Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

oznaczenia przy pokrętłach viessmann vitopend 100 turbo

Recommended Posts

Gość JACKIE P
czy ktoś mnie oświeci /ponieważ oryginalna instrukcja nic nie mówi na ten temat/, czy ustawianie np pokręteł temp. CO i CWU na skali na zaznaczoną tam "kropkę" w ok. 2/3 skali jest jakoś uzasadnione? Czy też nastawa ta - sugestia, ma jakieś uzasadnienie praktyczne ? Wiem, ze im bardziej pokrętła w prawo tym wyższa temperatura grzania. Ale czy takie nastawienie jest konieczne i czy nie pociąga za sobą wzrostu zuzycia gazu ? Pamiętam oczywiście o minimum 56 st.C.
https://forum.murator.pl/topic/93482-oznaczenia-przy-pokr%C4%99t%C5%82ach-viessmann-vitopend-100-turbo/

oczywiście, ale co ma do tego regler pokojowy ?

Jak to co? Pilnuje, żeby nie przegrzewać mieszkania a tym samym zmniejsza zużycie gazu nawet jak ustawisz sobie 70*C na kotle. Jakbyś nie miał regulatora to kocioł grzałbym non-stop te 70*C, czy to co mu zadałeś, nawet jakbyś w pokoju miał Florydę. :-)

A to co pokazuje Ci kropka na regulatorze to nie wiem, ja mam elektroniczny regulator i tam się ustawia z dokładnością 1*C. Ale jak masz regulator to z doświadczenia wiem, że nie ma za dużego znaczenia czy ustawisz na kotle 60 czy 74*C, i tak zużyje tyle samo gazu. :-)

Gość JACKIE P
tutaj nie mam wątpliwości jeśli chodzi regulowanie wyłączaniem i załączaniem kotła w określonej temperaturze. Zastanawia mnie tylko co miał na myśli producent zaznaczając na skali kropkę ? Wiadomo, że im dalej pokrętło tym wyższa temperatura wody zasilającej CO, ale czy jest to jakaś optymalna nastawa, czy też jakiś wymysł marketingowy/techniczny ???