Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SMRODEK

statysta

Recommended Posts

Jak temu zaradzić, gdy cuchnie z umywalki? Mieszkam na 4 p. (3-letni budynek 5 piętrowy). Umywalka ma typowy syfon (ktoś mi powiedział, że powinno być jeszcze tzw. kolanko, jest jednak problem z brakiem miejsca na to ew. kolanko), ale wyczuwa się, że z otworów w umywalce... wieje(dmucha) smrodem. Wyczyszczenie "osadnika" w syfonie nic nie pomogło. Czy to może zła konstrukcja syfonu lub błąd w montażu? Wzywam fachowców do pomocy w rozwiązaniu tego problemu.

• 3 weeks później...
Mam ten sam problem. Latem wyremontowałem łazienkę. Nowa instalacja, nowe sprzęty, nowe kafelki. Od miesiąca zaczęło cuchnąć z umywalki, smród się nasilał, aż śmierdzi normalnie szambem. Zdemontowałem syfon, wszystkie rurki, i wszystko co się dało. Wszystko solidnie umyłem w płynach do mycia naczyń, na drugi dzień smród ponownie się pojawił. Zdemontowałem ponownie, umyłem, odkażałem, zmontowałem, ale już nie podłączyłem do kanalizacji, tylko wężem do wiaderka, aby mieć pewność że nie są to gazy z kanalizacji. Smród znowu się pojawił. Moje przypuszczenie, jest jakaś bakteria w zakamarkach umywalki, której nie potrafię domyć. Mam pytanie, czy może ktoś zna jakiś środek odkażający, który raz na zawsze usunie mi ten wstrętny zapach z mojej umywalki. A być może jest jakiś inny sposób zaradzenia mojemu problemowi? Z góry dziękuję i pozdrawiam.

czy jak rozmontowałeś syfon do czyszczenia to bylą w nim woda?

jeśli to to jak pisze przedmówca pewnie wyssało ci 'zamknięcie wodne' do kanalizy

i tyle - żadne środki nie pomogą bo kanaliza śmierdzibo musi

jeśli masz ion odpowietrzający - sprawdź czy nie jest zatkany...

jeśli pionu nie masz - masz problem

Mam ten sam problem. Latem wyremontowałem łazienkę. Nowa instalacja, nowe sprzęty, nowe kafelki. Od miesiąca zaczęło cuchnąć z umywalki, smród się nasilał, aż śmierdzi normalnie szambem. Zdemontowałem syfon, wszystkie rurki, i wszystko co się dało. Wszystko solidnie umyłem w płynach do mycia naczyń, na drugi dzień smród ponownie się pojawił. Zdemontowałem ponownie, umyłem, odkażałem, zmontowałem, ale już nie podłączyłem do kanalizacji, tylko wężem do wiaderka, aby mieć pewność że nie są to gazy z kanalizacji. Smród znowu się pojawił. Moje przypuszczenie, jest jakaś bakteria w zakamarkach umywalki, której nie potrafię domyć. Mam pytanie, czy może ktoś zna jakiś środek odkażający, który raz na zawsze usunie mi ten wstrętny zapach z mojej umywalki. A być może jest jakiś inny sposób zaradzenia mojemu problemowi? Z góry dziękuję i pozdrawiam.

zły montaż lub nieszczelny syfon(suchy)

a nie jakieś tam bakterie .

A może to gdzie indziej "wali" , ja tez kiedyś szukałem i uszczelniałem przy ubikacji a okazało się, ze to odpływ pralki w ścianie jest nieszczelny .

Uszczelniłem i po problemie do dzisiaj . :D

jablko nie wydaje ci sie ze statysta pisal ze mieszka na 4p w budynku w 5p wiec to powinno zasysac powietrze temu wyzej a nie temu nizej jego instalacja czyli statyscie ma odpowietrzenie to ten lokator wyzej powienien miec bulgotanie

u mnie w bloku rozwiazano to inaczej pod zlewozmywakiem w lazience zakonczono rurke fi 100 kratka w niej wycieli dziurke na fi 50 i polaczono oby dwa odplywy z wanny i zlewu w jedna zaraz przy kratce i umnie nie smierdzi i nic nie babelkuje i tak juz 22 latka mieszkam jako ostatni lokator a co do instalacji statysty fajnie by bylo widziec moze jest jakis blad pozdrawiam

jablko nie wydaje ci sie ze statysta pisal ze mieszka na 4p w budynku w 5p wiec to powinno zasysac powietrze temu wyzej a nie temu nizej jego instalacja czyli statyscie ma odpowietrzenie to ten lokator wyzej powienien miec bulgotanie

Ale lokator wyżej może mieć lepszy syfon (głębszy) i wtedy zasysa temu komu łatwiej zassać.

• 4 weeks później...
  • 4 years później...

Odgrzewam kotleta, bo problem identyczny...

Na początku myślałem, że to problem z konstrukcją syfonu, obecnie mam już 3 rodzaj, tzw kolankowy ale nadal śmierdzi.

Woda w każdym z syfonów była - nie jest to problem z wentylacją/odpowietrzeniem kanalizacji.

Śmierdzi przede wszystkim jak odkręcam wodę z kranu, na 99% jestem pewien że winę ma konstrukcja umywalki a konkretnie jej otworu przelewowego. Tam zbierają się resztki mydła, pasty do zębów. Można myć, dezynfekować, wydaję się że na 2-3 dni spokój.

Szukam jednak rozwiązania na dłużej.

Tak sobie myślę, czy nie pomogła by wymiana korka odpływowego z takiego z otworem od przelewu:

klik klak ogragly.jpg

na taki bez otworu:

korek klik klak ogragly.jpg

Wiem, że blokuję wtedy przelew, ale uniemożliwiam też zanieczyszczenie tych wnęk w korku.

Co o tym myślicie ?