Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom za 100,050zł - KTÓRY PROJEKT LEPSZY I TAŃSZY ? ? ? ?

Który dom waszym zdaniem da się postawić za ok. 110000tys zł??  

9 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który dom waszym zdaniem da się postawić za ok. 110000tys zł??

• Murator - WM13 Wr

Recommended Posts

• Odpowiedzi 120
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie chce Was zrażać, ale za takie pieniądze to żadnego z tych domów nie postawicie. My z mężem wybudowaliśmy D06- Mały z Muratora w 2005r. Za kredyt 150tys. wybudowaliśmy ten domek, bez ogrodzenia, tarasu, podjazdów chodnika i wiele tu było pracy własnej (inst. elektryczna, ocieplenie domu, tynki zewn., płytki, panele, malowanie ścian). Dodam, że nie posiadamy parkietów, tylko panele, zresztą całe wykończenie nie jest z najwyższej półki

Mimo to powodzenia

http://www.z500.pl/projekty/4/rzuty/z4_rzut1_0.jpg

http://www.z500.pl/projekty/4/rzuty/z4_rzut2_0.jpg

My zdecydowaliśmy się na taki. Może Wam się spodoba? Oczywiście ze względów oszczędnościowych lukarny i balkon odpadają - na stronie biura są realizacje i wg mnie bez lukarn domek jest poprostu ładniejszy.

Trzymamy kciuki!

aro3003,

dom jest bardzo ładny, ale chyba nie chcecie go wybudować za 100tys.???

Dorotko i Gienio,

Ile faktycznie możecie wydać na dom? Czy oprócz tych 100tys. możecie wziąć jakiś kredyt, macie mieszkanie do sprzedania itp.? Bo znaleźć projekt domu za tą kwotę będzie bardzo ciężko. No chyba, że myślicie o domku letniskowym... :)

aro3003,

Nie, nawet na to nie liczymy :p

Ale kryteria założycieli wątku były jasne: do 90m2; dach dwuspadowy i tani w realizacji -pasował, więc dodałam.

Jeśli chodzi o próbę budowania za 100 tys. to powiem tak: DO ODWAŻNYCH ŚWIAT NALEŻY, ale lepiej niech Ci odważni przemyślą jakiś plan awaryjny - na wypadek gdyby "trochę" zabrakło.

Nie zmienia to faktu, że mocno trzymam kciuki za pomyślność przedsięwzięcia.

aro3003,

Dorotko i Gienio,

Ile faktycznie możecie wydać na dom? Czy oprócz tych 100tys. możecie wziąć jakiś kredyt, macie mieszkanie do sprzedania itp.? Bo znaleźć projekt domu za tą kwotę będzie bardzo ciężko. No chyba, że myślicie o domku letniskowym... :)

Drogi/a ohh te 100 tys., które mamy to są ze sprzedaży mieszkania. W gruncie rzeczy zastanawialiśmy się nad kredytem, dosyć małym do 30tys. ale boimy się. Nie jesteśmy już tacy młodzi żeby zaszaleć... :) Pieniążki na dom wynosiłyby wtedy ok. 130tys, bardziej prawdopodobnie. Prawda? :p hmmm....

aro3003,

Jeśli chodzi o próbę budowania za 100 tys. to powiem tak: DO ODWAŻNYCH ŚWIAT NALEŻY, ale lepiej niech Ci odważni przemyślą jakiś plan awaryjny - na wypadek gdyby "trochę" zabrakło.

Nie zmienia to faktu, że mocno trzymam kciuki za pomyślność przedsięwzięcia.

Dziękujemy za słowa otuchy, mamy nadzieję, że nasze marzenia odnośnie domku wkrótce się ziszczą, za Ciebie również trzymamy kciuki. :p

Polecam wam wątek http://forum.muratordom.pl/ciasny-ale-wlasny-czyli-domek-o-pow-uz-54m2,t120704.htm

Najtańsza w tej chwili technologia to chyba szkielet. Niedawno miałam oferte 2 tys. za m2 w stanie deweloperskim, czyli bez kotła, baterii itp., bez fundamentów. Jeśli pieniądze ze sprzedaży mieszkania to raczej nie możesz zrobic stanu surowego zamkniętego, a potem dłubać powoli kilka lat własnymi i rodziny siłami. Czy plan zagospodarowania przestrzennego dopuszcza budowe parterówki? Przeważa pogląd, że jest tańsza - np. nie ma schodów, które nie dość, że kosztują kilka tysięcy, to zajmuja cenne miejsce. Czy twoja działka jest uzbrojona - masz prąd czy musisz dopiero robić przyłącza, drogę itp. Jeśli tak to dobrze, jeśli nie zanim zaczniesz budować wydasz znaczne kwoty.

A możę spróbowac znaleźć mały domek do remotu? Wiem, że są jeszcze rejony kraju, gdzie za 100 tyś. da sie kupić coś do mieszkania. Działkę można sprzedać i za kasę ze sprzedarzy remontować powolutku. Poczytaj wątki o tanim budowaniu, o szkieletach, może coś cię natknie. Sprawdź ile co kosztuje, ile możesz pożyczyć. Choć nie wierzę w budowę całorocznego domu do zamieszkania, nawet małego, za 100 czy 130 tyś, w żadnej technologii, bardzo życze wam powodzenia :D

Polecam wam wątek http://forum.muratordom.pl/ciasny-ale-wlasny-czyli-domek-o-pow-uz-54m2,t120704.htm

Najtańsza w tej chwili technologia to chyba szkielet. Niedawno miałam oferte 2 tys. za m2 w stanie deweloperskim, czyli bez kotła, baterii itp., bez fundamentów. Jeśli pieniądze ze sprzedaży mieszkania to raczej nie możesz zrobic stanu surowego zamkniętego, a potem dłubać powoli kilka lat własnymi i rodziny siłami. Czy plan zagospodarowania przestrzennego dopuszcza budowe parterówki? Przeważa pogląd, że jest tańsza - np. nie ma schodów, które nie dość, że kosztują kilka tysięcy, to zajmuja cenne miejsce. Czy twoja działka jest uzbrojona - masz prąd czy musisz dopiero robić przyłącza, drogę itp. Jeśli tak to dobrze, jeśli nie zanim zaczniesz budować wydasz znaczne kwoty.

A możę spróbowac znaleźć mały domek do remotu? Wiem, że są jeszcze rejony kraju, gdzie za 100 tyś. da sie kupić coś do mieszkania. Działkę można sprzedać i za kasę ze sprzedarzy remontować powolutku. Poczytaj wątki o tanim budowaniu, o szkieletach, może coś cię natknie. Sprawdź ile co kosztuje, ile możesz pożyczyć. Choć nie wierzę w budowę całorocznego domu do zamieszkania, nawet małego, za 100 czy 130 tyś, w żadnej technologii,

bardzo życze wam powodzenia :D

Nasza działeczka uzbrojona jest w prąd a woda i kanalizacja w drodze z zaślepką przygotowaną specjalnie dla mnie, aby nie przebudowywać całego "systemu".

Dziękujemy ci za wątek odnośnie małego domku - ciekawy

A jeśli chodzi o budowę szkieletem mój sąsiad budował i "zabulił" więcej niż za dom murowany(drogie drewno), i takie to wyliczenia...

Zastanawialiśmy się również nad zamianą działki z sąsiadem, w zamian dostalibyśmy działkę przy osiedlu domów jednorodzinnych - niezła oferta.

kochani przeczyłam od deski do deski wszystkie opinie, my też nie jesteśmy młodzi dom też będą wspierać w budowie domownicy. wybraliśmy ten dom

http://projekty.dom.pl/ar_czajka.htm

jest nieduży i otakim marzyłam. myślę, ze cuda się zdarzają, a dopóki serce bije wszystko jest możliwe 8) znajdżcie to czego szukacie i nie traćcie wiary, widziałam już różne cuda na budowie siostry. ona buduje dom wykorzystując męza i swoje rece ( obie lewe) i o dziwo udaje sie nawet oszczędzać.