pik33 18.08.2003 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2003 Na dziś - spod miejsca na przyszły kominek wystaje rura kanalizacyjna 110, przechodzi przez Legalett i pod płytą wychodzi na podwórko. W tym miejscu, gdzie przechodzi, ma być w przyszłości taras. Jak zakończyć rurę? Myślałem o tym, żeby jej wylot był w "ściance" (grubości) tarasu, zakończony jakąś kratką - czy to nie będzie np. za nisko albo jakoś inaczej niedobrze? .........................Taras....| Salon...................._________|____||___..........wlot->|==.....................||..Podwórko..|....."=========".... <-rura __________|_________________ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Jan 18.08.2003 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2003 Po pierwsze jak najmniej zakrętów (opory), po drugie 110 - nie za mało ?, po trzecie należy wziąść pod uwage warunki atmosferyczne deszcz i śnieg. Moja jest 160 i wychodzi ze ściany na wysokości ok. 120 od ziemi (pod stropem poiwnicy). Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 18.08.2003 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2003 Mam te same obawy, czy 110 nie za mało. No i nie mam pojęcia, jak to teraz zakończyć. Rzeczywiście, obawiam się zasysania deszczu i zatkania przez śnieg. Wewnątrz już nic z tym nie zrobię, pozostaje w takim razie zawinąć na zewnątrz, puścić po ścianie zewnętrznej w górę i zakończyć na niej jakąś kratką.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 18.08.2003 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2003 Wlot kanału (rury) powinien być co najmniej 30cm od powierzchni ziemi, aby ochronić przed śniegiem i rozpryskami deszczu.Rura powinna mieć odpowiedni spadek na zewnątrz i odwodnienie. Tak aby woda nie zatrzymywała się w rurze.Wlot rury powinien być szerszy i wyposażony w siatkę przeciwko owadom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 18.08.2003 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2003 Witam.A na cóż Wam tak ogromne przekroje (rur) ?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 19.08.2003 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2003 Mam podobny układ jak wspomniał kolega Z. Rudnicki, może wlot trochę wyżej niż 30 cm, tyle, że nez odwodnienia. Rura jest 160 od kanalizacji. Taką średnicę wymuszają wloty kominków, których średnice na ogół oscylują wokół 150-160mm.Kominka jeszcze nie ma, więc doświadczeń z rurą też nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 19.08.2003 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2003 U mnie kominkarz zażyczył sobie 100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RS 19.08.2003 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2003 , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.08.2003 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2003 Wlot powietrz okreslają producenci wkładów.Droga: wybrać wkład, przeczytać instrukcję , zamontować i już.Pozdrawim. MarianPs. mój wkład 18 kw rura fi 90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Jan 19.08.2003 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2003 Lepiej dostarczyc wiecej powietrza ponieważ zawsze można przydławić wyjście do komina. Jeżeli średnica będzie zbyt mała , kominek dostanie zbyt mało powietrza a tego już nie będzie mozna poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 19.08.2003 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2003 Witam. Nie wiem jacy producenci mają wloty 160mm (widziałem chyba u Spartherm-a), ale Jotul ma albo jeden 80mm, albo przy większych mocach 2x80mm, co daje maksymalnie 100cm2. Dla rury 110 powierzchnia wynosi 95cm2, więc nawet w tym przypadku powinno wystarczyć.U mnie jest 0,5m. od ziemi i wychodzi pod kominkiem> Po drodze jedno kolanko. Na wlocie będzie kratka. Mam Jotula i510BB z jednym wlotem 80mm.Mozna zobaczyć na zdjęciach na moich stronkach w dziale "Budowa" (adres w stopce). Trzeba tylko uwaznie patrzeć.Powodzenia. Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM1719499045 20.08.2003 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2003 Mój kominkarz stwierdził, że do Spartherma wystarczy rura 100. Rura wyprowadzona jest pod Legalettem i zakończona kolankiem i kratką przeciw owadom ok. 25 cm nad ziemią. W tym miejscu jest zadaszony drewniany taras a więc rura będzie schowana pod tarasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 20.08.2003 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2003 Qrcze, a mi pani w sklepie kominkowym powiedziala, ze bez sensu robic dodatkowe doprowadzenie powietrza od spodu kominka, bo potem po nogach "ciagnie" zimnym powietrzem ..... Ma ktos takie doswiadczenia ? Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 20.08.2003 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2003 Qrcze, a mi pani w sklepie kominkowym powiedziala, ze bez sensu robic dodatkowe doprowadzenie powietrza od spodu kominka, bo potem po nogach "ciagnie" zimnym powietrzem ..... Ma ktos takie doswiadczenia ? Krzysiek Mam doprowadzenie powietrza z zewnątrz, ale nie czuję by mnie "ciągnęło" po nogach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 21.08.2003 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2003 Ja mam takie bardzo laickie pytanie:czy ta rura ma wchodzić wprost do kominka, czy po prostu jej wylot ma być pod kominkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 21.08.2003 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2003 Witam Zależy jaki masz wkład. Nikektóre maja specjalny wlot z regulacją, ale większość go nie ma i wtedy wyprowadzasz pod kominek. W skrajnych przypadkach, teoretycznie może wtedy "ciągnąć po nogach". Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 21.08.2003 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2003 Czyli jeśli jeszcze nie mam kominka i nie wiem jaki będę miał to jak mam wycelować gdzie ma być ta dziura? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 21.08.2003 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2003 W podłodze, w miejscu przyszłego kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 21.08.2003 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2003 Witam. Ja dałem centralnie pod kominkiem i dlatego w innym wątku pisałem, aby rura była zlicowana ze "szlichtą", żeby można było później przy wylewaniu posadzek (trzeba juz mieć kominek, albo wiedziec jaki będzie) puścic spiro tam gdzie trzeba, ukrytą w ociepleniu. Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 21.08.2003 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2003 Witam Zależy jaki masz wkład. Nikektóre maja specjalny wlot z regulacją, ale większość go nie ma i wtedy wyprowadzasz pod kominek. W skrajnych przypadkach, teoretycznie może wtedy "ciągnąć po nogach". Sebastian Amnie sie wydaje własnie odwrotnie: Kominek bez bezpośredniego wlotu i tak musi pobierać powietrze n.p. z okien i własnie wtedy "ciagnie po nogach" przez całe pomieszczenie.Jesli wyprowadzisz rurę pod kominkiem to trzeba by tam wsadzić nogi żeby po nich pociągnęło. Chyba że się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts