Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ekologiczne źródła ogrzewania z dopłatą z UE

Co zainstalowałabym w swoim domu gdyby gmina dopłaciła mi 50%?  

166 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co zainstalowałabym w swoim domu gdyby gmina dopłaciła mi 50%?

Recommended Posts

Na dzień dzisiejszy kolektory słoneczne o tej samej powierzchni co fotoogniwa dają wielokrotnie więcej energii. O kosztach inwestycyjnych w ogóle nie ma co wspominać.

Może jednak się mylę. Podaj ile kWh energii można uzyskać rocznie z 1m2 fotoogniw i ile taka inwestycja kosztuje. Załóż jeszcze, że energia zgromadzona w dzień, ma być wykorzystana w nocy (np. do oświetlenia).

Nie wiem ile dają ile kosztują, wiem, że nad nimi intensywnie pracują, czyli jeszcze się nie opłaca. Zaś co do solarów tradycyjnych, dają więcej (narazie) ale jeszcze więcej niż dają tracą na zasobniku i transporcie, czyli besens

Fotoogniwa, zaś są tak rewelacyjne, że nawet w nocy działają i w dodatku się opłacają, bo mają dodatni bilans energetyczny. A wszystko przez to, że ustawiają się we właściwym kierunku :lol: :lol: :lol: .

• Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Uważam, że nic z tego się nie opłaca poza pompą ciepła, ale zagłosowałem na wiatrak. :) Bo wiatrak chcę a kolektor słoneczny zrobię.

Takie wydawanie pieniędzy np. na kolektory słoneczne to głupota. One mają dużą szansę, by się nie zwrócić przez cały okres życia. Bez różnicy, z jakich pieniędzy zostaną one zakupione -- i tak się to nie opłaca.

Takie wydawanie pieniędzy np. na kolektory słoneczne to głupota. One mają dużą szansę, by się nie zwrócić przez cały okres życia. Bez różnicy, z jakich pieniędzy zostaną one zakupione -- i tak się to nie opłaca.
Moim zdaniem takie wydawanie pieniędzy może mieć sens z innego powodu. Przy dużym zapotrzebowaniu na kolektory i przy ich masowej produkcji ceny takich instalacji mogą ulec radykalnej obniżce, a wtedy kolektory mogą być już ekonomicznie opłacalne.

Przy dużym zapotrzebowaniu na kolektory i przy ich masowej produkcji ceny takich instalacji mogą ulec radykalnej obniżce, a wtedy kolektory mogą być już ekonomicznie opłacalne.

Nie wiem, czy to się tak uda.

Mam wrażenie, że kolektory są już dziś bardzo tanie. W Chinach. I że większość ceny instalacji to marże instalatora i wszystkich pośredników po drodze.

W takiej sytuacji zwiększenie popytu tylko podniesie jeszcze ceny montażu...

Muszę sprawdzić, ile kosztują kolektory w Chinach. :)

Moim zdaniem takie wydawanie pieniędzy może mieć sens z innego powodu. Przy dużym zapotrzebowaniu na kolektory i przy ich masowej produkcji ceny takich instalacji mogą ulec radykalnej obniżce, a wtedy kolektory mogą być już ekonomicznie opłacalne.

Na obniżkę cen kolektorów bym nie liczył bo już są produkowane na szeroką skalę.

Z ciekawostek: tu jest -> link do opisu największego pola kolektorów w Europie (i prawdopodobnie na świecie) używanego do chłodzenia latem i grzania zimą. Pow. 1330m^2 brutto (1218m^2 czynnej). Nie wykluczonym jest, że w Polsce powstanie pole kolektorów o pow. 1400m^2

W takiej sytuacji zwiększenie popytu tylko podniesie jeszcze ceny montażu...

Montaż można znacznie uprościć. To tylko kwestia technologii. Można wszystko wykonywać na połączeniach z twardymi lutami, a można wykonać złączki, znacznie przyspieszające montaż. Przez analogię podam przykład klimatyzatorów typu split do samodzielnego montażu - jeszcze niedawno cena montażu prostego klimatyzatora rzędu 1000 zł powodowała, że mało kto się taką instalacją interesował. Dzisiaj tanie klimatyzatory (tez z Chin :)) ze złączkami do samodzielnego montażu (np. http://www.allegro.pl/item496054715_klimatyzator_3_5_kw_do_samodzielnego_montazu.html, czy http://www.allegro.pl/item484089665_klimatyzacja_do_samodzielnego_montazu_zibro_4_6kw.html ) sprawiają, że taka inwestycja jest dużo bardziej opłacalna, co więcej może stanowić źródło oszczędności przy ogrzewania stosowana jako uzupełnienie ogrzewania elektrycznego lub olejowego.

Kolektory słoneczne niekoniecznie muszą być cieczowe. Dużo prostsze w montażu są kolektory słoneczne. Jednak z racji małego popytu na rynku są horrendalnie drogie :(.

Montaż można znacznie uprościć. To tylko kwestia technologii.

Tylko po co -- dziś i tak cena usługi i wszystkie narzuty na kolektorze nie odzwierciedlają jego wartości.

Jedyny sens widzę w sprzedaży kolektorów do samodzielnego zamontowania.

Kolektory słoneczne niekoniecznie muszą być cieczowe. Dużo prostsze w montażu są kolektory słoneczne. Jednak z racji małego popytu na rynku są horrendalnie drogie :(.

Powietrzne? ;)

Ogólnie ludzi trzeba nauczyć budować kolektory słoneczne, co przecież wcale nie jest trudne. :)

Ogólnie ludzi trzeba nauczyć budować kolektory słoneczne, co przecież wcale nie jest trudne. :)
Budować samochody też ? To także nie jest trudne :lol: :lol: .

Nie przesadzajmy. Seryjna produkcja to niskie koszty. Proste instalacje, niekoniecznie montowane na dachu, wcale nie muszą być drogie.

Nie przesadzajmy. Seryjna produkcja to niskie koszty. Proste instalacje, niekoniecznie montowane na dachu, wcale nie muszą być drogie.

No przecież już napisałem, że one JUŻ SĄ TANIE. W fabryce w Chinach.

Jaki narzut według was powinien mieć instalator?

Z punktu widzenia klienta powinien mieć zerowy narzut. ;)

Póki co nie wiem jeszcze ile kosztują kolektory w Chinach, więc nie podejmę dyskusji, bo nie wiem, jaka część ceny kolektora na moim dachu pojawia się po drodze.

Jaki narzut według was powinien mieć instalator?
Narzut od czego?

Powinien na danej robocie zarobić tyle, aby zapłata pokryła wszystkie poniesione koszty, podatki i inne daniny dla państwa, uwzględniała ewentualny serwis gwarancyjny oraz dawała uczciwy zysk (dochód) porównywalny ze średnią płacą w całej gospodarce, oczywiście przy założeniu takiego samego czasu pracy :).

No przecież już napisałem, że one JUŻ SĄ TANIE. W fabryce w Chinach.

Same kolektory to nie wszystko. Ważna jest cała instalacja solarna (kolektory, rurociągi, konstrukcja wsporcza, zasobniki ciepłej wody, wymienniki ciepła, itp.).

Tu naprawdę jest jeszcze dużo do zrobienia, tylko ... to musi się opłacać.

Same kolektory to nie wszystko. Ważna jest cała instalacja solarna (kolektory, rurociągi, konstrukcja wsporcza, zasobniki ciepłej wody, wymienniki ciepła, itp.).

Tu naprawdę jest jeszcze dużo do zrobienia, tylko ... to musi się opłacać.

Mam wrażenie, że tu jest dużo do zrobienia, bo są duże marże. Same zasobniki czy rurki czy wymienniki nie zabijają ceną.

Jeśli chodzi o koszty kolektorów z Chin to:

Parę lat temu (2004) poważnie rozważałem produkcję próżniówek w Polsce. Wtedy jedyną konkurencją był polski Watt więc swoje kalkulacje porónywałem z ich cenami. Sprowadziłem z Chin partię testową (3 sztuki gotowych kolektorów z 3 róznych fabryk plus 2 typy samych rur). Powiem tak.....te kolektory co przyszły to było jakieś nieporozumienie. To była kolejna chińska tandeta jakich wiele na bazarach. Oni tam nie mają pojęcia o jakości nie wspominając już nawet o kwestiach czysto technicznych. Oceńcie sami, wygrzebałem kilka fotek:

Absorber który był tak krzywy, że przylegał do rurek miedzianych i szklanych gdzieś tak na 20% powierzchni:

http://img231.imageshack.us/img231/8528/dsc01897xs9.th.jpg

http://img155.imageshack.us/img155/2145/dsc01898uj8.th.jpg

Ich rury miedziane też jak widać do najprostszych nie należą. Poza tym widać też "zajebisty" reflektor pod rurami - co to miało odbijać, nie wiem, chyba promieniowanie Roentgena bo słonecznego to napewno nie:

http://img143.imageshack.us/img143/2572/dsc01907wj8.th.jpg

Kolektor zbiorczy. Jak widać rury 28mm po prostu zaklepane na końcach i też prostowane chyba po pijaku:

http://img84.imageshack.us/img84/1953/dsc01917ud7.th.jpg

Z tego wszystkiego jedyne co się nadawało to była obudowa kolektora zbiorczego i dolne uchwyty. Rama, cała miedź, absorbery poszły na złom. Przede wszystkim zamieniłem absorbery na miedziane i wykonane poprawnie tak, że przylegały na całej długości zarówno do rurek miedzianych (już prostych) jak i do wewnętrznej strony rur próżniowych. Kolektory zbiorcze zrobiłem od nowa na prostej! rurze miedzianej 28mm. Nowa rama z aluminium i reflektor z blachy lustrzanej i oto efekt końcowy:

http://img122.imageshack.us/img122/1176/hpim6571aek8.th.jpg

http://img83.imageshack.us/img83/1074/hpim6575anc1.th.jpg

Wnioski jakie mi się nasunęły po tej całej zabawie są takie, że z Chin można ciągnąć jedynie same rury a całą resztę robić na miejscu. Oczywiście jeśli chcemy sprzedawać więcej niż tylko 1 partię kolektorów. To badziewie, które ja kupiłem kosztowało mnie średnio 280-300 USD za sztukę (rok 2004) za gotowy kolektor. Same rury próżniowe to koszt 3.5- 4.5 USD za sztukę. Są to ceny FOB Szangchaj etc. Koszt transportu na taką małą skalę był spory, wtedy zapłaciłem 1500 USD za pół kontenera 20 ft do Gdyni. Koszty przeróbki jednej sztuki to było jakieś 3 tys PLN robiąc to co potrafiłem samemu a resztę zlecając do warsztatów. Robiąc biznes plan wyszło mi, że koszt wytworzenia 1 kolektorza robiąc partię 100 sztuk to 1200 PLN netto (rok 2004). Mając taki produkt żeby wyjść na swoje musiałbym go sprzedawać za conajmniej 3500 PLN z maksymalnym rabatem 40% dla instalatora.

Podsumowując, ten jeden kolektor kosztował mnie sporą kasę, ale tak jak pisałem na początku, było to z myślą o większej inwestycji więc też to inaczej trzeba liczyć. Napewno robiąc to dla siebie do własnego domu taniej by było kupić gotowy kolektor od instalatora w Polsce. W tej chwili z tej jednej próżniówki da się wyciągnąć około 40C na zasobniku 200l w słoneczny, letni dzień, w pochmurny około 28-30C.

Ale jeśli ktoś chce to mam jeszcze na strychu u rodziców chyba 2 czy 3 kartony samych rur, których nie zużyłem ;) Leży to to już parę lat i czeka aby ktoś to poskładał do kupy ;)

radek_sziwa gratuluje samo zaparcia przy budowie. Miałem kiedyś nieprzyjemność widzieć podobny kolektor. Faktycznie jakość i uzyski tego zostawiają spoooro do życzenia.

Ps. Absorber jest napylony na zewnętrzną ściankę, wewnętrznej rury. Aluminiowe "listki" odbierają ciepło od absorbera i przekazują do rur gdzie płynie glikol lub woda.

W swoim poscie piszac absorber mialem wlasnie na mysli te "listki". To co przyszlo to widac na fotkach, krzywe, nie przylegajace do rur ani szklanych ani miedizanych. A jest to przeciez element kluczowy w dzialaniu kolektora. Na moje pytanie zadane "producentowi" dlaczego te listki sa krzywe, odpowiedzieli, ze to przeciez bez znaczenia bo cala wymiana ciepla odbywa sie przez powietrze......... :D :D :D

• 2 months później...

Witam

Ostatnio znalazłem informację że można starać się o większe dotacje takie jak w Lublińcu:

"Za wymianę kotła węglowego na gazowy mieszkańcy miasta dostają 8,4 tys. zł, a za wymianę kotła, termomodernizację i założenie baterii słonecznych - 36,4 tys. zł. Oprócz tego lubliniecki magistrat z powiatowego i gminnego funduszu ochrony środowiska dopłaca do ekologicznych inwestycji spółdzielniom mieszkaniowym i wspólnotom. Mogą dostać do 25 tys. zł. „

Link do ifo http://www.lubliniec.info/index.php?nr_newsa=4068

• 3 weeks później...