mike01 02.01.2008 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Witam, Przeczytalem na forum wiele na temat materialu na sciany i spora czesc ludzi buduje z suporexu + styropian.Z tego co sie orientuje to chyba jest to najtansze rozwiazanie i w miare cieple jesli zastosowac styropian 20cm. Przez swieta spotkalem sie jednak z kilkoma znajomymi i probowali mnie przekonac do ceramiki a dokladnie do Porotherm 44 P+W o współczynniku przenikania ciepła U=0,31 W/m²K.Grubość ściany wynosi 44 cm Pytanie teraz czy faktycznie nie lepiej stosowac ceramike skoro jest taka niska przepuszczalnosc?Czy faktycznie przeklada sie to na kosz materialow i jakosc? Jakie sa Wasze uwagi ? Pzdr[/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 02.01.2008 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 a sprawdziłeś choć jak się ma wsp. U dla BK+20cm styropianu do Porothermu 44 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.01.2008 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 ... spora czesc ludzi buduje z suporexu + styropian. Z tego co sie orientuje to chyba jest to najtansze rozwiazanie i w miare cieple jesli zastosowac styropian 20cm ... taniej będzie zastosowac styropian 7- 8 cm ... p.s. a jak ktos bardzo lubi ciepło to pewno nawet przy 30 - 40 cm styropianu zmarznie ... na pare kilo węgla też by pasowało pare groszy odżałowac ... chyba ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mike01 02.01.2008 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Mice napisal a sprawdziłeś choć jak się ma wsp. U dla BK+20cm styropianu do Porothermu 44 ? chetnie bym sprawdzil ale nei bardzo wiem gdzie moge znalezc takie informacje albo porownania. Moze jakies dodatkowe informacje w tym kierunku??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 02.01.2008 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 strzelam, mało dokładnie ... ok U=0,20 W/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 02.01.2008 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 strzelam, mało dokładnie ... ok U=0,20 W/m2 tyle ma sam styro dla Ytongu 24cm i zwykłego styro U=0,154. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 02.01.2008 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 strzelam, mało dokładnie ... ok U=0,20 W/m2 tyle ma sam styro dla Ytongu 24cm i zwykłego styro U=0,154. To i tak dobrze że zawyżyłem ... łatwiej będzie przekonać Aha tylko pamiętaj że BK jest biały ... a wszystkie domy w polsce powinne być budowane z czerwonych cegieł lub bloczków Wszystko inne jest gorsze (takie argumenty na pewno usłuszysz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 02.01.2008 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 No nie wiem czy gorsze. Przy kuciu bruzd pod rurki CO w ceramice było kilka dni przeklinania i rozważań jak to pięknie by było gdyby ściany były z pumexu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 02.01.2008 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Taaaa, ten współczynnik jest bardzo ważny, pomijając bieganinę dzieci na dwór i niedomknięte drzwi, wentylację, rozwiązanie CO, rodzaj paliwa i sto tysiecy innych czynników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 02.01.2008 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Taaaa, ten współczynnik jest bardzo ważny, pomijając bieganinę dzieci na dwór i niedomknięte drzwi, wentylację, rozwiązanie CO, rodzaj paliwa i sto tysiecy innych czynników. Pytanie brzmiało : Pytanie teraz czy faktycznie nie lepiej stosowac ceramike skoro jest taka niska przepuszczalnosc? Czy faktycznie przeklada sie to na kosz materialow i jakosc? Widzisz coś tu o stu tysiącach innych czynników ? Jak zapyta o co innego to dostanie inną odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 02.01.2008 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Eeee, nie zrozumiałeś mnie.Chodzi mi o ten wyścig współczynników, ten ma 0,198 a tamten 0,254.I co, jedno wyjście na dwór albo otwarcie okna dla przewietrzenia i różnica znika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WM 08 02.01.2008 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Beton komórkowy jest "cieplejszy" niż ceramika, o której piszesz, no i akumulacja lepsza. Może chwalę dlatego, że mam BK i doświadczenie cieplutkiego domu. Musiałam wyłączyć na dobę piec, bo hudraulik musiał wykonć pewne poprawki i regulację, kiedy dobę później przyjechał to myślał, że piec nie był wyłączony, tak ciepło było w domu. Dodam, że mamy 25 cm wełny na poddaszu i 15 cm styropianu na ścianach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jedrek-Jedrek 02.01.2008 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Taaaa, ten współczynnik jest bardzo ważny, pomijając bieganinę dzieci na dwór i niedomknięte drzwi, wentylację, rozwiązanie CO, rodzaj paliwa i sto tysiecy innych czynników. A ważny i to jak, lepiej mieć przenikalność cieplną na poziomie U=0,2 z BK i nie martwić sie stratami ciepła przez sciany na poziomie technologii z lat 50-tych i rachunkami za ogrzewanie przyprawiającymi nas o zawrót głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzycielka74 02.01.2008 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 ...a my zamierzamy budować z betonu kom.24 +20 styropianu ...choc przez długi czas zamierzalismy budowac z ytongu 40-ski ...ale po lekturze forum zmienilismy zdanie(głównie siedze ja na forum )mysle ze zdecydowanie taka ściana będzie cieplejsza ..a przeciez o to chodzi...no i koszty, ceramika drozsza!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.01.2008 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 a jak ktos bardzo lubi ciepło to pewno nawet przy 30 - 40 cm styropianu zmarznie ... na pare kilo węgla też by pasowało pare groszy odżałowac ...chyba ... chyba że nie, byłeś kiedyś pod namiotem ?? brałeś ze sobą pod namiot kaloryfer ?? jak myślisz co daje ciepło pod namiotem czyli tam gdzie nie ma kaloryferów a jest ciepło ?? owszem, byłem pod namiotem i wiem co znaczy postawić w namiocie choćby koze (polecam poligon w styczniu - docenisz co znaczy w namiocie (lub ziemiance) pare kawałków wegla ... a co (zamiast węgla przy siarczystym mrozie) pare tafli styropianu ) mpoplaw ... pomyśl chwile zanim zaczniesz pisac ... p.s. w wojsku nie byłes ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.01.2008 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 właśnie pomyśl trochę zanim napiszesz 7tyś post, bo domy pasywne buduje się po to żeby nie potrzebowały nawet grama węgla, a domy pasywne zaczynają się już z 30 cm styropianu na ścianie nie mpoplaw wejdz kiedyś do kurnika w zimie (tam nie ma grama styropianu a jest ciepło ...) może zrozumiesz wtedy co to grzanie i pasywność ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jedrek-Jedrek 02.01.2008 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 a ja życzę tobie kiedyś zwiedzić dom pasywny, w szczególności życzę ci żebyś znalazł tam ukryte pomieszczenie z piecem na węgiel, i dzięki temu żebyś stał się pierwszym na Świecie odkrywcą który udowodnił że domy pasywne to oszustwo i ogrzewanie mają Racja Perpetum Mobile jeszcze nie wymyślono ale świat wynalazków stoi otworem dla odważnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.01.2008 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 a ja życzę tobie kiedyś zwiedzić dom pasywny ... masz taki dom ? chętnie zwiedze ... tak obłożyłes grubo swój dom styropianem ze nie trzeba palić aby go ogrzac ? nie czytam dokładnie forum i nie wiedziałem ze Tobie takie coś sie udało ... gratulacje ! p.s. serio piszesz ? masz w takim razie klimat jak w kurniku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 02.01.2008 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 właśnie pomyśl trochę zanim napiszesz 7tyś post, bo domy pasywne buduje się po to żeby nie potrzebowały nawet grama węgla, a domy pasywne zaczynają się już z 30 cm styropianu na ścianie Niestety. Nie jest to prawdą, bo domy pasywne "zaczynaja się" od budynków , w którym zapotrzebowanie netto w ciągu sezonu grzewczego wynosi mniej niż 15 kWh/m2 Mozna mieć i 50 cm styropianu na ścianie, a budynek bedzie "tylko" energooszczedny. I nie jest prawdą, że budynki nie potrzebują ogrzewania. Bywa, że potrzebują np. w "wielkie mrozy". Tak jak w namiocie Ważne jest aby sumarycznie "żarły"rocznie mniej niż 15kWh/m2 - czyli z definicji maja ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 02.01.2008 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Jak władujesz w ten dom najpierw dodatkowo 300 kPLN (aby stał się PASYWNY) i po 10 latach go sprzedasz to Ci ta pasywność bokiem wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts