Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wlot zimnego powietrza do kominka

pik33

Recommended Posts

Na dziś - spod miejsca na przyszły kominek wystaje rura kanalizacyjna 110, przechodzi przez Legalett i pod płytą wychodzi na podwórko. W tym miejscu, gdzie przechodzi, ma być w przyszłości taras. Jak zakończyć rurę? Myślałem o tym, żeby jej wylot był w "ściance" (grubości) tarasu, zakończony jakąś kratką - czy to nie będzie np. za nisko albo jakoś inaczej niedobrze?

.........................Taras....| Salon

...................._________|____||___

..........wlot->|==.....................||

..Podwórko..|....."=========".... <-rura

__________|_________________

Mam te same obawy, czy 110 nie za mało.

No i nie mam pojęcia, jak to teraz zakończyć. Rzeczywiście, obawiam się zasysania deszczu i zatkania przez śnieg.

Wewnątrz już nic z tym nie zrobię, pozostaje w takim razie zawinąć na zewnątrz, puścić po ścianie zewnętrznej w górę i zakończyć na niej jakąś kratką.... :(

Wlot kanału (rury) powinien być co najmniej 30cm od powierzchni ziemi, aby ochronić przed śniegiem i rozpryskami deszczu.

Rura powinna mieć odpowiedni spadek na zewnątrz i odwodnienie.

Tak aby woda nie zatrzymywała się w rurze.

Wlot rury powinien być szerszy i wyposażony w siatkę przeciwko owadom.

Mam podobny układ jak wspomniał kolega Z. Rudnicki, może wlot trochę wyżej niż 30 cm, tyle, że nez odwodnienia. Rura jest 160 od kanalizacji. Taką średnicę wymuszają wloty kominków, których średnice na ogół oscylują wokół 150-160mm.

Kominka jeszcze nie ma, więc doświadczeń z rurą też nie ma.

Witam.

Nie wiem jacy producenci mają wloty 160mm (widziałem chyba u Spartherm-a), ale Jotul ma albo jeden 80mm, albo przy większych mocach 2x80mm, co daje maksymalnie 100cm2. Dla rury 110 powierzchnia wynosi 95cm2, więc nawet w tym przypadku powinno wystarczyć.

U mnie jest 0,5m. od ziemi i wychodzi pod kominkiem> Po drodze jedno kolanko. Na wlocie będzie kratka. Mam Jotula i510BB z jednym wlotem 80mm.

Mozna zobaczyć na zdjęciach na moich stronkach w dziale "Budowa" (adres w stopce). Trzeba tylko uwaznie patrzeć.

Powodzenia.

Sebastian

Qrcze, a mi pani w sklepie kominkowym :-) powiedziala, ze bez sensu robic dodatkowe doprowadzenie powietrza od spodu kominka, bo potem po nogach "ciagnie" zimnym powietrzem .....

Ma ktos takie doswiadczenia ?

Krzysiek

Mam doprowadzenie powietrza z zewnątrz, ale nie czuję by mnie "ciągnęło" po nogach.

Witam

Zależy jaki masz wkład. Nikektóre maja specjalny wlot z regulacją, ale większość go nie ma i wtedy wyprowadzasz pod kominek. W skrajnych przypadkach, teoretycznie może wtedy "ciągnąć po nogach".

Sebastian

Amnie sie wydaje własnie odwrotnie: Kominek bez bezpośredniego wlotu i tak musi pobierać powietrze n.p. z okien i własnie wtedy "ciagnie po nogach" przez całe pomieszczenie.Jesli wyprowadzisz rurę pod kominkiem to trzeba by tam wsadzić nogi żeby po nich pociągnęło. Chyba że się mylę. :roll: