Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witaj aniahubi cena (netto) zawiera: adaptacje projektu, wykonanie ścian, stropu, transport, dźwig, robocizna (montaż 2-3 dni). Co nas skłoniło?- przede wszystkim opinia znajomego, który stawia całe osiedla w tym sysytemie- tanio w porównaniu z tradycyjnym murowaniem (chociaż dla mnie to jest sprzeczne z tym co otrzymaliśmy), szybko- praktycznie trwa to tydzień od dostarczenia projektu do wykonania "stanu surowego".

Sami musimy zadbać o fundamenty i dach.

A jeśli chodzi o zmiany- to jest ich dużo, ale czysto "kosmetycznych"- likwidujemy wyjście na taras z boku i robimy je na dłuższej ścianie, okna salonu pokoju gościnnego wydłużamy, tak by pasowały "wizualnie " z wyjściem. Wydłużamy do 150 cm okna "małe" w kuchni i spiżarni, którą likwidujemy na korzyść wc (chcemy tam mieć łazienkę z brodzikiem lub wanną), spiżarnia będzie w kotłowni- bo planujemy kocioł kondensacyjny na gaz, tak więc miejsce " na przetwory" się tam znajdzie :). Podnosimy ściankę kolankową o 30 cm i zmieniamy kąt dachu do 40- 43stopni. Nie wiemy jeszcze gdzie wygospodarować miejsce na pralnię :( no co zrobić by wejście na strych było z poziomu piętra a nie półpiętra tak jak w oryginale... a tak w ogóle to kusi nas wersja z dwoma garażami, ale w warunkach zabudowy mamy " wcięcie/ wysunięcie nie może stanowić więcej niz 1/3 długosci całego domu).. no i ni jak nie pasują nam dwa garaże :(

• Odpowiedzi 310
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj slowikowa79 w naszych zetowskich progach.

Stragard to niedaleko, jesli jestescie ciekawi realizacji (na pewno jesteście :D ), to zapraszam do Gorzowa. Robi się obecnie więźba i ścianki działowe na dole. Domek coraz bardziej nam się podoba, jak pojawia się więźba to już jak w domu...prawie pod dachem. No ale u nas nie idzie tak szybko jak u Anihubi, tam to dopiero się uwijają. U nas było dużo prac ziemnych, częściowe podpiwniczenie mocno wydłużyło termin realizacji.

aniahubi, wrzuć proszę zdjęcie twojej wyspy kuchennej od salonu, tak aby była widoczna ściana łazienki...please :) Miotam się z tą kuchnią i słupem.

Pozdrawiam

ewa__b - jutro pstryknę ci fotki i wyślę.

słowikowa79 - z tego co się orientuję to fundamenty są jednym z droższych etapów budowy - nawet jak się nie robi piwnicy. A murowanie pateru i poddasza z porothermu + strop z terivy to są 3 tygodnie dla zwinnej ekipy, więc oszczędzasz niewiele czasu. Policz sobie dobrze koszty i czas, bo najdłużej trwają roboty ziemne i dach. U nas stan surowy otwarty był po prawie 3 miesiącach, przestój był tydzień przy ścianach poddasza, dwa tygodnie bujali się ze stropem (ale monolitem), dwa tygodnie czekaliśmy na cieślę. Czyli cała budowa trwała 2 miesiące robocze :D

Oczywiście jeśli jesteś przekonana do tego systemu i masz dobrego wykonawcę, to warto te prefabrykaty rozważyć - no i ocieplenia potem nie trzeba.

Odnośnie zmian które planujesz: w wersji GL2 jest zarówno spiżarka jak i łazienka z prysznicem - spokojnie mieści się w niej kabina 90, wc i umywalka nie taka najmniejsza :D

U mnie pralnia jest w pokoju nad garażem od strony łazienki - jakbym nie przeniosła łazienki, to bym miała zsyp brudów prosto do pralni :roll:

Aby wejście do pokoju nad garażem było z poziomu piętra, musiałabyś podnieść garaż do poziomu domu czyli +40cm. Tylko że wtedy będzie jeden wielki dach nad domem i garażem. Ale może sa jeszcze inne opcje...

Na jakim etapie papierkologii jesteś?

no właśnie najbardziej nam pasuje układ domu z dwoma garażami (ale z jednym :D garażem)- czyli taras, łazienka itd... w z500 nie możemy zamówić takiego układu ale z jednym garażem :( polecono nam zamówić albo podstawowy + garaż i przeprojektować, albo GL2 + garaz jednostanowiskowy i też przeprojektować),. Szkoda, że sami nie mogą zrobić takich zmian jak przesunięcie wyjścia na taras, skoro i tak takie wersje oferują :(. Ech...

Jeśli chodzi o papierologię- to tym zajmuje się moja druga połówka, ja nie mam do tego głowy. Wiem, że mamy już prawie wszystko (warunki zabudowy, media, zapewnienie dostaw en. elektrycznej,gazu i odbiór odpadów,)w następnym tygodniu otrzymamy wtórnik i jesteśmy umówieni z naszą architektką na omówienie zmian w projekcie, potem wizyta archeologa i składamy wniosek ... aaa no właśnie jeszcze projektu nie mamy :lol:

a jeśli chodzi o wizytę w Gorzowei- ewa_b chętnie wpadniemy do Gorzowa :) proszę napisz na [email protected], czy byłoby możliwe krótkie spotkanko np. w poniedziałek :)

Slowikowa79, takie zmiany, o jakich piszesz bez problemu załatwisz w ramach adaptacji projektu. My też braliśmy projekt z pojedynczym garażem i kosztem tego jakby drugiego gospodarczego i przy lekkim poszerzeniu, usykalismy dwustanowiskowy garaż. Mąż narzeka trochę, że mógłby być większy, ale nie mieliśmy wyjścia bo warunki pozwalały tylko na szer. elewacji max 18 m.

Szkoda, że sami nie mogą zrobić takich zmian jak przesunięcie wyjścia na taras, skoro i tak takie wersje oferują :(.

Hej, nam właśnie taką zmianę Z500 zrobiło... razem z jakąś inną małą zmianą kosztowało nas to chyba dodatkowe 150 zł. Uzgodniliśmy to z nimi telefonicznie, potem przysłali nam koncepcje z rzutem, zalepaliśmy i dostaliśmy gotową wersję.

Specjalnie dla Ewy :D - ścianka dzielnie pozowała ze wszystkich stron 8) :

widok od strony wykuszu na ścianę łazienkową:

http://lh4.ggpht.com/_5epUv1e8bgg/SRKVXQMcOQI/AAAAAAAACBw/WanTYfAzNkk/s400/IMG_7272.JPG

widok z kuchni na salon

http://lh5.ggpht.com/_5epUv1e8bgg/SRKVhLnehMI/AAAAAAAACCA/yl6xhceKLPk/s400/IMG_7274.JPG

widok z rogu kuchni

http://lh4.ggpht.com/_5epUv1e8bgg/SRKVcO4RdII/AAAAAAAACB4/TeLZqD-M114/s400/IMG_7273.JPG

widok od strony spiżarki

http://lh6.ggpht.com/_5epUv1e8bgg/SRKVlmTJUEI/AAAAAAAACCI/hPTpzWuu_4Y/s400/IMG_7275.JPG

Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam.

Mam już okna i bramę, zdjęcia w dzienniku.

Aniu, Hubercie śliczny domek!! gratulujemy stanu zamkniętego :)

jeśli chodzi o zmiany- to w z500 co nieco się pozmieniało- " na plus"- projekt dostaniemy w ciągu 5 dni, no i " na minus"- nie wykonują żadnych poprawek- wszystko trzeba robić u własnego architekta.

Problem w naszym mieście jest taki że nie ma tutaj wielu dobrych architektów. Nasza architektka bardzo sympatyczna i pomocna w doradzaniu niechętnie patrzy na wykonanie tych poprawek :( Na razie jesteśmy optymistami i wierzymy że wszystko uda się pozytywnie rozwiązać.

Ufff, wiecha za nami, pięknie to wszystko wygląda (bynajmniej nam się podoba) Nie ma kiedy pstryknąć zdjęć, cały czas noc. Jutro postaram się jakieś newsy z budowy wkleić. Pytałam cieśli o lukarny, czy wszystko było ok, okazało się, że sami zauważyli brak słupków już na samym początku i dorzucili je do wykazu drewna, więc wszystko poszło dobrze.

Poniżej link do aktualnych zdjęć. Mężu z teściem zajmują się teraz malowaniem krokwi i nadbitki, może do końca listopada wejdzie dekarz, tylko coś z tą pogodą ma się zmienić brrr,. Byle folią chociaż jak najszybciej pokryć, żeby nie lało się do środka i do piwnicy, bo nie mogę na to patrzeć.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/eef27dd01ca9ef27.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/421861fbab304340.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/05ef8ca3e5ccc23f.html[/img]

Ania, odnośnie dachówki to będzie antracyt, się właśnie wybiera. Jak już ostatecznie zdecydujemy, to oczywiście doniosę. Trudniejszy wybór z oknami, chyba jednak drewniane, najgorzej, że nie ma czasu zeby pojechać je zobaczyć, bo fabryka gdzieś pod Lesznem, a przydałoby się przed zakupem :-?

