AgnesK 17.08.2003 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2003 Dom chcemy wybudować w systemie gospodarczym. Przedsięwzięcia tego ma się podjąć mój mąż wraz z majstrem. Narazie ma być robiony stan zero. Powiedzcie mi proszę jaka cena ze robociznę będzie sensowna. (Robocizna nie będzie obejmowała zdejmowania humusu kopania fundamentów - to zrobi koparka). Dom ma po obrysie 12,2m x 7,7m , na planie prostokątu, bez wykuszy itp. Zwykły prostokąt. Dzięki za wszystkie informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 17.08.2003 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2003 Dom chcemy wybudować w systemie gospodarczym. Przedsięwzięcia tego ma się podjąć mój mąż wraz z majstrem. Narazie ma być robiony stan zero. Powiedzcie mi proszę jaka cena ze robociznę będzie sensowna. (Robocizna nie będzie obejmowała zdejmowania humusu kopania fundamentów - to zrobi koparka). Dom ma po obrysie 12,2m x 7,7m , na planie prostokątu, bez wykuszy itp. Zwykły prostokąt. Dzięki za wszystkie informacje. Z mężem najlepiej rozliczyć się "w naturze". Z majstrem to trochę bardziej skomplikowana sprawa ... Za mało danych podajesz, zeby ktoś mógł Ci rzetelnie odpowiedzieć. Jaki grunt ? Jaka głębokość posadowienia ? Jaka szerokość ław fundamentowych ? Z czego mają być ściany fundamentowe ? Czy mają być izolowane i ocieplane ? Itd ? Od tego wszystkiego zależy wycena. Daj swój projekt kilku potencjalnym wykonawcom to Ci oszacują, za ile by tę robotę wykonali. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 18.08.2003 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2003 OK, w najbliższych dniach, gdy będę już po konsultacjach z architektem, podam wszystkie dokładne dane. A tak na marginesie Heno, mój mąż i tak ma ze mną za dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomm 18.08.2003 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2003 Własnie skończyłem stan zero, bez podłogi na gruncie. Dom bez podpiwniczenia na obrysie ok. 9x10m (Dom w prymulkach Archonu) + garaż (4,5x7m), funadament głębokość ok. 1,1-1,2 m cały w deskowaniu, zbrojony, wyszedł mniej więcej 10000, w tym beton ok. 5200 pln. Oczywiście wykonany metodą gospodarczą (2 ludzi oraz ja - logistyka). Jedna z firm tych tańszych proponowała 18000 pln z materiałami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 18.08.2003 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2003 Tomm mi chodzi tylko i wyłącznie o koszty robocizny. Ile mamy zapłacić takiemu majstrowi. Chciałabym mieć jakieś wyobrażenie i punkt wyścia do dyskusji o cenach robocizny. Jaka cena jest sensowna. Facet ma robić z mężem ławę, murować ścianę fundamentową oraz podłogę na gruncie, pomóc w rozprowadzeniu instalacji wod - kan. Podajcie mi proszę jakiś rząd wielkości. Dzięki za wszelkie informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 18.08.2003 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2003 Tomm mi chodzi tylko i wyłącznie o koszty robocizny. Ile mamy zapłacić takiemu majstrowi. Chciałabym mieć jakieś wyobrażenie i punkt wyścia do dyskusji o cenach robocizny. Jaka cena jest sensowna. Facet ma robić z mężem ławę, murować ścianę fundamentową oraz podłogę na gruncie, pomóc w rozprowadzeniu instalacji wod - kan. Podajcie mi proszę jakiś rząd wielkości. Dzięki za wszelkie informacje. Taki zakres robót, który opisałaś to przy domu od 400 - 600 roboczogodzin. Przyjmując stawkę 10 zł/rg. wychodzi 4000zł - 6000 zł. Ponieważ mają to robić we dwóch z Twoim mężem, na majstra wypada od 2000 - 3000 zł. Oczywiście potraktuj to jako bardzo zgrubne oszacowanie wartości tych robót. Do zrobienia dokładnej wyceny potrzebny jest projekt i jeszcze trochę informacji dodatkowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 18.08.2003 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2003 Dzięki Heno. Tak myślałam , że o 2 się to rozbije. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.08.2003 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2003 Co prawda ja dałem mniej, ale za same ławy i ściany. Podana kwota wygląda rozsądnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts