Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

^^^nasze bezpieczeństwo !!! czujnik czadu, tlenku węgla ^^^

Recommended Posts

Tak czytam czytam ten wątek i sam nie wiem co napisać, może kilka uwag

1. Tlenek węgla gaz pospolicie nazywany czadem jest to gaz trujący lżejszy od powietrza a więc zawsze będzie się gromadził pod sufitem tak więc nie widzę najmniejszego sensu instalować czujki tego gazu na wysokości swojej twarzy tak jak to sugeruje adam_mk / z całym szacunkiem adamie ale pod tym względem jesteś w błędzie/.

2. Zastanawia mnie co taki czujnik nam da :o :o sam nie wiem czy coś da. jaką mamy pewność że jest w danej chwili sprawny ? wszak urządzenia tego typu muszą być okresowo kalibrowane przy użyciu gazu wzorcowego a my myślimy że kupimy sobie taki czujnik i możemy spać spokojnie nawet przez 5 lat :o :o na tyle sprzedawca z allegro nam daje gwarancję, dziwi mnie to strasznie że przy takim sensorze mamy taki długi okres gwarancji??? raczej nie chce mi się wierzyć aby sensor elektrochemiczny który jest zainstalowany w takim czujniku wystarczył na więcej niż 4 lata, średnia żywotność takiego sensora to 2 lata ja daję 4 a po tych latach trzeba go wymienić na nowy wymiana sensora to 99% wartości czujnika, oczywiście lepszy taki czujnik niż nic, ale nie myślmy że taki czujnik wystarczy nam do końca życia, jeżeli jeszcze rozpatrzymy że dobrze jest mieć kilka takich czujników to już nie jest to taki mały wydatek a tak szczerze mówiąc żadnej pewności nie mamy że nas ostrzeże w odpowiednim czasie, oczywiście bezpieczeństwo jest najważniejsze

a więc jeśli tak to proszę bardzo profesjonalny sprzęt

http://www.deltaservice.com.pl/_pl,pl/36/detektory+jednogazowe+ISC.html

tylko kasę większą kosztuje :wink:

• Odpowiedzi 89
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

instalowanie czujnika po to żeby mieć lepsze samopoczucie to też sposób,:roll:

ale proponuję zadbać o prawidłową wentylację kotłowni,

znacznie lepsze i skuteczniejsze rozwiązanie niż czujnik,

ale w dobie chorych oszczędności, (żeby zaoszczędzić na kosztach ogrzewania ogranicza się wentylację) :evil:

to jak ktoś ma taki kaprys, może sobie zainstalować czujnik,

jak wspomniałem, będzie miał lepsze samopoczucie :roll:

Tak czytam czytam ten wątek i sam nie wiem co napisać, może kilka uwag

1. Tlenek węgla gaz pospolicie nazywany czadem jest to gaz trujący lżejszy od powietrza a więc zawsze będzie się gromadził pod sufitem tak więc nie widzę najmniejszego sensu instalować czujki tego gazu na wysokości swojej twarzy tak jak to sugeruje adam_mk / z całym szacunkiem adamie ale pod tym względem jesteś w błędzie/.

A wiesz chociaż, o ile jest lżejszy ? Raptem o 2 %. Z tego powodu jest

prawie tak samo ciężki jak powietrze. Na dodatek miesza się także z

występującym równocześnie CO2 który jest znacznie cięższy od

powietrza. Nie ma tak pięknie, że oddziela sie łatwo i wędruje pod sufit.

Gdyby tak bylo, ludzie nie czadzieli by we własnych łóżkach.

instalowanie czujnika po to żeby mieć lepsze samopoczucie to też sposób,:roll:

ale proponuję zadbać o prawidłową wentylację kotłowni,

znacznie lepsze i skuteczniejsze rozwiązanie niż czujnik,

ale w dobie chorych oszczędności, (żeby zaoszczędzić na kosztach ogrzewania ogranicza się wentylację) :evil:

to jak ktoś ma taki kaprys, może sobie zainstalować czujnik,

jak wspomniałem, będzie miał lepsze samopoczucie :roll:

ni tylko w salonie i rozprowadzenie cieplego powietrza w kazdym pokoju na pietrze. Wlasciwa wentylacja kotlowni z cala pewnoscia niczego w moim zyciu nie zmieni, a piec w kotlowni mam z zamknieta komora a wentylacje mam dobra, tam akurat tlenu nie zabraknie. Wiadomo ze gdy rozpalam w kominku to po to zeby bylo mi cieplo wiec trudno jednoczesnie otwierac okna...

hes napisał

A wiesz chociaż, o ile jest lżejszy ? Raptem o 2 %. Z tego powodu jest

prawie tak samo ciężki jak powietrze. Na dodatek miesza się także z

występującym równocześnie CO2 który jest znacznie cięższy od

powietrza. Nie ma tak pięknie, że oddziela sie łatwo i wędruje pod sufit.

Gdyby tak bylo, ludzie nie czadzieli by we własnych łóżkach.

hes jeśli chcesz być dokładny to nie jest lżejszy o 2 % tylko o ............

ale sobie poszukaj i przeczytaj :wink:

a co do mieszania z innymi gazami to oczywiście masz rację tylko że największe stężenie bedzie zawsze wyżej, tak więc może mnie oświecisz gdzie napisałem nie prawdę ?? :wink:

tak się składa że pracuję w górnictwie,a wiadomo w kopalniach występuje szereg zagrożeń, miedzy innymi zagrożenie pożarowe, a wiadomo jak pożar to bankowo tlenek węgla, zawsze wykrywany jest jak najwyżej, hes jeśli piszesz że

tlenek węgla jest CIĘŻSZY od powietrza. Gęstości zrównują się przy

ok. 8 st. C. Lżejszy jest w temp. 0 st.C. Oczywiście na kominiarskich

stronach wszędzie piszą, że CO jest lżejszy od powietrza...

to wszystko jest wbrew temu z czym spotkałem się na wszystkich kursach i szkoleniach, mało tego jak by ktoś z kursantów odpowiedział że tlenek węgla jest cięższy od powietrza /bez względu na temperaturę to nie ma prawa zdać egzaminu tak to już jest.

Uwierzcie praktykowi tlenek węgla gromadzi się zawsze wyżej.

Co prawda nie chce mi się dokładnie liczyć i przeliczać, może i jest lżejszy o te 2 % co napisał hes ale jest to nie istotne o ile jest lżejszy, ale zawsze jest lżejszy.

a teraz tak może dla śmiechu

w dawnych czasach /ponoć/ w kopalniach zatrudnione były takie ptaszki "kanarki"wieszało się klatkę z takim zwierzakiem na wysokości twarzy i jak ptaszek przeżył to wiadomo że jest OK a jak kanareczek padł to trzeba się ewakuować, :wink:

nie wiem tylko jak rozwiązać problem z sygnalizacją przy takim sposobie pomiaru :wink: wiadomo że kanarek śpi jak jest ciemno :wink:

Powszechnie wiadomo jest, że znacznie cieższa od powietrza jest mieszanka

propan- butan. No i co ? Uklada sie idealnie tuż przy podlodze, nie mieszając

się z powietrzem ? Gdyby tak bylo, taki gaz nie bylby wybuchowy, bo

wybuchowa jest dopiera jego mieszanka z powietrzem. Więc jednak

dochodzi do zmieszania...dość łatwo. Czy nie tak samo dzieje się z czadem ?

Co do gęstości powietrza i CO: mit o lżejszym tlenku węgla powstal po

przytaczaniu danych z tabel o ciężarach właściwych tlenku węgla

i SUCHEGO powietrza, jako fizycznej mieszanki azotu, tlenu, CO2, argonu

helu... itd. Bez pary wodnej, która zawarta w powietrzu w rożnej ilości

sprawia, że powietrze staje się lżejsze. To nie są takie jednoznaczne

zjawiska, żeby twierdzić, że w każdych warunkach gaz jest lżejszy lub

cięższy od drugiego i na dodatek nie mieszają się nawzajem. Mieszają się,

jak nie od razu, to po dluższym czasie. Kopalnia to trochę inne miejsce, niż

dom, tam inne zjawiska mogą wpływać na rozdzielanie sie gazów, np.

o wiele większa zawartośc w powietrzu dwutlenku węgla i metanu, nie

mówiąc o braku konwekcji czy w ogóle problemu z wentylacją. Pozdrawiam.

PS. Gęstość powietrza suchego bez dwutlenku węgla w temp 0 st. C

to 1,293 kg/m3. Tlenek węgla w takiej temp. to 1,250 kg/m3

Powietrze o temp. 20 st. C i "normalnej" 60 % wilgotności ma gęstość

około 1,200 kg/m3...

hes

zostańmy przy swoich przekonaniach, ty wiesz swoje a ja swoje, niech więc tak zostanie, każdy zrobi jak uważa, ja dam czujkę na suficie ty możesz dać gdzie chcesz, niech więc tak zostanie :wink:

kaczorek. napisał

lepiej mieć czujkę niż jej nie mieć

bo może być jak z tymi ptaszkami ...,

wentylacja wentylacją musi byc sprawna - ale z tym też jest różnie

zgadzam się, masz rację

pozdrawiam

to dajcie dwie..jedną na suficie dugą na wysokosci oczu :wink:

E tam, ruchoma. Raz wyzej a raz nizej. Nad kominkiem cos w stylu zegara z wiezy koscielnej (średnica 1 m to rozsadne minimum), a na wskazowce sekundowej czujka :lol:

Albo moze, tworczo rozwijajac mysl Hesa, taki rodzaj mechanicznego termo-higrometru z ramieniem, do ktorego czujka bedzie przymocowana.

Adamie_MK, to prowokacja 8)

Nie kpie :) , no moze troszeczke.

Przykra strona dyskusji: kazdy ma racje, ale sa one sprzeczne :evil:

Z tego wynika, że najlepiej byłoby instalować czujnik przy suficie, tylko po co, jeśli my niestety podlegamy grawitacji i jesteśmy ciężsi od powietrza :)

2. Zastanawia mnie co taki czujnik nam da :o :o sam nie wiem czy coś da. jaką mamy pewność że jest w danej chwili sprawny ?

Urządzenia tego typu mają kontrolkę sprawności baterii oraz przycisk służący do okresowego sprawdzania sprawności urządzenia (sensor elektrochemiczny). Jeśli przestanie działać, podczas kontroli nie wyda oczekiwanego wycia, wiemy, że należy go wymienić.

ale nie myślmy że taki czujnik wystarczy nam do końca życia

ależ sądzę, że nikt tak nie myśli :)

dobrze jest mieć kilka takich czujników, to już nie jest to taki mały wydatek, a tak szczerze mówiąc żadnej pewności nie mamy że nas ostrzeże w odpowiednim czasie

pewności nie mamy też, że nie zachorujemy na grypę, a jednak szczepimy się i kosztuje nas to co roku niemało:)

Gdyby podsumować wszystkie wydatki, jakie ponosimy w celu zapewnienia sobie bezpieczeństwa, to wyszłyby pewnie niesamowite kwoty. No i po co to wszystko, jeśli i tak do piachu i tak do piachu (kwestia tylko w jakim stylu).

Póki co cieszę, się, że jednak jeszcze nie wącham kwiatków od spodu (dzięki czujnikowi znajdującemu się nota bene na wysokości oczu :) )

Urządzenia tego typu mają kontrolkę sprawności baterii oraz przycisk służący do okresowego sprawdzania sprawności urządzenia (sensor elektrochemiczny). Jeśli przestanie działać, podczas kontroli nie wyda oczekiwanego wycia, wiemy, że należy go wymienić.

widzę że mam do czynienia z fachowcem :wink: :wink:

......

2. Zastanawia mnie co taki czujnik nam da :o :o sam nie wiem czy coś da. jaką mamy pewność że jest w danej chwili sprawny ? wszak urządzenia tego typu muszą być okresowo kalibrowane przy użyciu gazu wzorcowego a my myślimy że kupimy sobie taki czujnik i możemy spać spokojnie nawet przez 5 lat ..........

To chyba cecha kazdego urzadzenia asekurujacego, ze nie daje gwarancji, ale tylko zmniejsza szanse na nieszczescie.

W instrukcji do samochodu napisali, aby co 10 lat wymienic poduszki powietrzne. I ze nalezy wymienic je po kazdym uzyciu.

Gasnice nalezy co roku kontrolowac. Wymienic po uzyciu.

Line wspinaczkowa wymienic po ciezkim odpadnieciu.

Kask wymienic po pierwszej cegle, ktora na niego spadnie

Itd

Czujnik czadu: sprawdzac okresowo baterie. Wymienic zuzyta. Czujnik wymienic co x lat.

w dawnych czasach /ponoć/ w kopalniach zatrudnione były takie ptaszki "kanarki"wieszało się klatkę z takim zwierzakiem na wysokości twarzy i jak ptaszek przeżył to wiadomo że jest OK a jak kanareczek padł to trzeba się ewakuować,

Tak na wysokosci oczu?

A jeśli ktoś dalej kwestionuje, że warto jednak zainwestować w urządzenia mogące uratować nam życie, to polecam

tę notatkę. To tylko jedna z 7 ofiar w ostatnim czasie i tylko w Małopolsce.

Może kogoś zainteresuje też to. Przypadkiem znam przyczynę tej tragedii :( I wiem, że wcześniej podtruła się jego żona i syn, a mimo to nie wyciągnął żadnych wniosków :(

Takich przykładów możnaby podawać wiele. W żadnym jednak doniesieniu o zatruciu CO nie usłyszałam nigdy, że zawiódł czujnik. Dlaczego? Bo go tam po prostu nie było :(