hej! no więc proszę o użycie wyobraźni- tutaj, w miejscu krzewów stanie z28 GL :D

Słowem, oto, co można uzyskać w ciągu roku, przy aktywnym nawożeniu sąsiadów (trawy z koszonych trawników, odpadki organiczne)- działka jest środkowa, jako jedyna nie zabudowana jeszcze, po prawej i lewej stronie ładnie zagospodarowane posesje:) Wiemy już że pozostawimy brzozę, która tam znalazła sobie grunt- reszta "out" :)

http://images50.fotosik.pl/29/8a79e1003cc84d5f.jpg

Ewa ale fajnie twój domek już się prezentuje. Bardzo mi się podoba to zadaszenie tarasu, szkoda że tak nie zrobiliśmy. Jak w końcu zdecydowałaś ze ścianką w kuchni?

Dlaczego narzekasz na pogodę? U nas ciągle sucho....czasem nawet ciepło i słonecznie :oops:

Słowikowa79 - moja działka po roku wygląda chyba jeszcze gorzej :( Co prawda teraz już jest częściowo odchwaszczona, ale jeszcze ogrom roboty przede mną. Zwłaszcza że jest sporo chrzanu, pokrzywy i melisy, które mają okrutnie rozległe systemy korzeniowe i ciężko będzie się ich pozbyć. Ale twoja działka wygląda na bardzo ładną - jakiej jest wielkości?

Aniuhubi działka ma 1500m kw. czyli tak akurat dla nas i psa (którego obiecaliśmy synkowi)

Co do "zawartości"- to niestety nie mam takich pięknych dyń, jak Ty miałaś :D A jeśli chodzi o domek Ewy to rzeczywiście wygląda rewelacyjnie!!! dziękujemy przy okazji za możliwość zobaczenia go w realu

To widzę, że miniony weekend minął pod znakiem spotkań budujących Z28 :D U mnie claris z mężem była :D Może w przyszłym roku jakiś zlot urządzić?

Na mojej działce sąsiedzi mieli cały ogród, więc ostało się parę dyń, kabaczków, ostatnio znalazłam wśród chwastów koper i cebulę :o A, i truskawki są - całe poletko - co prawda na drodze, ale mogę sobie przesadzić (na wiosnę). Było dużo więcej "skarbów" ale sąsiedzi wszystko przesadzili na swoją działkę :evil: - zresztą już po tym jak ją kupiliśmy.

Za to ostało się piękne poletko z konwaliami, które uwielbiam.

Mam też nadzieję, że od innej sąsiadki bez (lilak) jakoś do mnie przejdzie (rośnie b. blisko płotu) :oops:

Żebyś wiedziała Ania, dokładnie to samo powiedziałam dzisiaj do męża, że jak uda nam się dobrnąć szczęśliwie do końca, fajnie byłoby się spotkać. Cieszę się, że nas przybywa, a terenowe wycieczki pozwalają utwierdzić się, co do słuszności wyboru.

Zdecydowałam się jednak pociągnąć ściankę do słupa, od kiedy koleżanka wynalazła takie oto cudo (bynajmniej mnie się podoba :p)

http://images34.fotosik.pl/398/46583f088d8d2436.jpg

Na ścianie plecami do łazienki staną wtedy słupki: lodówka, piekarnik. Dzisiaj właśnie ekipa pociągnęła ściankę dalej, ale jeszcze tego nie widziałam i mam nadzięję, że nie będę żałowała.

Nasza kuchnia idealnie nadaje się do takiego ustawienia mebli. Mam nadzieję, że Emalia1 nie będzie miała mi za złe, że przywołuję jej zdjęcia.

Slowikowa79, działeczka pięknie wygląda w tej zieleni, nie traćcie cennego zimowego czasu na adaptację projektu i niezbędną papierologię.

Ania, ile dawałaś punktów do odkurzacza? 1 wystarczył czy dwa na każdym piętrze?

Oj przesadziłam z wielkością tego zdjęcia :oops:

Warto było :D

To jest dla mnie kuchnia marzeń, niestety moja połówka kategorycznie odrzuca taką koncepcję :evil:

A ścianę między salonem a korytarzem zostawiłaś?

Żebyś wiedziała Ania, dokładnie to samo powiedziałam dzisiaj do męża, że jak uda nam się dobrnąć szczęśliwie do końca, fajnie byłoby się spotkać. Cieszę się, że nas przybywa, a terenowe wycieczki pozwalają utwierdzić się, co do słuszności wyboru.

Miło mi, że nie tylko ja mam takie pomysły :D - jak się znowu ociepli, to koniecznie jakiś grill trzeba będzie uskutecznić.