Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom za 100,050zł - KTÓRY PROJEKT LEPSZY I TAŃSZY ? ? ? ?

Który dom waszym zdaniem da się postawić za ok. 110000tys zł??  

9 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który dom waszym zdaniem da się postawić za ok. 110000tys zł??

• Murator - WM13 Wr

Recommended Posts

• Odpowiedzi 120
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dziękuje za odpowiedz, my tez do budowy domu byliśmy nastawieni bardzo sceptycznie. ale :wink: wylejemy fundamenty na 50 urodziny męza. przechodzimy droge przez męke ale nie poddajemy się. w 2001 kupiliśmy działke 1ha za 6 tys. dokonałam cudu przy zmianie studium i jestem w zmianie planu z rolnej na budowlaną (za 15 tys) za to bedzie budowlanka do sprzedania, sobie zostawiamy 0,5 ha. czekam na ostatnie dokumenty. projekt jak wiecie wybrany.ogrodzenie słupki wkopywał mąż z synem przez 3 lata, teraz kończy podmurówke pod siatke. duzo ludzi dobrej woli spotkałam na swej drodze w tym i forumowiczów :lol: TRWAM! myślę ze jeśli znajdziesz madrego majstra to pociągniesz z nim całą budowe od fundamentów po dach. u szwagra wziął za to ok 20 tys( za wszystkie etapy) jak skończy to my go przejmiemy. bedzie budował z moim mezem juz na emeryturze ze mna i naszym synem, zadna praca nie jest straszna, mam nadzieje ze dam rade :o

PAMIĘC O CZŁOWIEKU ŻYJE W TYM CO POZOSTAWI SWOIM BLISKIM :roll:

Dziękujemy za odpowiedź. Jesteśmy mniej więcej w tym samym wieku (my trochę starsi) decyzja o budowie domu jest dość przypadkowa. kupiliśmy malutką działkę w odległości 5km od miasta, pod lasem to nas zauroczyło. Małżonka jest również na emeryturze, ja pracuję. Miło jest wiedzieć, że ktoś wieży w nasze zapędy do budowy domu (w tym wieku...oh!) :p Życzymy wam powodzenia. Mamy nadzieję ,że zamieścisz gwiazdeczko66 zdjęcia z budowy domku w moim wątku. :lol:

Mam pytanie, czy 100 tys zł to kwota którą dysponujecie, czy będą to pieniądze ze sprzedaży mieszkania, jeśli ze spredaży to gdzie będziecie mieszkać na czas budowy,

Nie chcę was demobilizować, ale czasem lepiej mieszkać w małym wykonczonym mieszkanku, niż na rozgrzebanej budowie. Po prostu musicie przemyśleć, czy stać was na budowę, ile możecie przeznaczyć na budowę z comiesięcznych dochodów. Na pewno poczytaliście już trochę forum i wiecie mniej więcej ile kosztuje budowa domu, zwłaszcza w dzisiejszych czasach.

Trzymam kciuki za spełnienie marzeń o domku

Mam pytanie, czy 100 tys zł to kwota którą dysponujecie, czy będą to pieniądze ze sprzedaży mieszkania, jeśli ze spredaży to gdzie będziecie mieszkać na czas budowy,

Nie chcę was demobilizować, ale czasem lepiej mieszkać w małym wykonczonym mieszkanku, niż na rozgrzebanej budowie. Po prostu musicie przemyśleć, czy stać was na budowę, ile możecie przeznaczyć na budowę z comiesięcznych dochodów. Na pewno poczytaliście już trochę forum i wiecie mniej więcej ile kosztuje budowa domu, zwłaszcza w dzisiejszych czasach.

Trzymam kciuki za spełnienie marzeń o domku

Działka którą kupiliśmy jest z zabudowaniami gospodarczymi oraz małym domkiem (35m2), którego nie da się przebudować ani wyremontować. W czasie budowy będziemy mieszkać właśnie w nim, prawie wszystko jest(prąd, telefon, woda)...

A co myslicie o tym projekcie?

http://www.lipinscy.pl/project.xml?id=54184&backcmd=Ready&offset=1

Jak zapytałam czy 80-90mkw praterowy, czy 50+40 pięterko jeden Pan (budował dom swój i córki) powiedział, że nie ma co przeliczać pow. dachu na stropy i ściany i przyłącza. Stwierdził też ze taniej ogrzać dom jedno-poziomowy. Ja już nie wiem co myśleć, a koszty sa bardzo ważne

Czy taniej jest ogrzać jednopoziomowy - nie jestem pewien. Ciepło ucieka górą na stropie masz tylko kratownice przykryte wełna mineralna , w Parterowym z poddaszem masz strop betonowy , który lepiej powinien trzymać ciepło. Zresztą forumowicze piszą ,ze koszty ogrzania parterówki są większe. Jak zawsze życie pokazuje najlepiej co jest lepsze

:oops:

Czy taniej jest ogrzać jednopoziomowy - nie jestem pewien. Ciepło ucieka górą na stropie masz tylko kratownice przykryte wełna mineralna , w Parterowym z poddaszem masz strop betonowy , który lepiej powinien trzymać ciepło. Zresztą forumowicze piszą ,ze koszty ogrzania parterówki są większe. Jak zawsze życie pokazuje najlepiej co jest lepsze

:oops:

Wiadomo, ale LMB taki duży nie jest, poddasze ma użytkowe, czyli rozumiem, ze teoretycznie powienic ciepło trzymać? Jak myslisz?