętnie byśmy wymienili poglądy na temat Z28. To 38, czy 25 z uskokiem...? chyba wygra opcja z prostą ścianą.Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa__b 28.07.2008 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 Napiszcie proszę, jak wkleić zdjęcia...grrr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 29.07.2008 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 Widzę że długo walczyłaś Generalnie musisz umieścić zdjęcia na jakimś fotosiku, picassa albo onet foto. Tam wchodząc na załadowane zdjęcie masz coś takiego jak link. Musisz go skopiować w ten sposób że najpierw w odpowiedzi klikasz potem kopiujesz ten link, ale tylko taki fragment, który się zaczyna od http a kończy na .jpg i na koniec wciskasz drugi raz IMG - wszystko bez żadnych spacji. Poczytaj tu: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=30921 Jak chcesz to podeślij mi te linki na priv to je umieszczę. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 29.07.2008 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 Właśnie na weekend byliśmy z mężem w kotlinie kłodzkiej i wspominaliśmy twoją budowę, szkoda że to opolskie nie do końca na trasie, chętnie byśmy wymienili poglądy na temat Z28. To trzeba było trochę nadrobić Jak będziesz miała bardziej po drodze to serdecznie zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa__b 29.07.2008 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 Próba nie udana wymiękam. Poćwiczę skoro świt pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 30.07.2008 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Ewa, jak chcesz to podeśij te zdjęcia (albo link do albumu) to je umieszczę. a ja właśnie bacznie analizuję towoje zdjęcia z budowy i dumam...ściana 38 czy 25 z uskokiem. Decyzja musi zapaść do jutra. No i jaka decyzja? U nas 38 - już nawet w dzienniku budowy jest stosowny wpis Dziś po naradzie z kierownikiem budowy i wykonawcą ustaliliśmy następujące zmiany: - podwyższamy nadproże w garażu żeby zmieścić bramę wys. 2125 mm - dzięki temu, że będzie strop monolityczny mamy na to miejsce , - przenosimy górną łazienkę nad kuchnię - szczegóły w moim dzienniku - wydłużamy schodek z garażu do domu, żeby był wygodniejszy - prostujemy schody wejściowe, żeby było łatwiej ładnie je wykończyć Reszta zmian dopiero przed nami - u góry poprzesuwamy chyba wszystkie możliwe ściany działowe - to konsekwencja przesunięcia łazienki oraz chęci wygospodarowania szaf wnękowych dostępnych z korytarza u góry - kosztem pokoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa__b 30.07.2008 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Mała rewolucja na waszym poddaszu, Aniuhubi. My odwróciliśmy bieg schodów, tzn będą szły od strony ściany małego pokoju na dole. W ten sposób też umożliwiliśmy sobie niezależne wejście z korytarza do garderoby naprzeciwko łazienki, trzeba będzie wlać tylko dodatkowo trochę stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts