MajorCarter 15.06.2008 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 Może mnie oświecicie z czego robi się BK i mniej więcej w jakich proporcjach? Pytam tak ze zwykłej babskiej ciekawości, bo materiał na dom mam już zakupiony (BK H+H). Dla mnie argumentem przemawiającym za wyborem BK był łatwość robienia w nim instalacji, wiercenia dziur itp. Mąż mi się nie będzie buntował przy wieszaniu kolejnych szafek, poza tym mam nadzieję że sam położy część kabelków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekpt 15.06.2008 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 Może mnie oświecicie z czego robi się BK i mniej więcej w jakich proporcjach? Pytam tak ze zwykłej babskiej ciekawości, bo materiał na dom mam już zakupiony (BK H+H). Dla mnie argumentem przemawiającym za wyborem BK był łatwość robienia w nim instalacji, wiercenia dziur itp. Mąż mi się nie będzie buntował przy wieszaniu kolejnych szafek, poza tym mam nadzieję że sam położy część kabelków z wikipedii: Beton komórkowy (ang. ACC - Aerated autoclaved concrete) – materiał budowlany, rodzaj lekkiego betonu otrzymywanego poprzez wprowadzenie gazu, zwykle powietrza pod odpowiednim ciśnieniem do plastycznej mieszanki cementowej, w wyniku czego powstają w nim jednorodne pory, zwane komórkami. Istnieją dwie metody wprowadzania powietrza: przez reakcję chemiczną – najczęściej proszek aluminiowy wprowadzony do cementu (gazobeton) lub przez dodanie do mieszanki czynnika pianotwórczego, który wprowadza pęcherzyki podczas mieszania przy dużej prędkości (pianobeton). Beton komórkowy wykazuje wysoką odkształcalność cieplną i wilgotnościową oraz wysoki skurcz (zmiana objętości). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 16.06.2008 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 W praktyce budowlanej oznacza to, że inwestor będzie stał nad murzrzem i patrzył mu na ręce. dokladnie TAK ! juz widze, jak murarze nakladaja pelna, rownomierna spoine na calej szerokosci np. 44 centow PH lub nie daj Boze 50cm ! zrobia to plackami, czesc spoiny wpadnie zginie w porach .... Kurcze...jestem szczęściarą... mi nakładali pełną spoinę ... jak obeszłam cały dom po murarce to znalazłam może z 2 prześwity Prawada jest taka, że do ściany jednowarstwowej na klej trzeba naprawdę bardzo dokładnej i uczciwie pracującej ekipy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maysee 17.06.2008 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Dzien dobry czesc i czolem. Ja tez mam dylemat. BK czy cerama (obecnie blizej BK!) Mam pytanie jak to jest z tlumieniem dzwiekow i halasow przez obie technologie. Ktore lepiej sobie radza z "wyciszaniem" sasiedniego otoczenia. Chodzi mi o odglosy z zewnatrz domu jak i w srodku. Tak zebym z kuchni nie slyszal jak przyszla zona oglada mecz Ligi Mistrzow w sasiednim pokoju Czy ewentualne roznice sa w ogole odczuwalne? Czy moga sie wypowiedziec ludzie ktorzy pobudowali w roznych technologiach? Dzieki wielki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekpt 18.06.2008 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Cięższe elementy lepiej izolują akustycznie niż lekkie. Ponieważ beton komórkowy jest lekki ma stosunkowo słaby wskaźnik izolacyjności akustycznej – wynosi on 42-50 dB.jest chyba najgorszym materiałem dzwiękoszczelnym i to jest chyba jego największy minus . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandra M05a 21.06.2008 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 Mam dom z Ytonga. Ściana jednowarstwowa, grubość 40, bloczki kładzione na klej. Wybrałam ekipę, która miała certyfikat wydany przez Xellę, bo zależało mi na tym, żeby nie było mostków termicznych i jestem zadowolona. Na akustyczność nie narzekam.____________PozdrowionkaAleksandra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 08.07.2008 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 ja nie wierzę Ale nit nie napisał jeszcze rzeczy według mnie najważniejszej - każda ściana jednowarstwowa musi być murowana bardzo dokładnie. W praktyce budowlanej oznacza to, że inwestor będzie stał nad murzrzem i patrzył mu na ręce. Albo z lupką oglądał mur co rano. Albo będzie miał takie mostki, że hej. Normalnie dziury nam niestraszne. Z jedniej strony zakryje styropian, z drugiej tynk. Przy jednowarstwowej często zostaje sam tynk Tynk nie zakryje nieszczelności. Może to zrobić tylko ocieplenie, jeżeli są jakieś niedokładności. Dlatego ściana 2W jest odpowiedzią na nierzetelność ekip budowlanych. Nie można jednak zapominać, iż przy układaniu ocieplenia też trzeba być dokładnym i starannym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 15.07.2008 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Zgadzam się z poprzednią wypowidzią. Ściana 2W jest chyba najczęściej wybieranym rodzajem ścian. Nie przypadkowo. Jest to najlepszy kompromis pomiędzy ścianą 1W a najlepszą, ale i najbardziej pracochłonną ścianą 3W. Kompromis jeśli chodzi o koszty i osiągany współczynnik przewodzenia ciepła. Pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 15.07.2008 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Dzien dobry czesc i czolem. Ja tez mam dylemat. BK czy cerama (obecnie blizej BK!) Mam pytanie jak to jest z tlumieniem dzwiekow i halasow przez obie technologie. Ktore lepiej sobie radza z "wyciszaniem" sasiedniego otoczenia. Chodzi mi o odglosy z zewnatrz domu jak i w srodku. Tak zebym z kuchni nie slyszal jak przyszla zona oglada mecz Ligi Mistrzow w sasiednim pokoju Czy ewentualne roznice sa w ogole odczuwalne? Czy moga sie wypowiedziec ludzie ktorzy pobudowali w roznych technologiach? Dzieki wielki. BK, wbrew tabelkom i opiniom (najczęściej tych, którzy go nie stosowali), bardzo dobrze tłumi dzwięki. W warunkach domu jednorodzinnego sprawdza się bardzo dobrze. Jeżeli chcesz mieć jeszcze ciszej, to możesz na ściany wewnętrzne wykorzystać silikaty. Jest to bardzo dobre rozwiązanie. Preferuje je Xella - Ytong i Silka. Nie jest to tylko chwyt marketingowy, jak próbują to niektórzy wmawiać. Takie rozwiązanie po prostu się sprawdza. U mnie silka odgradza łazienkę od pokoju i jest na poddaszu. Super sprawa. BK 24 cm odmiana 600 jako ściana zewnętrzna i nośna oraz część działowych. Teraz, kiedy były takie upały, wewnątrz panował miły chłodek, mimo braku ocieplenia. Czyli nawet bloczek o grubości 24 cm był doskonałą barierą dla ciepła. Dziś zaczęli mi robić elewację, to potem mogę podać, jak sprawdza się BK w połąceniu z wełną mineralną. Polecam BK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 16.07.2008 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 Ja też mam taki dylemat ale mój architekt doradził ,że najciepleszy jest dom z betonu komórkowego (jakis tani nie Ytong) + ocieplenie styropianem ii tak tez zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewajanecka 17.07.2008 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Lubie takie tematy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 21.07.2008 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Tak naprawdę, o ile materiały są z legalnego źródła, mają znak budowlany lub inne atesty, to nie ma zbyt dużego znaczenia z czego się buduje. Różnice w cenach też nie są bardzo znaczne. Oczywiście BK ma swoich zwolenników, silikaty swoich, ceramika swoich. Każde z tych materiałów ma swoje zalety i wady. Ja wybrałem PTH 25 i 12 cm styropianu, ale nie uważam że BK jest jakoś znacząco gorszy. Taka dyskusja jest podobna do debaty na temat wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocnymi. Pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 28.07.2008 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 Dzien dobry czesc i czolem. Ja tez mam dylemat. BK czy cerama (obecnie blizej BK!) Mam pytanie jak to jest z tlumieniem dzwiekow i halasow przez obie technologie. Ktore lepiej sobie radza z "wyciszaniem" sasiedniego otoczenia. Chodzi mi o odglosy z zewnatrz domu jak i w srodku. . Tu ci mogę powiedzieć z praktyki. Mam dom z maxa ale ściany wewnętrzne z BK 20. U córki gra głośno radio, jak sędzę za ścianą z głośnikiem. Jeżeli zamknę drzwi, to w zasadzie nie słyszę muzyki. Hałasy z zewnątrz mam wytłumione aż nieprzywzoicie. Przy zamknięktych oknach nawet psów nie słysze. Ale mam 30 cm wełny na dachu, to też swoje robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 28.07.2008 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 Pytam tak ze zwykłej babskiej ciekawości, bo materiał na dom mam już zakupiony (BK H+H). Dla mnie argumentem przemawiającym za wyborem BK był łatwość robienia w nim instalacji, wiercenia dziur itp. Mąż mi się nie będzie buntował przy wieszaniu kolejnych szafek, poza tym mam nadzieję że sam położy część kabelków I tu się mylisz Wszystkie ciężkie szafki mamy powieszone na ścianach z maxa. Na tych z BK mąż nie chciał nic wieszać, bo twierdzi, że się nie utrzyma. Łatwo wchodzi ale też łatwo wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts