andre59 11.01.2008 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Jak dobrze ocieplisz i zamontujesz porządne okna to zysków słonecznych nie będzie niestety. Ściany - rozumiem. Ale okna? Słońce nie będzie świecić przez te okna? Świecić będzie, ale bardzo ciepłe okna z folią heat-mirror w środku znacznie ograniczają przenikanie promieniowania podczerwonego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 11.01.2008 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Mam taką refleksję budowlano - socjologiczną: Jak myślicie skąd się bierze powszechne przekonanie o "lepszości" domów budowanych z cegły nad budowanymi z BK? Bez przerwy spotykam się z argumentacją typu: "jednak cegła to zawsze cegła..." itd. Sporo osób buduje z cegły, pomimo, że w zasadzie wszelkie racjonalne argumenty jakie znalazłem w internecie są na korzyść BK - podobnie z ceną. Może jednak są jakieś powody, dla których ceramika jest "lepsza. hmm mój architekt kiedy go spytałem z czego budować (chciałem na pewno 25 cm mur + styropian) powiedział mi - Z tego co będzie tańsze... Ponieważ to styropian przy 15 cm tworzy ocieplenie i nie ważne czy to Porotherm czy inna cegła będzie pod nim. Wybrałem ceramikę boo... była najtańsza! U220 kupiłem po 2.36 a BK był po 9.5 można sobie policzyć. Dla 230 m2 ściany nośnej zaoszczędziłem ok 2500 zł. Jakość ta sama więc po co przepłacać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 11.01.2008 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 U220 kupiłem po 2.36 a BK był po 9.5 można sobie policzyć. można albo i nie, gdybyś podał ile U220 idzie na m2 ściany a ile BK wtedy można by było, a tak jak ktoś nie ostro w temacie to raczej nie policzy (chyba że 2,36 do 9,5 wtedy rzeczywiście wychodzi kosmos ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 12.01.2008 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 można albo i nie, gdybyś podał ile U220 idzie na m2 ściany a ile BK wtedy można by było, a tak jak ktoś nie ostro w temacie to raczej nie policzy (chyba że 2,36 do 9,5 wtedy rzeczywiście wychodzi kosmos ) U220 to dla ściany 250mm jakieś 21szt/m2, BK to niecałe 7. Trochę taniej wychodził przy tych cenach U220, ale trzeba zauważyć, że przy BK jest znacznie mniej odpadów. Generalnie ceny m2 są bardzo podobne niezależnie od rodzaju materiału (pomijając materiały egzotyczne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 13.01.2008 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 U220 kupiłem po 2.36 a BK był po 9.5 można sobie policzyć. można albo i nie, gdybyś podał ile U220 idzie na m2 ściany a ile BK wtedy można by było, a tak jak ktoś nie ostro w temacie to raczej nie policzy (chyba że 2,36 do 9,5 wtedy rzeczywiście wychodzi kosmos ) hmm wystarczy policzyć sobie wg. wymiarów tzn. dla ok. 230 m2 ściany nośnej: 5460 U220 po 2,36 =12800 1600 BK po 9,5 = 15100 teraz ok No i przesądzenie że ceramika lepsza dodatkowo poparte cenową korzyścią mnie przekonało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 13.01.2008 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 hmm wystarczy policzyć sobie wg. wymiarów tzn. dla ok. 230 m2 ściany nośnej: 5460 U220 po 2,36 =12800 1600 BK po 9,5 = 15100 teraz ok........... nie zawsze wystarczy, ja nie orientuję sie w wymiarach U220 i jego zużyciu dlatego zapytałem No i przesądzenie że ceramika lepsza dodatkowo poparte cenową korzyścią mnie przekonało z tym przesądzeniem to dość kontrowersyjne stwierdzenie, natomiast z korzyścią cenową w Twoim przypadku nie ma podstaw żeby dyskutować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 13.01.2008 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 U220 kupiłem po 2.36 a BK był po 9.5 można sobie policzyć. można albo i nie, gdybyś podał ile U220 idzie na m2 ściany a ile BK wtedy można by było, a tak jak ktoś nie ostro w temacie to raczej nie policzy (chyba że 2,36 do 9,5 wtedy rzeczywiście wychodzi kosmos ) hmm wystarczy policzyć sobie wg. wymiarów tzn. dla ok. 230 m2 ściany nośnej: 5460 U220 po 2,36 =12800 1600 BK po 9,5 = 15100 teraz ok No i przesądzenie że ceramika lepsza dodatkowo poparte cenową korzyścią mnie przekonało a w czym jest lepsza? Bo z tego co sie orientuje to: 1. mizerna izolacyjność cieplna 2. kiepska izolacyjność akustyczna. 3. przeciętna wytrzymałość na ściskanie Materiał baaardzo przeciętny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 13.01.2008 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 a znasz jakieś nieprzeciętne materiały?no może poza PTH 50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 13.01.2008 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 ten jest przeciętny we wszystkich parametrach więc ogólnie do du.... Oczywiscie nie ma materiału dobrego we wszystkich parametrach ale mozna sobie wybrać na jakim paramatrze Ci zależy i do tego dobrać materiał 1. chcesz mieć cicho i mieć akumulacyjność cieplną: silikaty lub keramzytobeton 2. chcesz mieć cieńszą scianę zewnętrzna - silikaty (bo mozna dać 18 cm - ma taka wytzrymałóść że da radę) 3. Chcesz mieć troche cieplej przy tej samej ilości styropianu - beton komórkowy. 4. Chcesz być modny i robić jak wszyscy- bierz ceramikę Tak się troche znęcam nad ceramiką ale porównałem jej parametry z innmi materiałami i nie widzę zalet. Jedyne co by mogło mnie do niej przekonać to ew niska cena. Chyba że ktoś zna jakieś inne zalety tego materiału to poproszę. Bo mówienie że "panie.... ceramika to ceramika" jakoś mnie nie przekonuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 13.01.2008 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 ... PS ceramika praktycznie niewrażliwa na ogień, dlatego jest modna a jakie to ma znaczenie? a które to materiały są tak wrażliwe na ten ogień? oczywiście oprocz drewna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts