Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi do kotłownii

Recommended Posts

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W zasadzie w bud. jednorodzinnych mamy do czynienia z pom. gospodarczym z zainstalowanym kotłem. Jesli nie jest to jakiś olbrzymi kocioł (a zwykle nie jest) i przejdzie ci przez drzwi 80 (w świetle) to nie ma problemu żeby takie zrobić. Rozporządzenie (w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.) nie reguluje szerokości drzwi do pom. gospodarczego dla bud. jednorodzinnych.

Sory, ale nie jest to nadinterpretacja tylko konkretne wymogi na odbiorze np. przez strażaka. Dotyczy to oczywiście bardziej budów o charakterze przemysłowym, bo tam głównie przychodzą inspekcje z 4 organów wg Prawa Budowlanego w związku z uzyskaniem pozwolenia na użytkowanie. Przy domkach z reguły kończy się na zawiadomieniu i nikt sobie kotłownią nie zaprząta głowy chyba że dla swojego świętego spokoju.

pzdr.

Przepisy mówią o kotłowni jako pomieszczeniu. Musi być prawidłowa wentylacja, drzwi z uwagami jak powyżej, odpowiednia niepalna posadzka itp.

Paliwo i moce zgoda ale jest to sprawa jednak drugorzędna. Dzisiaj mamy w kotłowni węgiel jutro gaz a po jutrze okaże się być może że jeszcze co innego a pomieszczenie jako takie pozostaje jednak to samo.

Przepisy mówią o kotłowni jako pomieszczeniu. Musi być prawidłowa wentylacja, drzwi z uwagami jak powyżej, odpowiednia niepalna posadzka itp.

Paliwo i moce zgoda ale jest to sprawa jednak drugorzędna. Dzisiaj mamy w kotłowni węgiel jutro gaz a po jutrze okaże się być może że jeszcze co innego a pomieszczenie jako takie pozostaje jednak to samo.

Oczywiście, że nadinterpretacja :lol: Przepisy odnosza sie do pomieszczenia (kotłowni) w którym zainstalowano kocioł opalany konkretnym paliwem.

Nie ma "uniwersalnych" wymogów, bo np. część kotlów nie wymaga np. "specjalnej wentylacji" (kotły elektryczne, lub PC)

Zwaz także, ze instaluje sie kotły gazowe np. w łazienkach.

Oczywiście, że nadinterpretacja :lol: ...

j.w.

nadinterpretacja

zdarza sie /często/ ze do kotłowni zaprojektowane jest dwoje drzwi .../zewnętrzne i wewnętrzne/

wypadało by słowo wyjaśnienia aby z czysto funkcjonalnego punktu widzenia coś poradzić ...

z kratką wentylacyjną

Czy to konieczne? Czy taka kratka nie jest zbędna jeśli przy piecach na ekogroszek mamy dopływ świeżego powietrza w pobliżu kotła oraz wylot grawitacyjny przy suficie?

Pozdrawiam.

Drzwi nie muszą mieć kratki ale musi być dopływ powietrza z zewnątrz do kotłowni, czyli kratka na ścianie. Dzrzwi nikt mi nie sprawdzał ale kratki sprawdzał kominiarz i to wszędzie. Jak masz kominek to też ma być napływ powietrza z zewnątrz. Ja w chwili odbioru napływu nie miałem ale kominek stał tylko prowizorycznie więc kominiarz stwierdził, że kominka nie widzi podobnie jak napływu. Napływ zrobiłem, kominek postawiłem i gro. Oczywiście jak nie palę w kominku to zamykam napływ bo mi piździ - mam sprawną wentylację grawitacyjną ;-)

Wszystkim nam się przyda mała powtórka z przepisów nadinterpretacyjnych jak to mówicie, w temacie szeroko pojętej kotłowni. Tak więc Warunki Techniczne wykonania i odbioru kotłowni na paliwa gazowe i olejowe zalecone do stosowania przez Ministerstwo Gospodarki Przestrzennej i Budownictwa mówią:

7.2.1 Pomieszczenia kotłowni

pkt 11. Drzwi i luki powinny otwierać się zgodnie z kierunkiem drogi

ewakuacyjnej i być samozamykające się, bezzamkowe, oraz łatwe

do otwarcia, o szerokości w świetle min.90cm.

Wszystkim nam się przyda mała powtórka z przepisów nadinterpretacyjnych jak to mówicie, w temacie szeroko pojętej kotłowni. Tak więc Warunki Techniczne wykonania i odbioru kotłowni na paliwa gazowe i olejowe zalecone do stosowania przez Ministerstwo Gospodarki Przestrzennej i Budownictwa mówią:

7.2.1 Pomieszczenia kotłowni

pkt 11. Drzwi i luki powinny otwierać się zgodnie z kierunkiem drogi

ewakuacyjnej i być samozamykające się, bezzamkowe, oraz łatwe

do otwarcia, o szerokości w świetle min.90cm.

Przywołane przez przez Ciebie przepisy traca lekko "myszką", bo MGPiB przestało istnieć z dniem 31.12.1996r.

Obecnie obowiazuje Rozporzadzenie Ministra Infrastruktury z 2002r. znowelizowane w 2004r. i przywołuje ono PN dla każdego rodzaju kotłowni lub pomieszczenia w których umieszczono urządzenia grzewcze, z osobna dla każdego rodzaju paliwa.

To tak dla jasności znajomości przepisów 8)