Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Umowa z gazownią

aLien01

Recommended Posts

Witam

Dostałem dzisiaj warunki przyłączenia do sieci gazowej :D wraz z umową do podpisania i jeden punkt w tej umowie martwi mnie trochę:

- Deklaruję rozpoczęcie odbioru paliwa gazowego od ...........................

I tu moje pytanie co się stanie jeśli w okresie który zadeklarowałem nie będę mógł odebrać gaz np: ze względów finansowych zrezygnuje z budowy domu lub przesunę ją w czasie o kilka lat?

Witam,

ja wczoraj podpisałam umowę z gazownią i również widnieje w niej taki zapis. Jeżeli nie będziesz w stanie korzystać z dostarczanego gazu od wyznaczonej daty należy wcześniej złożyć w gazowni pismo z prośbą o aneks do umowy. Wystarczy napisać krótkie uzasadnienie i podobno nie ma z tym problemu. Tak zostałam poinformowana przez Pana, który robił dla mnie projekty instalacji (jest pracownikiem gazowni, więc mam nadzieję, że wie, co mówi)

Witam

Dostałem dzisiaj warunki przyłączenia do sieci gazowej :D wraz z umową do podpisania i jeden punkt w tej umowie martwi mnie trochę:

- Deklaruję rozpoczęcie odbioru paliwa gazowego od ...........................

I tu moje pytanie co się stanie jeśli w okresie który zadeklarowałem nie będę mógł odebrać gaz np: ze względów finansowych zrezygnuje z budowy domu lub przesunę ją w czasie o kilka lat?

no jak, to nie ma w tej umowie tego określonego?

ewentualnie w jakimś regulaminie na który się powołuje umowa.

ogólnie to w umowie zazwyczaj są kary - raczej nie wielkie, ale kilka tys. zł się może nazbierać przy dłuższym okresie opóźnienia. w skrajnym przypadku mogą zażądać poniesionych strat - np. wszystkich kosztów które ponieśli aby Cię podłączyć (pozwolenia, uzgodnienia) projekty, wykonanie - a oni nie robią tego zbyt tanio :)

tyle umowa i prawo. oczywiście zdarza się, że się zgadzają na przesunięcia bez konsekwencji, ale to już zależy od uwarunkować lokalnych, danej inwestycji, pogody, humoru i wielu innych czynników.

Dzięki za odpowiedzi

Dzisiaj rozmawiałem z sąsiadka która pracuje w gazowni i powiedziała mi ze nie ma żadnych konsekwencji podpisuje się tylko aneks do umowy i podaje się nowy termin. Powiedziała mi jeszcze, że problem może być wtedy jak już się wybuduje dom i wtedy będzie się zwlekać z odbiorem gazu.

Powiedziała mi, że w tygodniu potwierdzi mi to jeszcze i jak coś dam znać na forum