mkot 02.01.2008 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 strzelam, mało dokładnie ... ok U=0,20 W/m2 tyle ma sam styro dla Ytongu 24cm i zwykłego styro U=0,154. To i tak dobrze że zawyżyłem ... łatwiej będzie przekonać Aha tylko pamiętaj że BK jest biały ... a wszystkie domy w polsce powinne być budowane z czerwonych cegieł lub bloczków Wszystko inne jest gorsze (takie argumenty na pewno usłuszysz) Mam taką refleksję budowlano - socjologiczną: Jak myślicie skąd się bierze powszechne przekonanie o "lepszości" domów budowanych z cegły nad budowanymi z BK? Bez przerwy spotykam się z argumentacją typu: "jednak cegła to zawsze cegła..." itd. Sporo osób buduje z cegły, pomimo, że w zasadzie wszelkie racjonalne argumenty jakie znalazłem w internecie są na korzyść BK - podobnie z ceną. Może jednak są jakieś powody, dla których ceramika jest "lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 02.01.2008 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 panie czerwone to jednak czerwone czy Pan to nie kumasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 02.01.2008 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Polski konserwatyzm i ... słabe wykształcenie murarzy (ale nie tylko) , którzy nie maja potrzeby szukania innych technologii i nikt ich z nimi nie zapoznaje. Tzw. doskonalenie zawodowe w starszej grupie pracowniczej nie istnieje (oczywiście sa chlubne wyjątki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkot 02.01.2008 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Może ktoś jednak jest w stanie przytoczyć jakieś argumenty na korzyść ceramiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 02.01.2008 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Może ktoś jednak jest w stanie przytoczyć jakieś argumenty na korzyść ceramiki oczywiście, że tak choćby lepsza izolacyjność akustyczna Porothermu 25 od BK 24 cm czy wytrzymałość (o akumulacji nie piszę bo to może być i wada i zaleta) ale nie chodzi o jeden parametr tylko ścianę jako całość (łącznie z ew. ociepleniem) i fragment konkretnego domu oraz jej cenę. dając 20cm betonu, silki, bk, ceramiki i na to przysłowiowe 30cm ocieplenia uzyskujemy prawie to samo pod względem przenikalności cieplnej ale już nie koniecznie w innych "konkurencjach". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkot 03.01.2008 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 chyba jednak ceramika nie jest tańsza. Cegła max kosztuje obecnie 3-4 zł, licząc 21 sztuk na m2 daje to 65-80zł za m2, natoamist BK24 można kupić za 9 zł, co zakładając 7 sztuk na m2 daje 63 zł. Chyba zatem argument ekonomiczny odpada - zostaje jedynie sprawa zawilgocenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzycielka74 03.01.2008 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 ...parę dni temu kupiliśmy beton kom.24 po 8zł szt.-czyli jest tańszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 03.01.2008 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 Na etapie dzisiejszym nie rozpatruje ściany dwuwarstwowej, tylko jednowarstwową z bloczków hybrydowych - taki mam kaprys Nie mniej jednak, gdybym sie zdecydował na ściane dwuwarstwową, to jedynym kryterium była by cena bloczka "na budowie" - czyli jak najniższa, a raczej nie brał bym pod uwage "z czego" ten bloczek, bo wszystkie maja swoje wady i zalety, ale moim zdaniem "taniość" bloczka likwiduje jego wady. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 03.01.2008 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 Buduje się z tego co jest dostępne aktualnie na rynku w rozsądnej cenie.Ja zamierzałem budować w zeszłym już roku z BK ale ceny tego materiału odleciały mi w kosmos i zdecydowałem się w zastępstwie na keramzyt bo on o dziwo zawsze droższy od BK, okazał się tańszy o połowę. Może nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Jeden i drugi materiał ma swoje zalety i wady ale nie czas o tym mówić. Zastanawia mnie natomiast kwestia grubości izolacji na ścianie o gr. 24cm. Czy ocieplenie styro 12cm (mam tyle w projekcie) jest w zupełności wystarczające, bo słyszałem że dalsze