Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Jestem na etapie wybierania projektu domku i czytajac forum napotkalem sie na rozne opinie na temat dachow.

Wiem juz ze czy bardziej skomplikowany dach tym drozszy i latwiej mozna spaprac robote.

Dlatego chcialem zapytac doswiadczonych na co zwracac uwage wybierajac projekt patrzac na konstrukcje dachu.

Wiem ze dach dwuspadowy jest najtanszy ale opjdzimy troche dalej.

Jakie elementy w konstrukcji dachu powoduja duze koszty w jegi budowie i bledy??

Bardzo prosze o odpowiedzi.

Dach dwuspadowy jest najtańszy ale nie wszystkim sie podoba. Droższy jest np kopertowy, poniewaz idzie wiecej wieźby, czasem sporo więcej, idzie więcej dachówki, bo dużo dachówki idzie na straty - konieczność docinania i przede wszystkim jest dużo wykończeń, jak gąsiory... Ale wielu dach kopertowy podoba sie bardziej niz dwuspadowy chociaz wg mnie powoduje że poddasze potrafi być mniej funkcjonalne. Dodatkowo przy dachu kopertowym stosuje sie okna połaciowe, naogół droższe

Jesli chcesz zbudować tanio to wybierz dach dwuspadowy bez wykuszy, lukarn, bawolich oczek itp

Unikaj konstrukcji dachów wzmiacnianych ramkami stalowymi.

Brzmi niegroźnie ale kłopoty ze znalezieniem wykonawców i ogólnie niepotrzebne cholerstwo.

Dach tylko dwuspadowy bez żadnych koszy, najlepiej bez lukarn.

Poza tym okien dachowych także unikaj.

Dlatego najlepszy jest dach płaski w domu typu kostka.