Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

woda ze studni - hydrofor/pompa ?

majki

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie do użytkowników hydroforów u siebie w domach ( lub tych osób, które maja wodę ze studni ).

Jakiej mocy używaliście hydroforów / pomp w swoich systemach.

Na pewno stosowaliście jakieś naczynia wzbiorcze/wyrównawcze - jakiej pojemności ( musi być na potrzeby całego domu ) ?

Czy układ : pompa głębionowa-wyłącznik ciśnieniowy-zbiornik na wodę jest możliwy do zastosowania ( czy może coś takiego macie ) ?

Mam poważny dylemat ( działka może być daleko od wodociągu ) i w w związku z tym pytam o stosowane przez Was rozwiązania, mając na uwadze komfort dostępności wody, ciszę pracy urządzeń, pobieraną moc.

Za wszelkie odpowiedzi wielkie dzięki.

Majki

czeska pompa głebinowa 3-fazowa o mocy (nie pamiętam) zbiornik na wodę 200 L (ciśnieniowy) i przy tym całe sterowanie hydroforu - można kupić zestaw: czujnik wł/wył ciśnieniowy, czujnik nieobecności którejś z faz, zabezpieczenie, wł. główny. Głównym problemem to chyba dobór pompy - możliwości tłoczenia na zadaną wysokość - ważne bo zależy na jakiej głebokości jest woda, wydajność w litrach na minutę nie ma większego znaczenia, chyba, że ma to być jakiś pensjonat :-). Gdzieś po drodze do studni mam kawałek węża ciśnieniowego gumowego, aby zminimalizować drgania i odgłosy pracy pompy. Woda jest jenak twarda i trochę wibracji dochodzi.