zwiekszanie jej grubości nic właściwie nie daje bo nie wpływa znacząco na polepszenie współczynnika przenikania ciepła. Poparte jest to podobno praktycznymi badaniami co jest ważne, bo wiele osób obserwuję to na forum zupełnie zapomina, że Pan Bóg tak przewrotnie stworzył ten nasz świat, że niestety teoria i skrupulatne wyliczenia i założenia często zupełnie rozmijają się z praktyką i efektem końcowym i krótko mówiąc biorą w łeb.pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogus33 03.01.2008 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 Mam taką refleksję budowlano - socjologiczną: Jak myślicie skąd się bierze powszechne przekonanie o "lepszości" domów budowanych z cegły nad budowanymi z BK? Bez przerwy spotykam się z argumentacją typu: "jednak cegła to zawsze cegła..." itd. Sporo osób buduje z cegły, pomimo, że w zasadzie wszelkie racjonalne argumenty jakie znalazłem w internecie są na korzyść BK - podobnie z ceną. Może jednak są jakieś powody, dla których ceramika jest "lepsza. bo ceramika to technologia sprawdzona- popatrz na budowle ktore maja po kilkaset lat- nadal stoja, a nowsze technologie nie maja takiego "stazu" i stad brak wobec nich zaufania. teoria ma mniej lub bardziej luzny zwiazek z praktyka i jest wielu ludzi ktorzy chetnie eksperymentuja ale nie na sobie dlatego wybieraja ceramike. moj dom tez bedzie bardzo tradycyjny: lany najprawdopodobniej fundament, scany lacznie z dzialowymi ceramika, stropy lane monolityczne...tak, tak stropy, nad poddaszem uzytkowym bedzie skosny strop docieplony a nie welna i gipsokarton. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 03.01.2008 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 No, beton i jego pochodne, tez "wiekowe" - patrz budowle z imerium rzymskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 03.01.2008 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 Buduje się z tego co jest dostępne aktualnie na rynku w rozsądnej cenie. Ja zamierzałem budować w zeszłym już roku z BK ale ceny tego materiału odleciały mi w kosmos i zdecydowałem się w zastępstwie na keramzyt bo on o dziwo zawsze droższy od BK, okazał się tańszy o połowę. Kurcze, a jakie są ceny bloczków z keramzytobetonu? Jakoś ta technologia mało popularna, albo ja nie potrafię znaleźć żadnych dostawców w internecie. Gdzie kupowałeś i za ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 03.01.2008 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 Myślę że w dzisiejszych czasach przy założeniu że ściana budowana będzie w technologii dwuwarstwowej lub trójwarstwowej a nie jednowarstwowej decydując sie na wybór materiału na ściany nie powinnśmy się kierować wogóle współczynnikiem przenikania bo ten można uzyskać stosując odpowiednią grubość styropianu lub wełny. To inne wskaźniki powinny być decydujące:1. cena za m2 gotowej ściany2. wytrzymałość materiału3. akumulacyjność4. twardość-kruchość ( cecha ważna przy kuciu pod przewody ale też w przypadku zawieszania szafek)5. nasiąkliwość6. palność7. akustykai inne (jak np doświadczenie ekipy murarzy)I tak według mnie najważniejsza jest cena.Rozważając plusy i minusy poszczególnych materiałów nalezy wybrać to co dla nas jest naistotniejsze. I tak dla mnie ważne było aby ściany były w miarę cienkie, dobrze akumulacyjne i ciche. Ktoś inny powie że on nie chce żeby ściany akumulowały ciepło bo woli żeby pomieszczenie nagrzało sie szybko. ale to już jest kwestią indywidualnych upodobań i tego które czynniki są dla nas bardziej lub mniej ważne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 03.01.2008 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 Kurcze, a jakie są ceny bloczków z keramzytobetonu? Jakoś ta technologia mało popularna, albo ja nie potrafię znaleźć żadnych dostawców w internecie. Gdzie kupowałeś i za ile? Keramzyt z Mszczonowa. Bloczki o wym. 24x24x49cm. Cena cały czas w miarę stała oscyluje w zależności od promocji w granicach 8-9zł/szt. Generalnie wbrew obiegowym opiniom materiał ciężki, trudniejszy zdecydowanie w obróbce niż BK. Dostawców jest wielu jak i odmian tego materiału. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 03.01.2008 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 Beton komórkowy jest "cieplejszy" niż ceramika, o której piszesz, no i akumulacja lepsza. Może chwalę dlatego, że mam BK i doświadczenie cieplutkiego domu. Musiałam wyłączyć na dobę piec, bo hudraulik musiał wykonć pewne poprawki i regulację, kiedy dobę później przyjechał to myślał, że piec nie był wyłączony, tak ciepło było w domu. Dodam, że mamy 25 cm wełny na poddaszu i 15 cm styropianu na ścianach. Material nie moze byc jednoczesnie byc cieplejszym i miec lepsza akumulacje. Jedno wyklucza drugie, no chyba ze ktos jest sprzedawca takiego materialu ..... Aby byla wieksza akumulacja - wieksza objetosc materialu musi sie nagrzac a przez to wyzsza jest temperatura zewnetrznej warstwy - patrz cegła pełna. "Ciepłość" to brak przenikania cieplła czly wiekszy opor czyli mniejsza akumulacyjnosc. Gdyby BK byl lepszy od ceramiki to wszyscy by budowali z BK a z ceramiki co najwyzej snoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 03.01.2008 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 Kurcze, a jakie są ceny bloczków z keramzytobetonu? Jakoś ta technologia mało popularna, albo ja nie potrafię znaleźć żadnych dostawców w internecie. Gdzie kupowałeś i za ile? Keramzyt z Mszczonowa. Bloczki o wym. 24x24x49cm. Cena cały czas w miarę stała oscyluje w zależności od promocji w granicach 8-9zł/szt. Aaa, ale to obecnie już nie wychodzi taniej, a drożej (BK 24x24x59 po 8,30zł). Szkoda, myślałem że coś jeszcze zaoszczędzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 04.01.2008 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Audytem energetycznym to ja będę się przejmował przy sprzedaży chałupy jak wprowadzą taki obowiązek a już się do niego przymierzają. Narazie to jam mam go gdzieś...Wszystkie te wyliczenia o których mówisz to według mnie zabawa dla grzecznych dzieci. Baw się dalej. Ja postoję. Teoria a praktyka nie wzieły ze sobą ślubu i nie zawsze chodzą w parze o czym warto pamiętać.pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 04.01.2008 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Audytem energetycznym to ja będę się przejmował przy sprzedaży chałupy jak wprowadzą taki obowiązek a już się do niego przymierzają. Narazie to jam mam go gdzieś... Wszystkie te wyliczenia o których mówisz to według mnie zabawa dla grzecznych dzieci. Baw się dalej. Ja postoję. Teoria a praktyka nie wzieły ze sobą ślubu i nie zawsze chodzą w parze o czym warto pamiętać. pzdr. ........a najlepsza ściana to cegła max (ceramika panie to ceramika) 1 cm styropianu i do tego druga cegła max tak żeby ściana była ciepła (bo ma pół metra grubości to jest ciepła - no nie?)...... Masz racje. Nie licz. To nie ma sensu. Jak nie będziesz liczył to i 250W/m2/rok nie straszne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yakimo 05.01.2008 00:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 chyba jednak ceramika nie jest tańsza. Cegła max kosztuje obecnie 3-4 zł, licząc 21 sztuk na m2 daje to 65-80zł za m2, natoamist BK24 można kupić za 9 zł, co zakładając 7 sztuk na m2 daje 63 zł. Chyba zatem argument ekonomiczny odpada - zostaje jedynie sprawa zawilgocenia Tylko nie piszesz że dwadzieścia parę max-ów idzie na ścianę 29 cm..a BK to 24 cm. U mnie w okolicy Ostródy max 288x220x188 po 3,50 z dowozem. Ściana 19 cm (sporo wytrzymalsza niż BK 24cm) to 15 maxów czyli 52,50 zł pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kane66 05.01.2008 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 mpoplaw: zacytuj z łaski swojej te praktyczne badania, bo może inni też chcą się tego dowiedzieć, ciekaw jestem co ty właściwie za badania praktyczne masz na myśli zadnych zapewne, przeciez pisze ze "podobno". Piszesz tam tez Pelsona o rozminieciu sie teorii z praktyką - zapewniam Cie ze jesli tą "praktyke" tj budowanie wykonasz prawidłowo z uwzglednieniem wszelkich koniecznych niuansow (ocieplenie to nie tylko sciana) to praktyka pokryje sie z teorią jesli ta jest prawidlowo poprowadzona (obliczona). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts