Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kupilem stary dom... Wlasciewie pol

Mithos

Recommended Posts

No i chcialbym o ile ktos znajdzie czas otrzymac jakas pomoc w formie porady jak radzic sobie z problemami...

1) czy ktos wie ile kosztuje wklad kominowy? Mam komin dzielony na dwa, kazdy jest kwadratem 15x15 - jaki wklad moge tam wlozyc i ile kosztuje taki kwadratowy za metr?

2) Mam piec ktory mial przeplywowo grzac ciela wode uzytkowa... Ale... Jakos ta woda momentami jest ciepla momentami zimna, dlaczego? Nie mam zadnego zbiornika, czy przy takim typie ogrzewanie wody moge zamontowac cos takiego? Jakie sa koszty przykladowego zbiornika z montazem i co jest wazne przy dobieraniu?

3) Mam piwnice bez wejscie (nie pytajcie...) Od kilku lat ma wybite okna, na wiosne chcialbym ja zaczac uzytkowac, czy jesli chcialbym z jednego z okienek zrobic drzwi (przekuc je w dol - na boki nie bo okno jest dosc duze, takie 80cm na szerokosc) to potrzebujej jakiegos zezwolenia czy cos takiego?

4) Czy ktos probowal kiedys przebic sie z domu do piwnicy (tak zeby miec wejscie w domu a nie tylko z zewnatrz)... Czy jesli chcialbym sie przebic z pomieszczenia pod ktorym niema piwnicy to czy jest to wogole wykonalne? Tzn jakos przebic jedna sciane z piwnicy i podkopac sie w strone dziury w podlodze z tego pomieszczenia?

Sorry ze tak duzo na raz ale niewiem do kogo zwrocic sie po porade....

Pozdrawiam i z gory dzieki za pomoc

1) czy ktos wie ile kosztuje wklad kominowy? Mam komin dzielony na dwa, kazdy jest kwadratem 15x15 - jaki wklad moge tam wlozyc i ile kosztuje taki kwadratowy za metr?

2) Mam piec ktory mial przeplywowo grzac ciela wode uzytkowa... Ale... Jakos ta woda momentami jest ciepla momentami zimna, dlaczego? Nie mam zadnego zbiornika, czy przy takim typie ogrzewanie wody moge zamontowac cos takiego? Jakie sa koszty przykladowego zbiornika z montazem i co jest wazne przy dobieraniu?

Ad 1. Do przewodu 15x15 wejdzie maksymalnie wkład fi 130, ale w starym domu trzeba najpierw sprawdzić drożność przewodu. Sam kiedyś naciąłem się, gdy w kamienicy, w której mieszkałem chciałem do przewodu 20x20 wtłoczyć wkład fi 120 i się nie dało. Okazało się, że przewód ma na poziomie stropu uskok o pół cegły, a na odcinku 2m idzie po skosie :o .

Rozwiązaniem są w takim przypadku wkłady elastyczne. Nie są tak trwałe, ale nie ma wyjścia. Polega to na włożeniu elastycznej rury w komin, a następnie nadmuchaniu jej sprężonym powietrzem. Rura "okleja" komin od środka, następnie odcina się końce i gotowe.

Ad 2. Kocioł dwufunkcyjny sprawdza się przy odległości od punktu poboru CWU maksymalnie 3-4m (po rurach, nie w linii prostej). W przeciwnym przypadku będziesz miał zimną wodę do momentu odpuszczenia jej z całej objętości rur. To może być jedna z przyczyn.

Inną może być uszkodzony przekaźnik pierwszeństwa CWU. W tym przypadku kocioł grzeje wodę równocześnie z grzejnikami i wtedy nie dogrzewa jej, a po nagrzaniu układu CO, grzeje tylko wodę użytkową i wtedy ją dogrzewa.

Nie wiem jaki kocioł masz, nie napisałeś nawet czy jest to kocioł gazowy, czy stałopalny, więc są to tylko domysły.

Jeśli określisz się bliżej, to postaram się wymyślić coś mądrzejszego. :-?

Dzieki za pomoc :) Zawsze bardzo cenie dobre rady

Wiec jest to piec na mial weglowy, taki dosc duzy... To moja pierwsza przygoda z piecem wiec niebardzo sie znam - kazda rada sie liczy...

http://www.piectrot.com.pl/eku.html

taki tylko ze moge EKU 13 (o mniejszej mocy)

no do lazienki mam troche, bedzie wiecej niz 4m, piec mial przeplywowo ogrzewac wode i czasem jest dobrze a czesem... Ogolnie niewiem czy rury w podlodze sa izolowane bo dopiero sie do tego domu wprowadzilem wiec jeszcze niewiem...

A co do przewodu kominowego - niema czegos takiego jak kwadratowy przekroj wkladu kominowego ze stali nierdzewnej?? Tylko okragle?

Gdzie ewentulanie moge szukac takiej "dmuchanej" rury??

Dzieki raz jeszcze za pomoc

Wiec jest to piec na mial weglowy, taki dosc duzy... http://www.piectrot.com.pl/eku.html

A co do przewodu kominowego - niema czegos takiego jak kwadratowy przekroj wkladu kominowego ze stali nierdzewnej?? Tylko okragle?

Gdzie ewentulanie moge szukac takiej "dmuchanej" rury??

No więc przyjżałem się temu wynalazkowi i nie bardzo wyobrażam sobie jak miałby on grzać wodę przepływowo? Przeciez ten kocioł nie jest przystosowany nawet do instalacji zamkniętej (ciśnienie około 2 bary), a co dopiero do instalacji wodnej, gdzie ciśnienie może dochodzić do 8-9 barów.

Jeśli jest on podłączony tak jak myślę, to masz w domu bombę z opóźnionym zapłonem!

Osobiście radziłbym jaknajprędzej zamontować stary, sprawdzony układ z zasobnikiem o pojemności 120-150 l wyposażonym w wężownicę typu "U". Taki zasobnik, łącznie z wyposażeniem nie powinien kosztować więcej niż jakieś 800 zł.

Wkłady kominowe o przekroju kwadratowym są raczej dostępne tylko na zamówienie, a co do tych dmuchanych rękawów, to wejdź tu: http://www.alufol.com/PRODUKT.htm Ja zajmowałem się tym tematem coś z 10 lat temu, kiedy jeszcze nie było takich polskich wyrobów, a kazdy kominiarz wybałuszał gały na ten wynalazek :o . Teraz to dość popularne rozwiązanie.

Powodzenia!

Troche mnie odstraszyla wypowiedz - bomba z opoznionym zaplonem... Mozesz mi wyjasnic mniej wiecej co miales na mysli?

Czu taka wezownice ze zbiornikiem moge zainstalowac do kazdego pieca?

W piecu jest normlainie wejscie na wode uzytkowa, wyjscie, w mojej opini poprostu ma jeszcze dodatkowa wezownice w srodku zeby ogrzewac wode tyle tylko ze uwazam (co konstruktor pieca nie potwierdza) ze potrzebny jest jakis bufor wody uzytkowej zeby byla caly czas ciepla, stad moje pytanie o zbiornik... Co uwazasz na temat mojego toku myslowego?

A jesli nawet powiedzmy bedzie mozna zalaozyc taki zbiornik to bedzie on mogl stac w piwicy razem z piecem? Tak powiedzmy z 6 metrow od lazienki, moze 7...

A znasz sie moze cos na ocieplaniu budyknow? Chcialbym ocieplic na wiosne ten dom, czy jesli sciany maja 80cm grubosci to styropian 5cm gruby wystarczy bo taki moge kupic taniej od znajomego...

Otóz - kociol na paliwo stąłe w układzie zamkniętym (czyli woda w obiegu podgrzana do wysokiej temp - patrz wzrost cisnienia) ma ujście jedynie przez zawory bezp.-

Teraz sytuacja - zawór pada i nie puści - ciśnienie w instalacji wzrasta- bo kocioł np doznał awarii i nie zamknął dopływu powietrza- woda zaczyna sie gotowąc- i Buuuum - kocioł najczęsciej wylatuje z kotlowni niszcząc wszystko po drodze wraz z palaczem

Tak więc polskie prawo Nakazuje montowanie kotłow co na paliwa stałe w układzie otwartym!!!! - oczywiście można je połaczyc z układami zamkniętymi poprzez wymiennik ale kocioł zawsze rurą wznośną do naczynia przelewowego w najwyższym punkcie inastalacji

Sebo8877

Czu taka wezownice ze zbiornikiem moge zainstalowac do kazdego pieca?

W piecu jest normlainie wejscie na wode uzytkowa, wyjscie, w mojej opini poprostu ma jeszcze dodatkowa wezownice w srodku zeby ogrzewac wode tyle tylko ze uwazam (co konstruktor pieca nie potwierdza) ze potrzebny jest jakis bufor wody uzytkowej zeby byla caly czas ciepla, stad moje pytanie o zbiornik... Co uwazasz na temat mojego toku myslowego?

A jesli nawet powiedzmy bedzie mozna zalaozyc taki zbiornik to bedzie on mogl stac w piwicy razem z piecem? Tak powiedzmy z 6 metrow od lazienki, moze 7...

Cóż, nigdy nie spotkałem się z taką konstrukcją, ale być może to działa.

Jedną wadą takiego rozwiązania może być to, że grzeje wodę tylko wtedy, gdy się w nim pali, a temperatura wody będzie uzależniona od temperatury kotła. Faktycznie przydałby się bufor ciepłej wody.

Możesz zainstalować wcześniej opisany zasobnik, wtedy będziesz miał wodę grzaną przepływowo, dodatkowo grzaną przez podkowę w zasobniku. Może to być ciekawe. Taki zasobnik można zainstalować w dowolnym miejscu, spełniającym wymogi instalacji z otwartym obiegiem.

Co do ocieplenia domu, to radzę zwrócić się do fachowców, którzy lepiej ode mnie znają temat. Jednak od razu należałoby dokładnie sprawdzić jak zbudowane są ściany. Jeśli jest to ściana dwuwarstwowa (z dylatacją w środku), to ocieplanie styropianem może być niecelowe.

Czy akurat podcinać - to nie wiem.

Nie ulega żadnej wątpliwości fakt - że dom z cegły mokrej to buda z wody, której dobrze zagrzać się nie da!

Żadne ocieplenie nie spełni swej roli!

Dom z cegły suchej - to dom, z którym można wiele. Można dogrzać, można docieplić...

Adam M.