Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi do kotłownii

Recommended Posts

sSiwy12, no i co Ty mi tu nowego w tych Twoich "instalacjach budowlanych"pokazujesz. Żywcem przepisane te same zdania co jak Wy to mówicie w kodeksie sanitariuszy(który przecież opiera się na normach). Może z małym wyjątkiem (kiedyś przyjęto podział mocy do 50kW teraz zmniejszono do 25kW).Reszta generalnie rzecz biorąc jota w jotę to samo. I oco cały ten spór?.

A tak na marginesie,

o dobrych obyczajach to Ty mnie nie pouczaj bo jakbyś był bardziej spostrzegawczy to obiektywnie byś ocenił kto kogo pierwszy tu na tym wątku obraża.

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

piejar[/b]

cierpicie na jakieś fobie, macie niskie poczucie wartości?

fakt, że uważacie, że zaawansowany w jakiś sposób forowicz coś napisze, polemizuje z Wami, jest niedopuszczalne bo to Wy macie rację, on nie? lub na odwrót - ktoś z dużą ilością postów jest alfą i omegą i Wy, zgorzkniali "zieloni" nie potraficie udowodnić swojej racji - to taka trauma?

wystarczy podeprzeć swoje zdanie obowiązującymi przepisami i wszystko ok

Wasza sytuacja jest o tyle gorsza, że macie mniej na liczniku, który jest tylko ilością postów, nie ilorazem inteligencji i/czy wiedzy

Nie czuję potrzeby przekonywania na siłę kogoś do swoich racji - mam to na papierze :D :D :D :D . Ja wiem swoje, Ty wiesz swoje. Co do mojego ilorazu inteligencji to zdecydowanie podnosi mi on poczucie własnej wartości 8)

Reasumując... jeśli mam w kotłowni piec na ekogroszek o mocy 20kw, to mogę założyć , iż jeśli kupię drzwi ( z kotłowni do wiatrołapu i z kotłowni do garażu) drewniane o szerokości 80cm to będzie zgodne z przepisami?

Reasumując... jeśli mam w kotłowni piec na ekogroszek o mocy 20kw, to mogę założyć , iż jeśli kupię drzwi ( z kotłowni do wiatrołapu i z kotłowni do garażu) drewniane o szerokości 80cm to będzie zgodne z przepisami?

Nie.

Bo nie ma takiego przepisu.

Drzwi możesz śmiało kupować.

I, nie zaczynaj :wink:

• 5 months później...

aleś wymyślił ?

a z garazu do domu ?

czy może do domu bez wiatrołapu ?

ale nie rozumiem Cie o co ci chodzi??cytujesz tylko wybrany urywek mojej wypowiedzi,który akurat miał tylko zaznaczyć,że kotłownia jest pośrodku.

pytam czy moge zrezygnować z drzwi pomiedzy kotłownią a garażem,czy określają to jakie przepisy i ewentualnie jakie mogą być niedogodości takiej rezygnacji.

pozdrawiam

• 1 year później...

No to ja zapodam swój przypadek--drzwi w pomieszczeniu gspodarczym w którym znajduje się kondensat patrząć od strony garażu otwierają się do wewnątrz pomieszczenia i z wiatrołapu również,dodam,że zrobione jest to zgodnie z projektem bududowlanym.

Teraz pytanie czy będę miał problemy z odbiorem instalacji gazowej??

• 7 months później...
Witam. Jestem nowicjusz i laik w temacie. Kupiłem dom w stanie surowym zamkniętym i dopiero rozeznaje się w temacie. Jest to przerobiony projekt WB 3471. Kotłownia wypada jako pomieszczenie przejściowe z pokoju z dodatkowymi drzwiami na zewnątrz... Z powyższych postów wywnioskowałem, że drzwi wewnętrzne mogą być jakiekolwiek (mam 90 cm) i otwierane nawet w górę ;) Planuję kocioł na eko-groszek 17 lub 19 kW. I niby wszystko się już dowiedziałem, ale... Jestem z wielkopolski, ale rozmawiałem parę dni temu ze znajomym z Częstochowy, który zakłada CO od kilku lat i stwierdził, że muszę zakładać drzwi antyogniowe... Nie ma powodu mnie "czarować", bo bardzo dobrze się znamy. Wiem też że jest naprawdę dobrym fachowcem w teorii i w praktyce. Pytanie, 1. Czy ostatnio (daty postów) zmieniło się coś w przepisach ? 2. Czy w różnych województwach są różne wymogi (chyba bzdura...) 3. Czy kolegę zjadła rutyna lub nad interpretuje "przepisy", a wszystko jest w/w postach ? hę ? :)