Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kredyt z dopłatami

gosiach7

Recommended Posts

Czy ktoś z Was jest w stanie obliczyć rzeczyswiste oprocentowanie kredytu z dopłatami przez pierwsze 8 lat, kiedy BGK dopłaca nam do odsetek? Mam kredyt z dopłatami od czerwca 2007 roku, w sumie 280.000 zł z czego do tej pory wypłaciłam 160.000 zł. Od wczoraj oprocentowanie kredytu wynosi 7,13% to nienormalne. Spłacam na razie same odsetki, kredyt jest podzielony na dwie części- kredyt z dopłatami i bez dopłat, ostatnie odsetki, jakie spłaciłam to 419,62 zł od części kredytu bez dopłat i 223,99 zł z dopłatą.

Czy ktoś z Was jest w stanie mi podpowiedzieć, w jaki sposób sprawdzić, ile wynosi oprocentowanie tego kretydtu w ciągu tych 8 lat?

Czy ktoś z Was jest w stanie obliczyć rzeczyswiste oprocentowanie kredytu z dopłatami przez pierwsze 8 lat, kiedy BGK dopłaca nam do odsetek? Mam kredyt z dopłatami od czerwca 2007 roku, w sumie 280.000 zł z czego do tej pory wypłaciłam 160.000 zł. Od wczoraj oprocentowanie kredytu wynosi 7,13% to nienormalne. Spłacam na razie same odsetki, kredyt jest podzielony na dwie części- kredyt z dopłatami i bez dopłat, ostatnie odsetki, jakie spłaciłam to 419,62 zł od części kredytu bez dopłat i 223,99 zł z dopłatą.

Czy ktoś z Was jest w stanie mi podpowiedzieć, w jaki sposób sprawdzić, ile wynosi oprocentowanie tego kretydtu w ciągu tych 8 lat?

Co prawda Nie "w ciągu tych 8 lat", bo to by wymagało policzenia wszystkich odsetek za te 8 lat.

Zapewne chodzi Ci o aktualne. W ostatnim miesiącu kredyt ten był dla Ciebie oprocentowany:

(419.62+223.99)/160000*12*100% = 4,827%

Możesz sobie co miesiąc obliczać. Na razie nie jest tak źle jak widać (chyba, że przejść na CHF, ale to ryzykowne).

to zalezy jak masz duzy dom

przyjmujac ze masz dom 105 m2 to 70 m2 jest kredytu z oplatami a 35 m2 bez doplaty - przyjalem takie wilekosci by lepiej sie liczylo ( 2/3 z doplata a 1/3 bez doplaty)

oprocentowanie mozna policzyc tak

(2/3 * 7,13)/2 + (1/3 * 7,13) = 4,75333332858 %

jak masz wiekszy dom to efektywne oprocentowanie jest wyzsze a jak mniejszy dom to oprocentowanie jest nizsze - mozesz sama policzyc - musisz tylko wiedziec ile m2 jest bez doplaty

nie chce martwic ale % jeszcze wzrosnie bo Wibor dalej rosnie

Gosiach7, w watku "HURA!!! DOPłATA DO KREDYTóW" Czaja76 dzielil sie kalkutorem w excelu. Masz go? Mozesz sprobowac porownac z kalkulatorami on line, ile musialoby wynosic oprocentowanie, zeby miec taka kwote odsetek, jak Tobie wychodzi w sumie teraz odf tego 160 tys. Ale nie wiem, czy znajdziesz taki kalkulator z karencja.

http://forum.muratordom.pl/hura-doplata-do-kredytow,t75781.htm Moze inni posiadacze tego kredytu Ci pomoga.

Aha, wez pod uwage, ze nie tylko WIBOR wzrosl - zwiekszyla sie tez stopa referencyjna BGK brana pod uwage w tym kredycie, wiec wzrost Twojej raty nie jest tak duzy, jak posiadacza kredytu komercyjnego.

Bardzo dziękuję wszystkim za cenne wskazówki i odpowiedzi :) Przez ostatnie dni zaczęłam żałować decyzji o wyborze kredytu z dopłatą do odsetek z BGK, ale dzisiaj, kiedy się okazało, że i "frank" najprawdopodobniej pójdzie w górę jest znacznie lepiej ... i te 4, ... % przy kredycie złotówkowym póki co jest zadowalające.

A wracając do tematu powierzchnia domu 133 m kw.

pozdrawiam

I calosc masz zaliczona do powierzchni uzytkowej? Jesli tak, to rzeczywiscie struktura doplat jest niekorzystna - prawie polowa kredytu przypada na wysokie odsetki (marza wyzsza niz rynkowa), a druga polowa jest dofinansowana. Im powierzchnia uzytkowa blizsza 70 metrow, tym ten kredyt jest bardziej oplacalny. Wielokratnie bylo o tym w watku http://forum.muratordom.pl/hura-doplata-do-kredytow,t75781.htm

a ja przy 105 m2 waham sie czy korzystniejszy jest kredyt z doplatami czy we frankach, przy 130 m2 przelicznik jest znacznie mniej korzystny

Pewien bank ostro sobie zaczal ostatnio pogrywac. Oferuje przeniesienie kredyty w trakcie budowy, przy 0 prowizji i marzy 0,8 % w CHF co daje 3,66% kredytu przy wkladzie wlasnym < 30%. Uwzgledniajac nawet 1 podwyzke stop w Szwajcarii to kredyt nie powinien przekroczyc 4%. Problem w tym ze w Polsce tez inflacja nie powiedziala ostatniego słowa. Jesli masz 133 m2 uzytkowej to oprocentowanie powinno byc na poziomie 5,2%.

Civic9 ja pisalam, ze struktura doplat jest niekorzystna, a pluszku, ze przelicznik jest mniej korzystny, wiec nasze oceny sa relatywne - porownujemy z oprocentowaniem, ktore jest mozliwe w tym kredycie.

Wez tez pod uwage, ze co prawda nie ma ryzyka kursowego, ale jest inne ryzyko. Nikt nie wie, jakie beda za 8 lat srednie marze dla kredytow refinansowych. Moga byc wieksze niz to 1,5% i 2%, ktore jest teraz. Banki juz deklaruja, ze konczy sie okres niskich marz i te polskie beda rownac do europejskich. Czyli, moze sie zostac z kredytem z marza, ktora jest duzo gorsza niz to co w tej chwili jest dostepne na rynku. No ale oczywiscie, gdzie ryzyko, tam zysk.