pelsona 09.01.2008 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 sSiwy12, no i co Ty mi tu nowego w tych Twoich "instalacjach budowlanych"pokazujesz. Żywcem przepisane te same zdania co jak Wy to mówicie w kodeksie sanitariuszy(który przecież opiera się na normach). Może z małym wyjątkiem (kiedyś przyjęto podział mocy do 50kW teraz zmniejszono do 25kW).Reszta generalnie rzecz biorąc jota w jotę to samo. I oco cały ten spór?.A tak na marginesie, o dobrych obyczajach to Ty mnie nie pouczaj bo jakbyś był bardziej spostrzegawczy to obiektywnie byś ocenił kto kogo pierwszy tu na tym wątku obraża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 09.01.2008 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 09.01.2008 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 piejar[/b] cierpicie na jakieś fobie, macie niskie poczucie wartości? fakt, że uważacie, że zaawansowany w jakiś sposób forowicz coś napisze, polemizuje z Wami, jest niedopuszczalne bo to Wy macie rację, on nie? lub na odwrót - ktoś z dużą ilością postów jest alfą i omegą i Wy, zgorzkniali "zieloni" nie potraficie udowodnić swojej racji - to taka trauma? wystarczy podeprzeć swoje zdanie obowiązującymi przepisami i wszystko ok Wasza sytuacja jest o tyle gorsza, że macie mniej na liczniku, który jest tylko ilością postów, nie ilorazem inteligencji i/czy wiedzy Nie czuję potrzeby przekonywania na siłę kogoś do swoich racji - mam to na papierze . Ja wiem swoje, Ty wiesz swoje. Co do mojego ilorazu inteligencji to zdecydowanie podnosi mi on poczucie własnej wartości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 09.01.2008 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Reasumując... jeśli mam w kotłowni piec na ekogroszek o mocy 20kw, to mogę założyć , iż jeśli kupię drzwi ( z kotłowni do wiatrołapu i z kotłowni do garażu) drewniane o szerokości 80cm to będzie zgodne z przepisami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 09.01.2008 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Reasumując... jeśli mam w kotłowni piec na ekogroszek o mocy 20kw, to mogę założyć , iż jeśli kupię drzwi ( z kotłowni do wiatrołapu i z kotłowni do garażu) drewniane o szerokości 80cm to będzie zgodne z przepisami? Nie. Bo nie ma takiego przepisu. Drzwi możesz śmiało kupować. I, nie zaczynaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 10.01.2008 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 j.w. a nawet z papieru jak pasuje i mogą się otwierać do środka, do góry, na dół, mogą być przesuwne i smutno/klasycznie - na zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 11.01.2008 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 no , i pasi...konkret pytanie, konkret odpowiedź Krzysztofik ... ja nie zaczynam, ja kończę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 21.06.2008 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 Witam Od razu zadaje krotkie pytanie,kotłownie mam przechodnia (wiatrołap-kotłownia-garaż),czy mogę nie wstawiać drzwi między kotłownią i garażem.Kociołek bedzie na paliwo stałe o mocy 17 kW. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 21.06.2008 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 kotłownie mam przechodnia (wiatrołap-kotłownia-garaż), aleś wymyślił ? a z garazu do domu ? czy może do domu bez wiatrołapu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 22.06.2008 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2008 aleś wymyślił ? a z garazu do domu ? czy może do domu bez wiatrołapu ? ale nie rozumiem Cie o co ci chodzi??cytujesz tylko wybrany urywek mojej wypowiedzi,który akurat miał tylko zaznaczyć,że kotłownia jest pośrodku. pytam czy moge zrezygnować z drzwi pomiedzy kotłownią a garażem,czy określają to jakie przepisy i ewentualnie jakie mogą być niedogodości takiej rezygnacji. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 22.06.2008 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2008 być nie musząniedogodności?np syf z garażu (szczególnie kurz) na urządzeniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 30.10.2009 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 czy przepisy sie zmieniły czy nadal przy małym kotle drzwi wsadzamy jakie chcemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 30.10.2009 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 setnie się ubawiłem Drzwi wstawiamy jakie chcemy, albo nie wstawiamy jak nie chcemy* * chyba, że kociołek pow. 25kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 30.10.2009 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 może pelsona, ew. piejar odpowie ech, łza w oku się kręci, teraz opadło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CYCU 30.10.2009 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 No to ja zapodam swój przypadek--drzwi w pomieszczeniu gspodarczym w którym znajduje się kondensat patrząć od strony garażu otwierają się do wewnątrz pomieszczenia i z wiatrołapu również,dodam,że zrobione jest to zgodnie z projektem bududowlanym.Teraz pytanie czy będę miał problemy z odbiorem instalacji gazowej?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 30.10.2009 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 setnie się ubawiłem Drzwi wstawiamy jakie chcemy, albo nie wstawiamy jak nie chcemy* * chyba, że kociołek pow. 25kW odpowiedź jak i cały temat . Rozumiem, że nowych przepisów brak w tej materii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 30.10.2009 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 rzekłbym - zmian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 30.10.2009 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 znaczące czy bez wpływu na pom. z kotłem do 25 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amstaf34 02.06.2010 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 Witam. Jestem nowicjusz i laik w temacie. Kupiłem dom w stanie surowym zamkniętym i dopiero rozeznaje się w temacie. Jest to przerobiony projekt WB 3471. Kotłownia wypada jako pomieszczenie przejściowe z pokoju z dodatkowymi drzwiami na zewnątrz... Z powyższych postów wywnioskowałem, że drzwi wewnętrzne mogą być jakiekolwiek (mam 90 cm) i otwierane nawet w górę Planuję kocioł na eko-groszek 17 lub 19 kW. I niby wszystko się już dowiedziałem, ale... Jestem z wielkopolski, ale rozmawiałem parę dni temu ze znajomym z Częstochowy, który zakłada CO od kilku lat i stwierdził, że muszę zakładać drzwi antyogniowe... Nie ma powodu mnie "czarować", bo bardzo dobrze się znamy. Wiem też że jest naprawdę dobrym fachowcem w teorii i w praktyce. Pytanie, 1. Czy ostatnio (daty postów) zmieniło się coś w przepisach ? 2. Czy w różnych województwach są różne wymogi (chyba bzdura...) 3. Czy kolegę zjadła rutyna lub nad interpretuje "przepisy", a wszystko jest w/w postach ? hę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amstaf34 02.06.2010 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 ...dodam, że drzwi zewnętrzne otwierane są na zewnątrz, a na wprost "drzwi wewnętrznych" jest okno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts