f.5 13.11.2010 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Miałem pytanie ale ze umiem czytac juz znalazłem odpowiedz bo kotłownię mam przejsciową. Barbossa ma stalowe nerwy. Co spozywasz nerwosol, amol czy melissę ? jak bym choc wirtualnie kopnął w dupę przy tej niepotrzebnej sprzecce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika.KIELCE 25.11.2010 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 (edytowane) Ja natomiast szukam, szukam i ciągle nie wiem. szkic mojego garażu/kotłowni:http://img340.imageshack.us/img340/4741/szkickot.jpg I pytanie:Narysowane na czerwono drzwi między kotłownią a garażem - czy muszą być (tak twierdził kominiarz na wstępnym odbiorze oraz gość z gazowni, który robił przyłącze), czy też nie (zdanie męża po lekturze forum)?I dalej 2 warianty:1. Nie wstawiamy w/w drzwi. Co z wentylacją? Wystarczy nawiew specjalnymi szczelinami wentylacyjnymi w bramie, wywiew kratką w kominie w kotłowni? Komin ten ma jeden szacht powietrzno spalinowy pod kocioł kondensacyjny i 1 szacht wentylacyjny. 2. Jak wstawimy drzwi, to wtedy musimy zrobić nawiew w kotłowni (jedna dziura w ścianie przy podłodze) i wywiew w garażu, z wiatraczkiem (druga dziura, ta pod sufitem). A może i jeszcze nawiew w garażu obok bramy. Bo jakoś kominiarz nie akceptował faktu, że brama jest fabrycznie wyposażona w szczeliny wentylacyjne. Edit:Czytam w międzyczasie:ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r.w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.(Dz. U. z dnia 15 czerwca 2002 r.) i tam stoi:§ 281. Instalowanie w garażu studzienek rewizyjnych, urządzeń i przewodów gazowych, z zastrzeżeniem § 164 ust. 6, oraz umieszczanie otworów od palenisk lub otworów rewizyjnych przeznaczonych do czyszczenia kanałów dymowych, spalinowych i wentylacyjnych, jest zabronione. Czyli garaż musi być oddzielony od kotłowni, czyli drzwi muszą być (jakie to już inna kwestia), czyli kucie ścian i rzeźbienie w elewacji pod 2 kratki went. mnie nie ominie.Chyba, że źle interpretuję albo czegoś nie doczytuję, w takim razie proszę o uświadomienie mnie. Edytowane 25 Listopada 2010 przez monika.KIELCE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts