Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ekologiczne źródła ogrzewania z dopłatą z UE

Co zainstalowałabym w swoim domu gdyby gmina dopłaciła mi 50%?  

166 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co zainstalowałabym w swoim domu gdyby gmina dopłaciła mi 50%?

Recommended Posts

Kilka dni temu dowiedziałam się, że moja gmina uruchamia od tego roku program dopłat ze srodków UE do ekologicznych źródeł ogrzewania. Dopłaty mają być w wysokości 50%, co znacznie wpływa na aspekt ekonomiczny przedsięwzięć typu instalacja solarów czy pompy ciepła. Próbuję wgryzać się w temat, lecz wasze odpowiedzi byłyby dla mnie bardzo pomocne, stąd pytanie w ankiecie. Bedę wdzięczna za każdą uwagę :-)

coś mi sie wydaje sie chodzi o modernizację czyli przejście z pieca na węgiel na inne mniej szkodliwe dla środowiska ogrzewanie

• Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kilka dni temu dowiedziałam się, że moja gmina uruchamia od tego roku program dopłat ze srodków UE do ekologicznych źródeł ogrzewania. Dopłaty mają być w wysokości 50%, co znacznie wpływa na aspekt ekonomiczny przedsięwzięć typu instalacja solarów czy pompy ciepła. Próbuję wgryzać się w temat, lecz wasze odpowiedzi byłyby dla mnie bardzo pomocne, stąd pytanie w ankiecie. Bedę wdzięczna za każdą uwagę :-)

coś mi sie wydaje sie chodzi o modernizację czyli przejście z pieca na węgiel na inne mniej szkodliwe dla środowiska ogrzewanie

• 4 weeks później...
  • 3 weeks później...
jak to teraz jest z wiatrakami - potrzeba pozwolenie na budowę? W ogóle co potrzeba oprócz samego wiatraka? Myślę o papierologii. Jakbym chciała postawić taki niewielki (no, 10 m) wiatrak bezśmigłowy do oświetlenia ogrodu do czy muszę zawierać jakieś umowy z ZE? I czy można liczyć na jakieś dopłaty UE czy to trzeba się dowiedzieć u siebie w gminie?

jak to teraz jest z wiatrakami - potrzeba pozwolenie na budowę? W ogóle co potrzeba oprócz samego wiatraka? Myślę o papierologii. Jakbym chciała postawić taki niewielki (no, 10 m) wiatrak bezśmigłowy do oświetlenia ogrodu do czy muszę zawierać jakieś umowy z ZE? I czy można liczyć na jakieś dopłaty UE czy to trzeba się dowiedzieć u siebie w gminie?
Proponuję zajrzeć do tego wątku :

http://forum.muratordom.pl/przydomowa-elektrownia-wiatrowa,t123139.htm

Tam znajdziesz dalsze linki, m.in. do przepisów prawnych.

Nie zawsze musi być pozwolenie na budowę. Zgłoszenie w administracji budowlanej na pewno tak.

• 1 year później...
  • 1 month później...
Co prawda pompę ciepła już mam (dlatego teraz wybrałabym wiatrak, żeby na nią pracował), ale każdemu kto zapytałby mnie co wybrać odpowiedziałabym że właśnie PC.

Ja chętnie spytałbym się co wybrać, a Twoja odpowiedź jak najbardziej mnie satysfakcjonuje, bo sam przymierzam się teraz do PC. A jeśli mógłbym spytać, to w jakich okolicach mieszkasz i jaki mniej więcej był koszt montażu Twojej pompy? Będę wdzięczny za odpowiedź:)

• 3 months później...
Jak na moją rachubę pompa ciepła zwróci się nie wcześniej niż za 15 lat. Tym bardziej, że opiera się na sprężarce i trzeba dać jej "jeść" ciągle drożejącego prądu. Podobny problem jest z próżniowymi kolektorami słonecznymi - stosunkowo drogie.. Sens widzę w płytowych solarkach - tu stosunek ceny do czasu zwrotu kosztów instalacji jest ok. Tym bardziej, że można skorzystać caly czas z dotacji NFOŚ. Od 17 stycznia -również w systemach solarnych które służą do wspomagania centralnego ogrzewania. Edytowane przez stonej

• 4 weeks później...
  • 3 weeks później...
Jak na moją rachubę pompa ciepła zwróci się nie wcześniej niż za 15 lat. Tym bardziej, że opiera się na sprężarce i trzeba dać jej "jeść" ciągle drożejącego prądu. Podobny problem jest z próżniowymi kolektorami słonecznymi - stosunkowo drogie.. Sens widzę w płytowych solarkach - tu stosunek ceny do czasu zwrotu kosztów instalacji jest ok. Tym bardziej, że można skorzystać caly czas z dotacji NFOŚ. Od 17 stycznia -również w systemach solarnych które służą do wspomagania centralnego ogrzewania.

Ja na etapie budowy domku zleciłem opracowanie indywidualnej instalacji c.o. (ogrzewanie podłogowe na parterze a na poddaszu tradycyjne kaloryfery) i c.w.u. (300 litrowy zasobnik ciepłej wody wspomagany pompą obiegową) wykorzystującej kilka źródeł zasilania - zdecydowałem się na kominek z płaszczem wodnym wspomagany przez nowoczesny kocioł gazowy i instalację solarną. Firma wykonała stosowną instalację - zamontowano kominek wraz z 300 litrowym zasobnikiem ciepłej wody i przygotowano konieczne przyłącza gotowe do późniejszego podłączenia kotła gazowego i instalacji solarnej.

Po około 2 latach użytkowania okazało się iż sam kominek nie sprawdza się w 100%. Ma swoje wielkie zalety (niskie koszty ogrzewania) ale i wady w użytkowaniu m.in. przy bardzo niskich temp. zewnętrznych konieczność dość częstego dokładania drewna lub innego wkładu (średnio raz na 3-5 godz.), brak pełnej kontroli temperatury w poszczególnych pomieszczeniach, zaś w okresie letnim w celu ogrzania wody użytkowej konieczne jest "palenie w kominku" ... Ufff ... w salonie upał a tutaj dochodzi jeszcze żar kominka ...

Zacząłem się więc rozglądać za instalacjami solarnymi oraz kotłem gazowym. Ponieważ sprawność solarów w okresie zimowym jest niewielka ich wykorzystanie do ogrzania domku i c.w.u. jest wówczas znikoma.

Pojawiła się niedawno możliwość dofinansowania z NFOŚiGW - jak głoszą informacje do 45%. Rzeczywistość okazała się jednak nie taka różowa. Po wysłuchaniu innych którzy starali się o takie wsparcie i przeprowadzeniu własnej kalkulacji doszedłem do sedna sprawy - czas zwrotu takiej instalacji, nawet przy uwzględnieniu 45% dotacji, jest dla mnie zbyt długi. Poza tym i tak muszę zainstalować kocioł gazowy, jako alternatywę dla kominka, który wykorzystam do ogrzewania c.w.u., więc NIE WARTO WYDAWAĆ DWA RAZY NA TEN SAM CEL ...

Jeśli kogoś to interesuje to więcej o tym napisałem na swoim blogu - http://mojwymarzonydomek.blogspot.com/

Pozdrawiam

Robercik72

• 9 months później...
Witam nurtuje mnie pewne zagadnienie zwiazane z ogrzewaniem CWU oraz dogrzewanie CO w domu pasywnym. Która z inwestycji bedzie bardziej oplacalna? czy zamontowanie kolektorow slonecznych czy baterii slonecznych do ogrzewania CWU. Kolektor sloneczny produkuje nadmiar ciepla w lato ktorego nie ma gdzie zmagazynowac a zima znikome ilosci i straty przez czynnik posredniczacy. Natomiast baterie sloneczne podlaczone do grzalek w bojlerze, w dzien praktycznie nonstop by ogrzewaly wode, napewno mniejsze straty przesylu energii ale jaka sprawnosc mial by taki uklad?? :confused:

I takie pytania zadaje ktoś, kto siebie nazywa "ekspertem w dziedzinie nowoczesnego budownictwa pasywnego"?

Przecież PV (fotowoltaiki, baterii słonecznych) do kolektorów słonecznych zupełnie nie można porównywać...

A mozna... bateria sloneczna 190W kosztuje 1100zl natomiast kolektor (plaski) 900zl. zakladamy 6 baterii slonecznych = 1100W w pelnym sloncu. Nastepnie mozemy rozbudowac system o akumulatory... i mamy zasilanie w przerwach dostawy pradu itp... mozliwosci jest wiele. Kolektory produkuja najwiecej energii w czasie w ktorym jest najmniej potrzebna (latem) dochodza problemy z przegrzewaniem, nie ma nas w domu, nie ma pradu a kolektory sie gotuja... Oczywiscie wszystko zalezy od tego ile cieplej wody sie zuzywa i od punktu widzenia i porownania wydajnosci obu systemow.

A mozna... bateria sloneczna 190W kosztuje 1100zl natomiast kolektor (plaski) 900zl.

Powtórzę: nie, nie można.

Policz sobie koszt 1 W mocy grzewczej z fotowoltaiki i 1 W mocy grzewczej z "cieplnego" kolektora słonecznego. Zobaczysz, że są to różne rzędy wielkości.

• 4 weeks później...
Powtórzę: nie, nie można.

Policz sobie koszt 1 W mocy grzewczej z fotowoltaiki i 1 W mocy grzewczej z "cieplnego" kolektora słonecznego. Zobaczysz, że są to różne rzędy wielkości.

No to ja się podczepię do tematu, dlaczego nie można?

Jakkolwiek bym nie liczył kolektory do grzania wody kompletnie mi się nie opłacają. Rozpadną się wcześniej niż zwróci się koszt ich zakupu i instalacji.

W przypadku paneli PV i gwarancji na 25-30 lat mam szansę to zamortyzować a i instalacja dużo prostsza. Dodatkowo odpadają problemy z nadmiarem mocy latem kiedy brak odbioru, uzupełnianie glikolu/wymiana, w zimowe słoneczne dni działają też z lepszą sprawnością niż latem (odwrotnie niż kolektory) i w ciągu roku mam ok 1MWh energii z 1kW.

Pisałem już w jakimś temacie, że zamierzam przy budowie domu postawić na fotowoltaikę, grzanie domu i wody i szukam słabych punktów takiego rozwiązania. Na razie każdy mówi nie bo to się nie opłaca ale rzetelnego porównania nigdzie nie spotkałem, a mi według wszelkich wyliczeń wychodzi na to że jednak tak.

W przypadku paneli PV i gwarancji na 25-30 lat mam szansę to zamortyzować a i instalacja dużo prostsza. Dodatkowo odpadają problemy z nadmiarem mocy latem kiedy brak odbioru, uzupełnianie glikolu/wymiana, w zimowe słoneczne dni działają też z lepszą sprawnością niż latem (odwrotnie niż kolektory) i w ciągu roku mam ok 1MWh energii z 1kW.

Cóż z tego, że rocznie masz 1 MWh, skoro zimą masz średnio tylko 0,6 kWh dziennie?

Chyba, że zrobisz sobie z ogniwa absorber do kolektora powietrznego.