Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Już mieszkam - duży kłopot z oknami dachowymi - help

Evva

Recommended Posts

Mieszkamy w nowym domu juz od 15 grudnia.

Wczoraj odkryłam (przy pierwszych mrozach), że chyba będę mieć problem z oknami dachowymi.

Okna (Velux) są pod kątem 45 st. obrobione karton gipsem. Glify idą prostopadle do szyby okiennej.

W dolnych rogach okna zbiera się woda - a nawet lód (to może być normalne bo następuje skraplanie, prawda?) Ale woda niestety również wsiąka w dolne rogi karton gipsu. Są już w innym kolorze od tej wody.

Ponadto po bokach gdzie były wkręty do k/g pokryte warstwą gipsu, są maleńkie dołki, które również zachodzą wilgocią - takie szare kółeczka wokół.

Na razie wszystko jest świeże i można to próbować wytrzeć, wysuszyć ale to przecież niec nie da na dłuższą metę. No i wydaje mi się że to pierwszy krok do grzyba w domu..... :-( Jestem załamana, bo zawsze strasznie bałam się wilgoci w domu.

Poradździe mi coś, bo mam doła. Dodatkowo dwa okna są mniej szczelnie i trochę wieje ze szczelin, przez co zbiera się jeszcze więcej wody/lodu.

A może problem jest w tym, że właśnie dolny glif jest prostopadły do szyby? Może powinien być pod kątem rozwartym aby polepszyć cyrkulacje powietrza?

Bardzo proszę o rady....

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Popularne dni

Najaktywniejsi w wątku

Popularne dni

mam podobny problem tyle ze z oknami Roto (NIE POLECAM TEJ FIRMY- badziew totalny!!!!!!)

Wiecznie sa spocone, wiecznie są wilgotne i ciagle je wycieram. Płyta g/k jest w pod odpowiedznim kątem, grzejnki pod oknami i tez są zacieki w kącikach. W dwóch oknach w rogach nawet lakier już odkoczył i powoli znienia zabarwienie - takze czekam lata aby to osuszyć i rozgladam sie za farbą badz bejcą lub czym kolwiem aby tez okna zamazać i chyba co rok to bedzie sie powtarzać (bo to jest dopiero piewrsza moja zima w tym domu ). Wentylacja jest ok bo mam jedno okno Fakro i tym nic sie nie dzieje.

Takze Ty nie jedna masz problem z tymi "pięknymi oknami" ( w drugim domu nie bedzie oknien dachowych!!!).

Łacze sie w bólu z Tobą.

pozdr.

A tak na marginesie moze ktoś poleci jakiś odpowiedni specyfik aby solidnie te okna zakonserwować

Pod jednym mam grzejnik i to spory - ale akurat w nim zbiera się najwięcej :-( (wieje też najbardziej). Pod dwoma mie ma grzejników, są pod zwykłym oknem.

Na klatce, nad schodami oczywiście też nie ma, ale tam chyba jest najlepsza sytuacja - przypuszczam że cyrkulacja jest najlepsza - ciepłe powietrze jest wciągane na górę wprost z salonu.

Dolny glif powinien być prostopadły do podłogi. Górny równoległy. Taka obróbka zapewnia prawidłową cyrkulację powietrza. W przeciwnym wypadku efekt jest taki jak u Ciebie, a podobno dalej prowadzi to do zagrzybienia płyt g/k.

Niestety widziałem tak obrobione okna przez firmy z kilkuletnim doświadczeniem. W przypadku okien Fakro obrazkowa instrukcja montażu jest naklejona na szybie.

Jak masz możliwość naprawienia tego błędu to myślę, że lepiej to zrobić teraz. Przy okazji wpadnie Ci więcej światła do pomieszczeń.

Darek

mam podobny problem tyle ze z oknami Roto (NIE POLECAM TEJ FIRMY- badziew totalny!!!!!!)

Wiecznie sa spocone, wiecznie są wilgotne i ciagle je wycieram. Płyta g/k jest w pod odpowiedznim kątem, grzejnki pod oknami i tez są zacieki w kącikach. W dwóch oknach w rogach nawet lakier już odkoczył i powoli znienia zabarwienie - takze czekam lata aby to osuszyć i rozgladam sie za farbą badz bejcą lub czym kolwiem aby tez okna zamazać i chyba co rok to bedzie sie powtarzać (bo to jest dopiero piewrsza moja zima w tym domu ). Wentylacja jest ok bo mam jedno okno Fakro i tym nic sie nie dzieje.

Takze Ty nie jedna masz problem z tymi "pięknymi oknami" ( w drugim domu nie bedzie oknien dachowych!!!).

Łacze sie w bólu z Tobą.

pozdr.

A tak na marginesie moze ktoś poleci jakiś odpowiedni specyfik aby solidnie te okna zakonserwować

O Matko, jest nas więcej!!!

Zastanawiam się czy otwierać te wywitrzniki w Veluxach czy nie, bo mam również wywietrzniki w zwykłych okanch w każdej sypialni. Wychodzi mi że nie otwierać, bo skoro tam wieje i tak, a klasyczne okno jest trochę rozszczelnione, to może będzie OK (Chociać na razie jest cholernie daleko od OK :evil: )

Zauważcie, że takie okna właściwie wystają ponad płaszczyznę ocieplenia dachu.

W związku z tym temperatura wewnętrznej szyby może schodzić poniżej punktu rosy (ok. 10 st.C) powodując wykraplanie się pary wodnej na powierzchni okna.

W dużej mierze zależy to od rodzaju zestawu szyb (wsp. "k" - powinien być jak najmniejszy) zastosowanego w oknach.

Zastanawiam się czy otwierać te wywitrzniki w Veluxach czy nie, bo mam również wywietrzniki w zwykłych okanch w każdej sypialni. Wychodzi mi że nie otwierać, bo skoro tam wieje i tak, a klasyczne okno jest trochę rozszczelnione, to może będzie OK (Chociać na razie jest cholernie daleko od OK :evil: )

U mnie w roto są po 2 takie wywietrzaki, Wystarcza otwarcie jednego do połowy.

Masz te grzejniki pod oknami ?

A jak masz obrobiony dół okna? pod kątem prostym do szyby czy pod rozwartym?

Może mnie ktoś uświadomi czy to w ogóle ma znaczenie czy mi się tylko wydaje że ma?

Ja mam jak poniżej :

http://img210.imageshack.us/img210/1295/pict3443zs0.th.jpg

http://img186.imageshack.us/img186/1763/pict3453bl5.th.jpg

Jak masz możliwość naprawienia tego błędu to myślę, że lepiej to zrobić teraz. Przy okazji wpadnie Ci więcej światła do pomieszczeń.

Darek

Jeżeli bym naprawiała to myślę że dopiero wiosną. Chociaż serce mi się kraje na myśl, że musiałabym rozbebeszyć kawałek skosu w moich nowiutkich i wychuchanych sypialniach :( :(

Tak naprawdę to chciałabym tego uniknąć - można by było to naprawić za parę lat podczas jakiegoś remontu.

Tylko czy za parę lat nie będzie za późno? Może jest jakiś sposób na uratowanie sytuacji? Mój dół psychiczny się pogłębia....

Konieczna radykalna poprawa wentylacji na tych oknach. Wywietrzaki w ruch. Zobaczysz, czy jest poprawa.

No dobra, zadzwoniłam do męża żeby teraz otworzył te wywietrzniki. Będzie wiało jak cholera, ale chyba to wolę od grzyba.

Ale z drugiej strony to się ciągle zastanawiam: skoro i tak wieje ze szczelin okiennych i jest źle, to jak będzie wiało bardziej jeszcze z wywietrznika to będzie lepiej?

Ale z drugiej strony to się ciągle zastanawiam: skoro i tak wieje ze szczelin okiennych i jest źle, to jak będzie wiało bardziej jeszcze z wywietrznika to będzie lepiej?

Zaraz zaraz, a jakich szczelin okiennych Ci wieje ? U mnie przy uchylonym wywietrzaku nic z niego nie wieje, jak coś to raczej ciepło tamtędy ucieka z wnętrza.

Mam prawidłowo obrobione okna połaciowe, pod nimi grzejniki a i tak mam podobny problem. Może nie na taką skalę jak Evva ale jednak. Mowicie grzejniki pod okna, macie rację. Ale co wtedy- centralne gazowe, nocne obniżenie temperatury np. 23:00 do 6:00, temperatura nie spada do zadanej, kocioł nie grzeje i kaloryferki pod oknami zimne. A kiedy mamy największe skraplanko, właśnie w nocy i nad ranem. Zauważyłem też że u mnie problem skraplania dotyczy w szczególności okien umieszczonych od strony północnej, z tymi od południa nie jest tak źle. Serwisant firmy z której mam okna powiedział mi w "tajemnicy" że skraplanie na oknach to nagminny problem.