Bikerus 03.01.2008 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 Czy ktos z was ma okucia okienne z 4-stopniową mikrowentylacją regulowaną w klamce ? Oferuja taki system np. w MACO i ROTO NT i nie wiem czy warto to kupić. Czy faktycznie ta wielostopniowa regulacja działa ? Mam teraz okucia regulowane klasycznie czyli w mikrowentylacja w jednym polozeniu klamki i troche to za mało, dla dokładnej wentylacji przy grawitacyjnym systemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 03.01.2008 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 przewaznie pojawiaja sie takie szczeliny I stopien - okno uchylone ok 5mm II stopien - okno uchylone 15-20mm III stopien - okno uchylone 20-40mm zalezy od wielkosci skrzydla IV stopien hmmm.... powiedzmy tak - niby jest ale jakby go nie bylo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 03.01.2008 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 No to całkiem sensownie to wygląda.Taka regulacja wydaje sie juz dość dokładna i wszechstronna.. Czyli w praktyce powinno to wystarczyć i nie musiałbym sie przejmować instalacją nawietrzników... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 03.01.2008 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 No to całkiem sensownie to wygląda. Taka regulacja wydaje sie juz dość dokładna i wszechstronna.. Czyli w praktyce powinno to wystarczyć i nie musiałbym sie przejmować instalacją nawietrzników... Spoko, W praktyce wystarczą nawet tylko 2 położenia i trzecie - "zamknięte" Mówię z własnej praktyki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 03.01.2008 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 to już wybrałbym nawietrzniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 03.01.2008 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 to już wybrałbym nawietrzniki No ale wtedy brak możlwości kontroli A jak nie mam nad czymś kontroli, to sie źle z tym czuję Taka wielostopniowa regulacja bedzie dla mnie idealna edit : no i pozostaje jeszcze kwestia wyglądu - nawietrzniki zbyt piękne nie są (eufemistycznie rzecz ujmując ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 03.01.2008 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 a jaką kontrolę masz nad mikrowentylacją?no i pewnie masz ma mysli tylko takie na skrzydło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 03.01.2008 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 a jaką kontrolę masz nad mikrowentylacją? no i pewnie masz ma mysli tylko takie na skrzydło? Nad procesem samym w sobie, to nie mam kontroli, ale nad jego intensywnościa jak najbardziej. Rozszczelniam okno bardziej albo mniej - tylko o to mi chodzi. Jeśli jest tak jak pisze jareko to w zupełności mi to wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 03.01.2008 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 Stopniowanie uchyłu u tak samo jak mikrowentylacja jest super, hiper, idealna dla mnie, ciebie i twojej żony i dzieci ale... do czasu jak jej nie masz. W praktyce jeszcze trzeba jej używać i bawić się w odpowiednie dozowanie powietrza co w 99% przypadków znudzi się szybko. Lepiej IMHO już wyciąć fragment uszczelki zgodnie z zaleceniami aprobaty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 03.01.2008 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 albo higrosterowane lub ciśnieniowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 03.01.2008 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 Stopniowanie uchyłu u tak samo jak mikrowentylacja jest super, hiper, idealna dla mnie, ciebie i twojej żony i dzieci ale... do czasu jak jej nie masz. Używam stopniowania uchyłu/mikrowentylacji od 9 lat i nie mam z tym problemu. Żona i dzieci też nie narzekają Po prostu chce w nowych oknach mieć większe możliwości tej regulacji. A dopłata za ten lepszy model okuć jest do przeżycia Jeszcze sobie ciepłe ramki wezmę do kompletu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 03.01.2008 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 tylko pamiętaj - masz antywlam - nie masz stopniowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 03.01.2008 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 jarekoRaczej należy powiedzieć, że mając rozszczelnione (mikrowentylacja) okno masz właściwie otwarte okno dla złodzieja! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arlix 03.01.2008 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 Jesli stopniowana regulacja z MACO to odradzam, o ile same okucie sa OK, to ten patent za bardzo im nie wyszedl..... Nawet ich doradzcy techniczni nie polecaja tego... (nieoficjalnie oczywiscie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 03.01.2008 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 tylko pamiętaj - masz antywlam - nie masz stopniowania To akurat dla mnie nie ma większego znaczenia - jestem realistą i wiem, że te tanie zabezpieczenia i tak nic nie dają. Taki standardowy antywłam to pewnie tak jak blokada kierownicy w aucie Jesli stopniowana regulacja z MACO to odradzam, o ile same okucie sa OK, to ten patent za bardzo im nie wyszedl..... Nawet ich doradzcy techniczni nie polecaja tego... (nieoficjalnie oczywiscie) To mnie bardziej martwi Bo akurat te okna, które mi sie podobaja mają właśnie okucia MACO - no i do tego są w sensownej cenie. Wybór okien to jednak gehenna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 05.01.2008 15:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 Sprawdziłem dziś ten 4 stopniowy uchył w MACO i faktycznie za dobrze to nie wygląda Strasznie to wrazliwe na błąd w otwieraniu i do tego ta regulacja w klamce bardzo czuła - tzn. trzeba to powoli i dokładnie robić, bo inaczej sie spie.doli Generalnie niezbyt udany patent. Tak więc jeśli MACO to chyba lepiej standardowe okucie z pojedynczym mikrouchyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arlix 07.01.2008 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Wlasnie chodzi o ta czulosc przy otwieraniu... a jak sie mocniej pociagnie to sie zrywa... Rozmawialem jeszcze z ludzmi z MACO, wg. nieoficjalnych informacji Maco sie chce z tego patentu wycofac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 19.01.2008 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Dziś sobie potestowałem ten wielostopniowy uchył w Roto NT. Subiektywnie jest lepiej i stabilniej niż w Maco, choć na pierwszy rzut oka patent jest prawie identyczny - ciut inny jest kształt bolcy zatrzaskowych. Podsumowując dla potomnych : MACO - zdecydowanie na NIE ROTO NT - ani grzeje ani ziębi Jeśli mamy to w standardzie danego producenta to ok - jeśli trzeba by za to dopłacić, to IMHO nie warto (zarówno przy Maco jak i Roto NT) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafałsz 30.08.2008 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2008 a jeśli chodzi o same okucia to Waszym zdaniem jakie są lepsze? Roto czy Maco? Mam podobne okna do wyboru ale różnią się okuciami i mam dylemat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TYMOTEUSZ123 26.07.2009 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 Ja mam Winkhaus Autopilot ze stopniowanym uchyłem i ROTO i polecam Winkhaus /zakup sprzed 3 lat/ stosują na pionowej części ramy grzebień z 4 lub 5 rowkami uchylasz okno, ustawiasz jak ci odpowiada, klamka w dół i blokujesz skrzydło. Działa super. Roto mam z 3 szybami i dość ciężko chodzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts