Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi do kotłownii

Recommended Posts

Nie uzurpuję sobie znajomości przepisów i norm bo one ciągle się rzeczywiście zmieniają i są w większym lub mniejszym stopniu coraz to nowelizowane. Kto za tym nadąży, chyba tylko Ty, bo ja się poddaję. Są natomiast pewne prawa i zasadnicze kwestie niezmienne od lat i honorowane do dzisiaj.

Wogóle to pojęcie "kotłownia" jest chyba powyżej 50kW mocy kotła.

Tak jest to tylko pomieszczenie na kocioł i podlega zapewne innym rygorom o których była mowa włacznie z kubaturą itd. Im więcej wiemy tym mniej rozczarowań przy odbiorze kominiarskim. Autor wątku zapytał o kotłownię.

pzdr.

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Autor wątku zapytał o kotłownię.

pzdr.

Czy muszą być 90.Mam przed sobą dwa nowe projekty i jest w nich 80.Błąd,czy w nowo budowanych domach jednorodzinnych ten wymiar się dopuszcza.

Szukam informacji poprzez google i "0".

jabol

Są natomiast pewne prawa i zasadnicze kwestie niezmienne od lat i honorowane do dzisiaj.

Tak jest to tylko pomieszczenie na kocioł i podlega zapewne innym rygorom o których była mowa włacznie z kubaturą itd. Im więcej wiemy tym mniej rozczarowań przy odbiorze kominiarskim..

honorowanie to w Kodeksie Boziewicza, u mas obowiązujące przepisy

jakie rozczarowania?

Należy dodać, że mają się otwierać na zewnątrz.

Przepraszam, ze wciskam sie ze swoje zagwostka :) - jednak dotyczy ona drzwi do kotlowni -> zakladajac, ze do kotlowni prowadzi jedna para drzwi jest logicznym, ze powinna sie otwierac na zewnatrz. Co w przypadku, jezeli kotlownia jest pomieszczeniem przechodnim? -> czy druga para drzwi moze otwierac sie do wew. kotlowni? (logika nakazuje, ze tak :wink: , jednak czy orientujecie sie, co na to przepisy?)

Autor wątku zapytał o kotłownię.

pzdr.

Czy muszą być 90.Mam przed sobą dwa nowe projekty i jest w nich 80.Błąd,czy w nowo budowanych domach jednorodzinnych ten wymiar się dopuszcza.

Szukam informacji poprzez google i "0".

jabol

Są natomiast pewne prawa i zasadnicze kwestie niezmienne od lat i honorowane do dzisiaj.

Tak jest to tylko pomieszczenie na kocioł i podlega zapewne innym rygorom o których była mowa włacznie z kubaturą itd. Im więcej wiemy tym mniej rozczarowań przy odbiorze kominiarskim..

honorowanie to w Kodeksie Boziewicza, u mas obowiązujące przepisy

jakie rozczarowania?

Muszę przyznać, że bardzo zręcznie umiesz Barbossa manipulować czyimiś wypowiedziami zestawiając je w iście alpejską kombinację. Pomijasz zasadniczą kwestię a przytaczasz oderwane i wyrwane z kontekstu moje wypowiedzi robiąc z nich rozmowy rolowane ala Bryndal Jungowska. Myślałem że stać Cię na coś więcej a może Ty się minąłeś z powołaniem i powinieneś zgłosić się do radia ZET i tam dalej rozwijać swój kunszt.

Pozdrawiam.

Może tak. Jest to oczywiście "realny obiektywizm"

Budując, a potem "odbierając" dom bazować MUSIMY na przepisach, a nie na:

pewne prawa i zasadnicze kwestie niezmienne od lat i honorowane do dzisiaj.

I aby nie było:

Im więcej wiemy tym mniej rozczarowań przy odbiorze kominiarskim..

tak na marginesie co ma kominiarz do drzwi?.

I teraz meritum:

Ogólnie rzecz ujmując, to wymagania dla pomieszczeń technicznych ze wzgladu na moc zainstalowanego kotła dzielimy na:

- pomieszczenia w których zainstalowano kocioł o mocy do 25kW

- pomieszczenia w których zainstalowano kocioł o mocy wiekszej niz 25kW.

W pomieszczeniach w których zainstalowano kocioł do 25kW ustawodawca nie okresla wymagań dla drzwi.

W pomieszczeniach w których zainstalowano kocioł o mocy wiekszej niż 25kW najmniejsza szerokość drzwi wejściowych do pomieszczenia wynosi 0,8m - pozostałe wymagania co do tych drzwi zalezne sa od rodzaju paliwa.

Pozdrawiam

Ps. W zasadzie jest to rozwiniecie tego co napisali Barbossa i Krzysztofik

Widzę, że masz te same nawyki co Barbossa.

Jeśli się już wcinasz Ssiwy do postu nie do Ciebie adresowanego to bądź bardziej obiektywny i krytyczny w stosunku do samego siebie.

Podając przepisy wypadałoby podać konkretne źródło z którego to przytaczasz. Jak na razie w całym tym wątku tylko ja to zrobiłem czego niestety nie raczycie zauważyć, skupiając się jedynie na drugorzędnych moich komentarzach.

pzdr.

Widzę, że masz te same nawyki co Barbossa.

Jeśli się już wcinasz Ssiwy do postu nie do Ciebie adresowanego to bądź bardziej obiektywny i krytyczny w stosunku do samego siebie.

Podając przepisy wypadałoby podać konkretne źródło z którego to przytaczasz. Jak na razie w całym tym wątku tylko ja to zrobiłem czego niestety nie raczycie zauważyć, skupiając się jedynie na drugorzędnych moich komentarzach.

pzdr.

No tyle, ze te przepisy od kilku lat NIEOBOWIĄZUJĄ - co zreszta napisałem,

podajac jednoczesnie obowiazujace :lol: ale mogę je ponownie przytoczyć, bo może nie zauważyłeś: tj. Rozporzadzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12.04.2002 Dz.U z 15.06.2002 - znowelizowane w dniu 07.04.2004r, Dz.U z 12.05.2004r., oraz przywołaną przez nowelizacje PN-87/B-02411.

I tak na zupełnym marginesie odpowiadałem i cytowałem akurat Twoją wypowiedź skierowana własnie do mnie 8)

Jeśli nie aktualne to po kiego grzyba rozprowadzają to w księgarniach??

http://techniczna.com.pl/Skroty/83-902450-4-3.htm

pzdr

PS. Na przyszłość nie wytłuszczaj wyrazów cytując moje wypowiedzi tam gdzie tego nie ma, ponieważ grzeczność nakazuje przytoczyć je w niezmienianej formie bynajmniej.

Tam jest taki dopisek:

Stan prawny na dzień 30 czerwca 2000 r.

.

Jak ktoś lubi historie, to kupuje :lol:

Jesli uważasz, że wytłuszczenie powoduje zmienienie formy (treści) wypowiedzi - to już sie poprawiam. Komentowany akapit "robię" na czerwono. :oops:

Pozdrawiam

Nie zamierzam spierać się z Tobą o aktualności przepisów tam zawartych bo swój pogląd w tej sprawie już wcześniej wyraziłem. Skądinąd wiem, że "sanitariusze" jak najbardziej aktualnie korzystają z tej książki.

Czasami historia jest bardziej pouczająca niż współczesność, jak by się mogło na pozór wydawać.

pzdr.

Nie zamierzam spierać się z Tobą o aktualności przepisów tam zawartych bo swój pogląd w tej sprawie już wcześniej wyraziłem. Skądinąd wiem, że "sanitariusze" jak najbardziej aktualnie korzystają z tej książki.

Czasami historia jest bardziej pouczająca niż współczesność, jak by się mogło na pozór wydawać.

pzdr.

tak dla historyków

a że gdzieś panuje średniowiecze wśród sanitariuszy to już nie wina moja sSiwego12, czy też Złodzieja Łajby

a grzeczości to Ty nie ucz sSiwego12 tylko OD sSiwego12, bo jest sSiłą sSpokoju

do błędu nie musisz się przyznawać skoro to taka ujma

mam tylko nadzieję,m że akurat Twoje posty nie zasugerują innych Forowiczów

PS

a co do wyrywania z kontekstu: temat nie ewoluował, nie zmianił się temat w trakcie, więc kolejność postów nie ma tu znaczenia, tak jak i nie cytowanie w całości, od kontekstów to są pewne papraki na psychologu i ostatnio na HCP

Przede wszystkim wyluzuj bo widzę, że Ci nerwy puszczają i używasz obraźliwych słów i skrótów chyba tylko Tobie znanych.

Z tym średniowieczem to przesadziłeś i jest to już chyba tylko Twoja nadinterpretacja.

Co do sSiwego12 i grzeczności to myślę, że on adwokatów w Twojej osobie nie potrzebuje, bo sam sobie świetnie radzi.

Jeśli chodzi o błędy to wyobraź sobie, umiem się do nich przyznawać bo wszyscy w większym lub mniejszym stopniu je popełniamy. W tym wypadku nie widzę powodu bo niby to jakie ja tu herezje prawię!!!???. Spójrzmy obiektywnie prawdzie w oczy. A może została urażona czyjaś duma i nie można zwracać uwagi jaśnie oświeconym?

O Forumowiczów to Ty się nie bój sugerują się swoim sumieniem a nawet jeśli by zasugerowali się tym co napisałem to żadnego przestępstwa nie popełnią, bez obawy.

Kończąc już co do wyrywania z kontekstu i manipulacji jaką uskuteczniasz przynajmniej w moim przypadku to zdania nie zmieniam i wystarczająco jasno chyba się wyraziłem w tej kwestii. Posłuchaj mnie proszę wyzbyj się tego brzydkiego zwyczaju i skupiaj się na meritum sprawy a nie na otoczce zagadnienia, aby komuś dowalić za wszelką cenę.

Jeśli swoimy wypowiedziami uraziłem kogokolwiek na tym forum włącznie z Tobą to przepraszam, ale słowa krytyki jeszcze nikomu nie zaszkodziły wręcz przeciwnie. Niestety obserwuję na forum, że nie każdy widać umie przeprosić.

Pozdrawiam i liczę, że w końcu powiesz mi jak to było z tą Czarną Perłą.

Przede wszystkim wyluzuj bo widzę, że Ci nerwy puszczają i używasz obraźliwych słów i skrótów chyba tylko Tobie znanych.

Z tym średniowieczem to przesadziłeś i jest to już chyba tylko Twoja nadinterpretacja.

bzdury Waść prawisz, a cała Twa tyrrada niczego nie zmienia

jakie nerwy puszczają? jakie slowa obraźliwe? (jesteś jednym z papraków z psychologa :o ), a skrót to to, nie czytałeś, hm :-?

piejar

cierpicie na jakieś fobie, macie niskie poczucie wartości?

fakt, że uważacie, że zaawansowany w jakiś sposób forowicz coś napisze, polemizuje z Wami, jest niedopuszczalne bo to Wy macie rację, on nie? lub na odwrót - ktoś z dużą ilością postów jest alfą i omegą i Wy, zgorzkniali "zieloni" nie potraficie udowodnić swojej racji - to taka trauma?

wystarczy podeprzeć swoje zdanie obowiązującymi przepisami i wszystko ok

Wasza sytuacja jest o tyle gorsza, że macie mniej na liczniku, który jest tylko ilością postów, nie ilorazem inteligencji i/czy wiedzy

a Ty pelsona, oprócz kodeksu sanitariuszy z poprzedniego wieku, powoływania się na "uniwersalne" przesłania, nie napisałeś nic konkretnego;

czy to co twierdzisz jest prawdą? udowodnij, przecież skoro to oczywiste, to jaki masz problem z podparciem tego obowiązującymi PRZEPISAMI,

czy każdy jest nieomylny?

otóż nie

czasami trzeba się do tego przyznać, to tak ciężko przychodzi :roll:

(wyjątek stanowię oczywiśce ja, jestem alfą omegą, ale skromność mi nie pozwala na rozwinięcie skrzydeł)

a Ty pelsona, oprócz kodeksu sanitariuszy z poprzedniego wieku, powoływania się na "uniwersalne" przesłania, nie napisałeś nic konkretnego;

Ja przytoczyłem konkretny przepis choćby i z kodeksu sanitariuszy:

7.2.1 Pomieszczenia kotłowni

pkt 11. Drzwi i luki powinny otwierać się zgodnie z kierunkiem drogi

ewakuacyjnej i być samozamykające się, bezzamkowe, oraz łatwe

do otwarcia, o szerokości w świetle min.90cm.

Ty natomiast poza bełkotem nie potrafiłeś przytoczyć żadnego, takie są fakty.

PS

Wyjątek to Ty rzeczywiście stanowisz ale...........odosobniony.

A tak na poważnie ćwoku jeden powiedz mi czy na tym psychologu o którym tak często mówisz, bo zapewne tam przebywasz jesteś w trakcie leczenia czy już po.

Ja przytoczyłem konkretny przepis choćby i z kodeksu sanitariuszy:

7.2.1 Pomieszczenia kotłowni

pkt 11. Drzwi i luki powinny otwierać się zgodnie z kierunkiem drogi

ewakuacyjnej i być samozamykające się, bezzamkowe, oraz łatwe

do otwarcia, o szerokości w świetle min.90cm.

Ty natomiast poza bełkotem nie potrafiłeś przytoczyć żadnego, takie są fakty.

PS

Wyjątek to Ty rzeczywiście stanowisz ale...........odosobniony.

A tak na poważnie ćwoku jeden powiedz mi czy na tym psychologu o którym tak często mówisz, bo zapewne tam przebywasz jesteś w trakcie leczenia czy już po.

ulala

popisałeś się nie ma co

pelsona

Dwie sprawy:

Tak dla informacji, bo może także bazujesz na innch "przepisach", ale na tym Forum istnieja pewne zasady, a Ty naruszyłeś Regulamin - nie wspomne o "normalnych" dobrych obyczajach - i aby nie być gołosłownym:

5. ……………………..ale zastrzega sobie prawo do usuwania wypowiedzi lub zablokowania dostępu do Forum oraz Czatu użytkownikowi w przypadkach, gdy:

b. wypowiedzi naruszają dobra osobiste, dobre obyczaje, są w formie obraźliwej lub wulgarnej; atakują osobę a nie poglądy!

Po drugie. W polsce buduje sie przestrzegając przepisów Prawa Budowlanego. Rozporzadzenia okreslonego przez to prawo, oraz przywołanych przez te dokumenty PN w całości lub odpowiednich ich punktów.

Inwestora nie obowiazuja prawa i przepisy zapisane w jakimś kodeksie sanitariuszy, kodeksie grabarzy, czy nawet przepisów resortowych - o ile nie zostały przywołane przez OBOWIĄZUJĄCE prawo.

W celach edukacyjnych i "odnowienia" odnośnie kotlowni na paliwo stałe polecam, które stanowi zbiór OBOWIĄZUJĄCYCH wymogów http://www.instalacjebudowlane.pl/pokaz_ksiazke.php?isbn=3878