alibac 01.01.2008 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 Witam!Mam poważny dylemat - w projekcie mam sciany konstrukcyjne nośne - grubosc 29cm pustak MAX. Jednak ostatnio rozmaiwialem z dwoma fachowcami (murarzami) ktorzy twierdza ze nie ma nic lepszego od betonu komorkowego (szczegolnie tego z Bielska typ 350) ktory ma bardzo niski wpsołczynnik przenikania. Jeden z murarzy przez ostatnie 5 lat tak buduje i zachecal mnie do tej metody (pomimo tego ze dla mnie nie moze budowac bo ma zajete wszytskie terminy na 2008!!!) Podobno nie trzeba takich bloczkow juz docieplac (36 cm grubosci odmiana 350) wiec koszt po zsumowanieu cegla max plus welna mineralna plus robocizna --> podoby. Nie orientuje sie jak droga jest zaprawa do tych bloczkow i jaka wydajna. Moze wiecie? Jeśli ktos wybudowal dom w takeij technlogi prosze o info. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 01.01.2008 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 mam ściany z bk 36 odmiany 500 i też nie docieplałam ...ale oczywiście wszystko ma plusy i minusy....także bk , max, porotherm czy silka poczytaj na forum, bo podejrzewam że nikt tutaj nie da Ci jednoznacznej odpowiedzi.... wiedzę zdobądź przez szukaczkę, a decyzję i tak będziesz musiał podjąć sam powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romek163 01.01.2008 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 Każdy ma swoje preferencje ja jednak skłoniłbym się ku maxowi i zainwestował w ocieplenie, np. styro 16 lub nawet 20. Jednak w tym wypadku ważny jest aspekt finansowy. Brałbym to co wychodzi taniej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 03.01.2008 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 jesli budujesz ścianę z dociepleniem przelicz co tańsze na m2 czy max czy BK. Ja wybrałem BK + 15 styro równiez dlatego że BK jest łatwiejszy w obróbce na budowie, dużo rzeczy robię sam , a w BK bez problemu wbijesz gwoździa jak chcesz np coś zaszalować wkręcisz wkreta itp, łatwo się tnie ręczną piłą do BK. Mało odpadów można wykorzystać prawie każdy odcięty kawałek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 03.01.2008 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 na forum jest sto milionow wypowiedzi na ten temat.i nawet jak je ktos przeczyta, to nie bedzie wiedzial co wybrac. wiec popatrz z czego sie dookola ciebie buduje, jakie materialy sa dostepne, ile kosztuja i kto ci je moze wymurowac.potem zdecyduj, bo - przyrzekam - na forum odpowiedzi nie znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianek9999 07.01.2008 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Witam, dopiero zaczynam pisanie na forum więc sorki za błędy.Ja mam wybudowany z betonu komórkowego włąśnie z bielska i nie narzekam, na dachu 8 ton dachówki i nie ma rys. A czy docieplać - odpowiedz sonie sam bo nie ma reguły. Jedni chcą inni nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 07.01.2008 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 BK to bardzo dobry materiał do budowania domu. Odmiana 350 będzie bardzo delikatna i krucha, zatem trzeba będzie obchodzić się z bloczkami ostrożnie, bo mogą być spore straty. Murujesz na klej. Zależy też, jak ciepłe chcesz mieć mury. Ściana ocieplona zawsze będzie cieplejsza od jednowarstwowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekpt 07.01.2008 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 a ja napisze ze najlepszy jest Porotherm i wogóle ceramika poryzowana , wkońcu to naturalna glina i nic więcej i w dodatku ciepła ceramika w przeciwieństwie do maxa , będzie droższa ale myśle że lepsza . A teraz można kupić go ok 7zł więc to cenowo dobrze wychodzi za m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yamnik 07.01.2008 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 To bajka. Współczynniki ściany z maxa (30 cm) i tej z porothermu są takie same. Max wcale nie jest zimniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 07.01.2008 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 ........... Porotherm i wogóle ceramika poryzowana , wkońcu to naturalna glina............. Jesteś tego pewien? Myśle że nawet koło gliny nie leżało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekpt 08.01.2008 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 ta? to z czego to robią? Jak taki mądry jestes to może nas oświecisz? No tak tylko PHM kosztuje ok 7zł a max 4zł więc chyba na m2 PHM wychodzi taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 08.01.2008 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 ta? to z czego to robią? Jak taki mądry jestes to może nas oświecisz? No tak tylko PHM kosztuje ok 7zł a max 4zł więc chyba na m2 PHM wychodzi taniej. Nie wiem czy zdołam. Wiem że w ceramice poryzowanej ilości gliny są symboliczne (określenie na wyrost). Oczywiście nie dowiesz sie tego z materiałów reklamowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekpt 08.01.2008 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 to jest jedno i to samo , chodziło mi ogólnie o ceramike poryzowaną a czy to się nazywa POROTHERM czy THERMOPHOR to jest jedno i to samo tylko że Leier ma większą wytrzymałość bo ma 15 a POROTHERM tylko 10 Jeżeli twierdzisz że POROTHERM jest lepszy o klase to potwierdz to jakimiś tezami. A co do kolegi wyżej to widze że jakiś specjalista się nam narodził , wytłumaczyłeś nam to rewelacyjnie: Nie wiem czy zdołam. Wiem że w ceramice poryzowanej ilości gliny są symboliczne (określenie na wyrost). Oczywiście nie dowiesz sie tego z materiałów reklamowych ta? to z czego to robią? z cementu? z wapna? bo z tego co ja wiem to jest to zwykła glina z dodatkiem trocin lub wiór aluminiowych które się wypalają podczas wysokiej temperatury : http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/sciany/sciany-z-cieplej-ceramiki,6325_3068.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 08.01.2008 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/sciany/sciany-z-cieplej-ceramiki,6325_3068.htmI pij Actimela, bedziesz zdrowy.Mimo wszystko pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekpt 08.01.2008 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Wiesz że 25% Amerykanów wieży w UFO...... no coment Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 08.01.2008 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 I połowa Polaków w stadiony i autostrady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekpt 08.01.2008 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 ale teraz przynajmniej wiem że pustak POROTHERM nie jest z gliny tylko go UFO stworzyło , dziękuje Ci mistrzu a to dla Ciebie ( i dla reszty niedowiarków ) tylko nie pisz że PO coś tam bo niechodzi o partje tylko o treść tego: http://www.maxior.pl/film/76940/Piekny_spot_wyborczy_PO dobranoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 08.01.2008 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 ale teraz przynajmniej wiem że pustak POROTHERM nie jest z gliny tylko go UFO stworzyło ..... Pozwolisz,że będe to sobie cytował co jakiś czas? W celach edukacyjnych, nie komercyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekpt 08.01.2008 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 jasne za kazdy cytat 9,99zł + vat tytułem praw autorskich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 08.01.2008 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 przepraszam za zmiane treści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts