Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi do kotłownii

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja natomiast szukam, szukam i ciągle nie wiem.

szkic mojego garażu/kotłowni:

http://img340.imageshack.us/img340/4741/szkickot.jpg

I pytanie:

Narysowane na czerwono drzwi między kotłownią a garażem - czy muszą być (tak twierdził kominiarz na wstępnym odbiorze oraz gość z gazowni, który robił przyłącze), czy też nie (zdanie męża po lekturze forum)?

I dalej 2 warianty:

1. Nie wstawiamy w/w drzwi. Co z wentylacją? Wystarczy nawiew specjalnymi szczelinami wentylacyjnymi w bramie, wywiew kratką w kominie w kotłowni? Komin ten ma jeden szacht powietrzno spalinowy pod kocioł kondensacyjny i 1 szacht wentylacyjny.

2. Jak wstawimy drzwi, to wtedy musimy zrobić nawiew w kotłowni (jedna dziura w ścianie przy podłodze) i wywiew w garażu, z wiatraczkiem (druga dziura, ta pod sufitem). A może i jeszcze nawiew w garażu obok bramy. Bo jakoś kominiarz nie akceptował faktu, że brama jest fabrycznie wyposażona w szczeliny wentylacyjne.

Edit:

Czytam w międzyczasie:

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r.

w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

(Dz. U. z dnia 15 czerwca 2002 r.)

i tam stoi:

§ 281. Instalowanie w garażu studzienek rewizyjnych, urządzeń i przewodów gazowych, z zastrzeżeniem § 164 ust. 6, oraz umieszczanie otworów od palenisk lub otworów rewizyjnych przeznaczonych do czyszczenia kanałów dymowych, spalinowych i wentylacyjnych, jest zabronione.

Czyli garaż musi być oddzielony od kotłowni, czyli drzwi muszą być (jakie to już inna kwestia), czyli kucie ścian i rzeźbienie w elewacji pod 2 kratki went. mnie nie ominie.

Chyba, że źle interpretuję albo czegoś nie doczytuję, w takim razie proszę o uświadomienie mnie.

Edytowane przez monika.KIELCE