arkadiusz 01.01.2008 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 W ostatni piątek serwisant Vaillanta uruchomił mój kociał kondensacyjny VC246.Od piątku do dzis kocioł był ustawiony na 50C (tylko CO, wody narazie nie grzeje bo nie ma po co). Ilosc zuzytego gazu to 85m3. Było to pierwsze grzanie - w domu jeszcze nie mieszkamy (narazie robimy wykończenie).Czy te 85m3 to mało czy dużo? Dom - całość - ma 236m2.Na jakie mniej wiecej rachunek za gaz należy się nastawić po pierwszym miesiącu.Dziś zmniejszyłem temp. na kotle na 40C. Na jakiej min. temp. taki kocioł może pracować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis 01.01.2008 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 Przecież to pierwsze uruchomienie nie ma nic wspólnego z pracą kotła na stałe. Nie napisałeś, do jakiej (i od jakiej) temperatury grzałeś, jak masz dom ocieplony, jaką ma powierzchnię przegród, wentylację, okna, i tak dalej. Zresztą nie przypuszczam by te wielkości można było jakkolwiek powiązać z tymi 85 m^3 zużytymi przy pierwszym uruchomieniu kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arkadiusz 01.01.2008 22:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 Dom z Ytonga 36.5 + 8cm styropianu. na gorze bylo dzis ok. 20C. na dole 12C. Na dole (oprocz garazu) jest tylko grzejnik w kuchni, kanalowy w salonie i podlogowka przy wejsciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karp 01.01.2008 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 Z Grubsza podliczyłem Twój wynik wg mojego arkusza do zapisków zyżycia gazu, wg moich stawek, jeżeli zużyłeś 85 m3 przez 5 dni, to da rachunek za 2 miechy około 1500.A masz w ogóle jakiś sterownik do tego pieca, czy grzeje na okrągło ?Jak robicie wykończeniówkę to po co 20 stopni. PozdrawiamKarp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arkadiusz 01.01.2008 22:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 Bo tak sie nagrzalo od piatku. Sterownik mam ale jeszcze nie podlaczony. Bedzie podlaczony w tym tygodniu. Naraziem mam tylko sterowanie reczne bezposrednio z kotla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts