Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ekologiczne źródła ogrzewania z dopłatą z UE

Co zainstalowałabym w swoim domu gdyby gmina dopłaciła mi 50%?  

166 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co zainstalowałabym w swoim domu gdyby gmina dopłaciła mi 50%?

Recommended Posts

Kilka dni temu dowiedziałam się, że moja gmina uruchamia od tego roku program dopłat ze srodków UE do ekologicznych źródeł ogrzewania. Dopłaty mają być w wysokości 50%, co znacznie wpływa na aspekt ekonomiczny przedsięwzięć typu instalacja solarów czy pompy ciepła. Próbuję wgryzać się w temat, lecz wasze odpowiedzi byłyby dla mnie bardzo pomocne, stąd pytanie w ankiecie. Bedę wdzięczna za każdą uwagę :-)

Fajnie masz :D , u mnie dopłacają jakąś tam kwotę tylko przy zmianie z starego kotła węglowego na nowszą technologię (walka z niską emisją).

Rozważałem pompę ciepła, ale wyceny instalacji od 40000 PLN w górę dobiły moje plany, bo dobiłyby mój budżet :( . Robię, bez dopłaty, wentylację mechaniczną z rekuperatorem, no i mam kocioł gazowy kondensat. I tak to wszystko kosztuje dużo.

A! W ankiecie zaznaczyłem pompę ciepła, za 20000 PLN to bym zaryzykował.

• Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a moze mi ktos wytlumaczyc jak to jest, ze jedna gmina dofinansowuje a inna nie. a gdzie tu zasadnicza regula demokracji rownosc wobec prawa . u mnie w urzedzie dowiedzialem sie ze dokladaja tylko do budynkow ktore zostaly oddane przed 2002r. i jest to forsa na modernizacji kotlowni.

a moze mi ktos wytlumaczyc jak to jest, ze jedna gmina dofinansowuje a inna nie. a gdzie tu zasadnicza regula demokracji rownosc wobec prawa .

Zasada równości wobec prawa w niczym nie zostałą naruszona.

Każda gmina może zawrzeć porozumienie z jednostką dotującą dane przedsięwzięcie przy pomocy środków z UE.

Zależy to tylko od operatywności władz danej gminy, istniejących potrzeb oraz kondycji finansowej gminy.

Opracowanie założeń programu i ewenmtualny wkład własny to także koszty.

u mnie w urzedzie dowiedzialem sie ze dokladaja tylko do budynkow ktore zostaly oddane przed 2002r. i jest to forsa na modernizacji kotlowni.

Modernizuje się z założenia coś co jest przestarzałe lub wyeksploatowane.

Dlatego też założono próg czasowy modernizowanej inwestycji.

tylko po co , ludzie ktorzy palili do tej pory w starych piecach wszystko tzn smiecie, opony i co yno maja juz takie nawyki ze wymian pieca na niby eko nic nie zmienia. jestem otoczony starszymi domami gdzie ludziska otrzymali dotacje do pieca a smrod z komina jaki byl taki jest . pewien znajomy powiedzial mi kiedys wiesz co ja takiego pieca jaka ty masz to bym nie chcial (mam kociol z podajnikiem) bo ani smieci czy pampersow nie idzie spalic. takze po chlopsku tak to jest z ta sprawiedliwoscia

Witam u mnie tez doplacaja 50%,ale jak podliczylem za Chiny ludowe mi sie to nie oplaci.Po pierwsze :szpeci dom jak cholera(mam dom mhy 'antyczny",wiec solar pasuje jak piesc do oka) ,poza tym to i tak nieoplacalna inwestycja .Wole wziasc tania taryfe na prad ,a poniewaz handluje od czasu do czasu drewnem kominkowym to na caloroczne ogrzewanie kominkiem zarabiam praktycznie w 1-2 dni(moge wstepnie podgrzewac C.W.U kominkiem),wiec z ekonomicznego punktu widzenia to bez sensu,ale jak zwykle diabel tkwi w strzegolach,wiec komus innemu w innym domu ,w innych ukladach ekonomicznych moze sie to oplacac.Pzdr

tylko po co , ludzie ktorzy palili do tej pory w starych piecach wszystko tzn smiecie, opony i co yno maja juz takie nawyki ze wymian pieca na niby eko nic nie zmienia. jestem otoczony starszymi domami gdzie ludziska otrzymali dotacje do pieca a smrod z komina jaki byl taki jest . pewien znajomy powiedzial mi kiedys wiesz co ja takiego pieca jaka ty masz to bym nie chcial (mam kociol z podajnikiem) bo ani smieci czy pampersow nie idzie spalic. takze po chlopsku tak to jest z ta sprawiedliwoscia

Po co? Po to by Ci ludzie o których piszesz, zakupili kotły gazowe lub kotły na eko groszek, w których nie da się spalić gumniaka.

Nie polecam wiatraków! Jest to jak najbardziej pseudoekologiczne rozwiązanie!!!Waitaraki są niebezpiezne dla ptaków i b hałasują. Odstraszaja tym inne zwierzęta. Tak z innej beczki... Dlaczego pseudoekolodzy tak przepychają sprawę tych wiatraków???

Bzdura. Stalem pod takim wiatrakiem w Niemczech, wysokośc jakies 30m albo i więcej, trudno było określić, łopaty długości tira. Hałasu nie była żadnego może lekkie buczenie tak jakby z transformatora, jakieś 50dB max. Stałem też pod duzo mniejszym w Polsce w którym łopaty kręciły się dużo szybciej, też hałasu żadnego. Z tymi ptakami to też bzdury.

Bzdura. Stalem pod takim wiatrakiem w Niemczech, wysokośc jakies 30m albo i więcej, trudno było określić, łopaty długości tira. Hałasu nie była żadnego może lekkie buczenie tak jakby z transformatora, jakieś 50dB max. Stałem też pod duzo mniejszym w Polsce w którym łopaty kręciły się dużo szybciej, też hałasu żadnego. Z tymi ptakami to też bzdury.

Problemem nie jest hałas słyszalny, tylko te częstotliwości, których nie słyszymy, a są bardzo szkodliwe – wpływają na samopoczucie człowieka, mogą wywoływać depresję.

Też z tego powody fermy wiatrowe mają strefę ochronną, dość rozległą.

Dla ptaków mogą swarzać zagrożenie jedynie w przypadku jeśli są umiejscowione na trasie "przelotów"

Nie polecam wiatraków! Jest to jak najbardziej pseudoekologiczne rozwiązanie!!!Waitaraki są niebezpiezne dla ptaków i b hałasują. Odstraszaja tym inne zwierzęta. Tak z innej beczki... Dlaczego pseudoekolodzy tak przepychają sprawę tych wiatraków???

Widzisz ja mam inne źródła. A jeżeli chodzi o hałas, to nie chodzi o ludzi tylko o zwierzęta. oza tym ciągłe przebywanie w takim buczeniu może człowieka doprowadzić do szaleństwa. W USA juz rezygnuje sie z tych wiatraków bo sie nie sprawdziły ani ekonomicznie ani środowiskowo. Poza tym jest to źródło energii jeszcze bardziej niepewne niz woda...

Przy takim dofinansowani zainwestowałbym w kolektory słoneczne. Mam już co prawda tani kolektor dachowy, jednak z tego co widzę wysokich temperatur z niego nie mam co spodziewać (będzie raczej współpracował z pompą ciepła lub zasilał barierę termiczną pod budynkiem). Na elewacji budynku mam przewidziane miejsce na solary, w cała instalację też da się je stosunkowo łatwo wpiąć. Potrzebna tylko kasa ;).

Widzisz ja mam inne źródła. A jeżeli chodzi o hałas, to nie chodzi o ludzi tylko o zwierzęta. oza tym ciągłe przebywanie w takim buczeniu może człowieka doprowadzić do szaleństwa. W USA juz rezygnuje sie z tych wiatraków bo sie nie sprawdziły ani ekonomicznie ani środowiskowo. Poza tym jest to źródło energii jeszcze bardziej niepewne niz woda...

Wiatraki stawia sie w sporej odleglosci od zabudowan a nie za plotem. Tgz. buczenie majace sile 50db w odleglosci 10-15m bylo juz nieslyszalne ludzkim uchem. A co do USA i tego co sie tam wyprawia w imie ekologii to lepiej nie wspominac. USA i ekologia to tak jak Rydzyk i uczciwosc albo Fiat 126p i komfort. Co do sensownosci i ekonomicznosci ich stawiania proponuje wypad za zachodnia granice. Czesto latam do Berlina, w bezchmurny dzien z okna widac jakies 100 sztuk lekko liczac po mojej stronie samolotu i tak cala droge od wybrzezy Holandii do Schonefeld.

Fotoogniwa to jedyne solary które mają dodatni bilans energetyczny , nie znam aktualnych cen ale to na sto procent właściwy kierunek

W tradycyjnych solarach straty na magazynowaniu i transporcie ciepła przekraczają roczne zyski ze słońca. W ogniwach fotowoltaicznych transport i magazynowanie energii ma znikome straty!

Fotoogniwa to jedyne solary które mają dodatni bilans energetyczny , nie znam aktualnych cen ale to na sto procent właściwy kierunek

W tradycyjnych solarach straty na magazynowaniu i transporcie ciepła przekraczają roczne zyski ze słońca. W ogniwach fotowoltaicznych transport i magazynowanie energii ma znikome straty!

Na dzień dzisiejszy kolektory słoneczne o tej samej powierzchni co fotoogniwa dają wielokrotnie więcej energii. O kosztach inwestycyjnych w ogóle nie ma co wspominać.

Może jednak się mylę. Podaj ile kWh energii można uzyskać rocznie z 1m2 fotoogniw i ile taka inwestycja kosztuje. Załóż jeszcze, że energia zgromadzona w dzień, ma być wykorzystana w nocy (np. do oświetlenia).

Z dopłatą- fotoogniwa.

pzdr

Nie masz dobrych warunków do zainstalowania kolektorów słonecznych, a chcesz instalować fotoogniwa ?

Ja nie pisałem że do solarow mam złe warunki sloneczne tylko do izolacji transparentnej.

Na połowie dachu słońce nawet zimą kiedy jest bardzo nisko bym mógł złapać.

np. teraz widzę że polowa dachu (ta planowana) łapie słoneczko. Dach jest na wysokości że mi go drzewa całego nie przesłaniają, tylko pół (inaczej już nie dałem rady :) )

Solarow nie zainstalowałem bo się nie kalkulują, nie znalazłem za max 5000 ze wszystkim i zrezygnowałem.

Bede miał zasobnik 100l aristona sharpa z pelną automatyką grzany w drugiej taryfie.

Jestem chory na produkcję pradu dla siebie :evil: :lol: !!! Ale nie mam kasy a jeśli nie mam kasy tzn że jest to drogie a skoro drogie to się nie kalkuluje więc tylko z dopłatą :).

Już tylew czasu poświęciłem na fotoogniwa i solary aby udowodnić sobie że może warto że osiwiałem a i tak zawsze wychodziło że się nie kalkulują.

Zawierzyłem obliczeniom a nie mojej "chorobliwej" chęci :lol:

pzdr

Na dzień dzisiejszy kolektory słoneczne o tej samej powierzchni co fotoogniwa dają wielokrotnie więcej energii. O kosztach inwestycyjnych w ogóle nie ma co wspominać.

Może jednak się mylę. Podaj ile kWh energii można uzyskać rocznie z 1m2 fotoogniw i ile taka inwestycja kosztuje. Załóż jeszcze, że energia zgromadzona w dzień, ma być wykorzystana w nocy (np. do oświetlenia).

Nie wiem ile dają ile kosztują, wiem, że nad nimi intensywnie pracują, czyli jeszcze się nie opłaca. Zaś co do solarów tradycyjnych, dają więcej (narazie) ale jeszcze więcej niż dają tracą na zasobniku i transporcie, czyli besens