Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Material na sciany- sugestie a doswiadczenie

Recommended Posts

Witam,

Przeczytalem na forum wiele na temat materialu na sciany i spora czesc ludzi buduje z suporexu + styropian.

Z tego co sie orientuje to chyba jest to najtansze rozwiazanie i w miare cieple jesli zastosowac styropian 20cm.

Przez swieta spotkalem sie jednak z kilkoma znajomymi i probowali mnie przekonac do ceramiki a dokladnie do

Porotherm 44 P+W o współczynniku przenikania ciepła U=0,31 W/m²K.Grubość ściany wynosi 44 cm

Pytanie teraz czy faktycznie nie lepiej stosowac ceramike skoro jest taka niska przepuszczalnosc?

Czy faktycznie przeklada sie to na kosz materialow i jakosc?

Jakie sa Wasze uwagi ?

Pzdr[/i]

• Odpowiedzi 89
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

... spora czesc ludzi buduje z suporexu + styropian.

Z tego co sie orientuje to chyba jest to najtansze rozwiazanie i w miare cieple jesli zastosowac styropian 20cm ...

taniej będzie zastosowac styropian 7- 8 cm ...

p.s.

a jak ktos bardzo lubi ciepło to pewno nawet przy 30 - 40 cm styropianu zmarznie ... na pare kilo węgla też by pasowało pare groszy odżałowac ...

chyba ...

:-?

strzelam, mało dokładnie ... ok U=0,20 W/m2

tyle ma sam styro :wink: dla Ytongu 24cm i zwykłego styro U=0,154.

To i tak dobrze że zawyżyłem ... łatwiej będzie przekonać :)

Aha tylko pamiętaj że BK jest biały ... a wszystkie domy w polsce powinne być budowane z czerwonych cegieł lub bloczków :) Wszystko inne jest gorsze (takie argumenty na pewno usłuszysz) :)

Taaaa, ten współczynnik jest bardzo ważny, pomijając bieganinę dzieci na dwór i niedomknięte drzwi, wentylację, rozwiązanie CO, rodzaj paliwa i sto tysiecy innych czynników.

Pytanie brzmiało :

Pytanie teraz czy faktycznie nie lepiej stosowac ceramike skoro jest taka niska przepuszczalnosc?

Czy faktycznie przeklada sie to na kosz materialow i jakosc?

Widzisz coś tu o stu tysiącach innych czynników ?

Jak zapyta o co innego to dostanie inną odpowiedź :roll:

Beton komórkowy jest "cieplejszy" niż ceramika, o której piszesz, no i akumulacja lepsza. Może chwalę dlatego, że mam BK i doświadczenie cieplutkiego domu. Musiałam wyłączyć na dobę piec, bo hudraulik musiał wykonć pewne poprawki i regulację, kiedy dobę później przyjechał to myślał, że piec nie był wyłączony, tak ciepło było w domu. Dodam, że mamy 25 cm wełny na poddaszu i 15 cm styropianu na ścianach.

Taaaa, ten współczynnik jest bardzo ważny, pomijając bieganinę dzieci na dwór i niedomknięte drzwi, wentylację, rozwiązanie CO, rodzaj paliwa i sto tysiecy innych czynników.

A ważny i to jak, lepiej mieć przenikalność cieplną na poziomie U=0,2 z BK i nie martwić sie stratami ciepła przez sciany na poziomie technologii z lat 50-tych i rachunkami za ogrzewanie przyprawiającymi nas o zawrót głowy :roll:

...a my zamierzamy budować z betonu kom.24 +20 styropianu ...choc przez długi czas zamierzalismy budowac z ytongu 40-ski ...ale po lekturze forum zmienilismy zdanie(głównie siedze ja na forum :D )mysle ze zdecydowanie taka ściana będzie cieplejsza ..a przeciez o to chodzi...no i koszty, ceramika drozsza!!!

a jak ktos bardzo lubi ciepło to pewno nawet przy 30 - 40 cm styropianu zmarznie ... na pare kilo węgla też by pasowało pare groszy odżałowac ...chyba ...:-?

chyba że nie, byłeś kiedyś pod namiotem ?? brałeś ze sobą pod namiot kaloryfer ?? jak myślisz co daje ciepło pod namiotem czyli tam gdzie nie ma kaloryferów a jest ciepło ??

owszem, byłem pod namiotem

i wiem co znaczy postawić w namiocie choćby koze

(polecam poligon w styczniu - docenisz co znaczy w namiocie (lub ziemiance) pare kawałków wegla ... a co (zamiast węgla przy siarczystym mrozie)

pare tafli styropianu :))

mpoplaw ...

pomyśl chwile zanim zaczniesz pisac ...

p.s.

w wojsku nie byłes ?

właśnie pomyśl trochę zanim napiszesz 7tyś post, bo domy pasywne buduje się po to żeby nie potrzebowały nawet grama węgla, a domy pasywne zaczynają się już z 30 cm styropianu na ścianie

nie mpoplaw

wejdz kiedyś do kurnika w zimie (tam nie ma grama styropianu a jest ciepło ...)

może zrozumiesz wtedy co to grzanie i pasywność ...

a ja życzę tobie kiedyś zwiedzić dom pasywny, w szczególności życzę ci żebyś znalazł tam ukryte pomieszczenie z piecem na węgiel, i dzięki temu żebyś stał się pierwszym na Świecie odkrywcą który udowodnił że domy pasywne to oszustwo i ogrzewanie mają

Racja Perpetum Mobile jeszcze nie wymyślono ale świat wynalazków stoi otworem dla odważnych :lol:

a ja życzę tobie kiedyś zwiedzić dom pasywny ...

masz taki dom ?

chętnie zwiedze ...

tak obłożyłes grubo swój dom styropianem ze nie trzeba palić aby go ogrzac ?

nie czytam dokładnie forum i nie wiedziałem ze Tobie takie coś sie udało ... gratulacje !

p.s.

serio piszesz ?

masz w takim razie klimat jak w kurniku ?

właśnie pomyśl trochę zanim napiszesz 7tyś post, bo domy pasywne buduje się po to żeby nie potrzebowały nawet grama węgla, a domy pasywne zaczynają się już z 30 cm styropianu na ścianie

Niestety. Nie jest to prawdą, bo domy pasywne "zaczynaja się" od budynków , w którym zapotrzebowanie netto w ciągu sezonu grzewczego wynosi mniej niż 15 kWh/m2 :lol:

Mozna mieć i 50 cm styropianu na ścianie, a budynek bedzie "tylko" energooszczedny. I nie jest prawdą, że budynki nie potrzebują ogrzewania. Bywa, że potrzebują np. w "wielkie mrozy". Tak jak w namiocie :lol:

Ważne jest aby sumarycznie "żarły"rocznie mniej niż 15kWh/m2 - czyli z definicji maja ogrzewanie.