pablitoo 03.01.2008 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 Dziwię, się że nik tego nie poruszył , jeżeli mieszkacie od 15 grudnia to zapewne jesień i początek zimy była wykończeniówka a więc sporo "mokrej roboty", tynkowanie, wylewanie posadzek, szpachlowanie, malowanie itp. Jest więc w bydynku masa wilgoci technologicznej, która gdzieś się musi podziać. No i skrapla się na oknach dachowych. Ja tynkowałem w grudniu garaż, w którym przez kilka lat było sucho jak pieprz, a teraz mimo, że tynk wygląda na suchy - okna się pocą Między innymi dlatego niektórzy piszą że mają sucho a innym kapie. Inna sprawa to koniecznie sprawna wentylacja. Pozdrawiam Karp Nie całkiem było tak. Tynkowałam w czerwcu, wylewki początek lipca. Malowanie od października po trochu. Teoretycznie powinno być w porządku. W listopadzie jak mierzyliśmy z parkieciarzem wilgotność podłogi to była idealna - 1,2 - 1,4 %. No ale może gdzieś jakaś podstępna wilgoć się ukryła? Pewnie że nikt tego nie poruszył bo nie ma to większego znaczenia ... - u mnie skończyłem malować ściany miesiąc temu - mnóstwo wilgoci nakładłem na ściany i nic sie nie wykropliło ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 03.01.2008 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 O wiele wiekszym mostkiem termicznym sa same okna - szyby - i to o dużej powierzchni - tam przy dużych mrozach występuje najniższa temperatura ... - i potwierdza to fakt - gdyż rosieją i moczą się szyby i futryny okien , a nie fragmenty glifów . Okna nie są mostkiem termicznym bo mają bardzo dobry wsp. przenikalności cieplnej conajmniej U=1.1. Problem zapewne jest w uszczelnieniu połączeń szyba-rama, co może wynikać z wypaczeń, bądź niewłaściwie zamontowanych skrzydeł bądź po prostu zniszczeniu uszczelki. "Zimno"dostaje się do środka, owiewa szybę bądź glify i obniża skutecznie ich temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Evva 03.01.2008 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 Dzięki Adam_mk,Spróbuję tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 03.01.2008 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 Ja też mam okna Roto i myślę, że to raczej chłam. Zadowolony jestem z dachowych plastików Roto które ma w łazience i suszarni. Zauważcie, że te "wywietrzniki" na oknach nazywane są w dokumentacji nawiewnikami . Jeżeli dobrze działa wentylacja garawitacyjna to tymi nawiewnikami będzie zawsze zaciągało zimne powietrze. Jeżeli ktoś ma nadciśnienie w domu to poleci mu na zewnątrz. U mnie nawiewniki są pozamykane a jeden z nich, którego nie umiem zamknąć do końca, jest zaklejony . Skraplanie występuje w minimalnym stopniu, pod oknami nie mam grzejników (mój błąd, może dorobię). W całej chałupie za "nawiewniki" służą mi nieszczelności na drzwiach wejściowych do domu i piwnicy, no i jeszcze kratki nawiewowe w kotłowni i spiżarni (piwnica). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts