Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wysokośc pomieszczenia w domu od podłogi do stropu

Recommended Posts

Witam,

Prosze napiszcie jaka macie standardowa wysokosc od podłogi do stropu. Jestem na etpaie stanu surowego otwartego i u mnie przed wylewka wlaciwa mam 2,85 cm. Planuje polozyc styropian 2x4cm i ogrzewanie podlogowe wodne + 6 cm wylewki + płytki (ew. panele). Łącznie bede mial 2,69 cm.

Planuje oswietlenie punktowe w pomieszczeniach wiec zmiejsze wysokosc o kolejne 9 cm. Na koniec docelowo bede mial 2,60 wysokosci.

Jak sadzicie czy to nie za nisko ??? Byc moze to standard ale prosze napiszcie jak wyglada to u Was.

pozdr

Zależy też jaka jest wielkość domu i poszczególnych pomieszczeń, styl domu. Im większe pomieszczenia, przestrzenne wnętrza tym powinny być wyższe (ale i trudniejsze wtedy do ogrzania!). W małych domkach, tradycyjnych w urządzeniu 265 jest wystarczające i proporcjonalne oraz ekonomiczne. Poniżej 260 moim zdaniem jest za nisko.

każda jaskółka chwali swój ogonek. :wink:

ja mam ok. 2,92 i miejscami podwieszony sufit.

no i jest git. :D

Przy takiej kubaturze zapewne interesujesz sie sposóbami ogrzewania i ocieplenia :wink:

Ja zszedłem do 2,65, bo mam antresole i 182 wzrostu.

U mnie też będzie około 2,92cm tak chciałem i wcale tym się nie martwię.

Na gotowo: na parterze 2,75m na poddaszu użytkowym 2,6m i tak zasadniczo to nie widzę różnicy.

A skoro nie ma różnicy po co przepłacać (np. za ogrzewanie).

Często metraż i wysokość pomieszczeń wynika z wyrwania się ludzi z blokowisk i wtedy na 3 osoby 250 m2 i wys 2,9 m. Można, tylko trzeba być tego pewnym.

ja mam 2.6 i....Zona mowi,ze troche malo...

widac roznice 20 cm...2.8 uwazam,ze jest oki....tak z perspektywy ogladania wnetrza,zwlaszcza otwartych-kuchni,jadalni salonu w jednym ciagu...ja obnizylem na dole dom,ale podnioslem sc. kolankowa...wiec o te 20 cm....mialbym chalupy wyzej....a i tak...w projekcie jest inaczej :-)