Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wlot zimnego powietrza do kominka

pik33

Recommended Posts

......ja mam FonteFlamme 830V,

u mnie kominkarz doprowadził powietrze giętą rurą fi 100, powietrze dochodzi pod kominek, następnie dwoma bocznymi kratkami wychodzi na pokój poniżej wkładu, potem dopływ do paleniska odbywa się regulowanymi otworami we wkładzie, i całość funcjonuje dobrze,

pozdr,

Gość uszek
Qrcze, a mi pani w sklepie kominkowym :-) powiedziala, ze bez sensu robic dodatkowe doprowadzenie powietrza od spodu kominka, bo potem po nogach "ciagnie" zimnym powietrzem .....

Ma ktos takie doswiadczenia ?

Krzysiek

Mam doprowadzenie powietrza z zewnątrz, ale nie czuję by mnie "ciągnęło" po nogach.

A ja dalej chciałbym się dowiedzieć czy koniecznie trzeba tam wkładać tą rurę, ja sobie wymyslilem, że aby zwiekszyc doplyw powietrza (nie tylko do kominka), zrobię sobie dodatkową wentylację w scianie rurką np 80mm, a wogóle to oczywiscie jest i w rogu nad kominkiem normalna kratka wentylacyjna, moze to wystarczy?

Mój kominek jak już wspomniałem (chyba) wyżej czeka na swoją kolej ale spróbuję troche rozjaśnić tym, którym mają wątpliwości co do celowości instalowania rury zasilającej kominek zewnętrznym powietrzem.

Po pierwsze jeżeli wylot rury jest zlokalizowany w okolicy kominka ale z nim nie podłączony to jest jasne, że w okresach kiedy się nie pali zimne powietrze będzie napływało do pomieszczenia, a że jest cięższe niż ciepłe może być odczuwalne (efekt - "ciągnie po nogach")

Połączenie szczelne rury z komorą paleniskową wyeliminuje wspomniany efekt, gdyż przy zamlkniętym kominku zimne powietrze co najwyżej będzie krążyło w kominie.

O celowości montowania takiej rury warto pomyśleć, szczególnie jeżeli wkład ma przewidziane takie podłączenie (zazwyczaj od spodu).

W takiej sytuacji spalające się drewno pobiera do palenia powietrze (tlen) z zewnątrz, co powoduje, że:

- nie efektu niskiej zawartości tlenu w domu przy szczelnych oknach

- nie zużywa się do palenia powietrza (już ogrzanego) z domu, które trafia do komina czyli oszczędności w ogrzewaniu, bo na jego miejsce musi napłynąć świeże z zewnątrz (zimne)

- zdaża się, że przy szczelnych i zamkniętych oknach i braku nawiewników dostarczających świeżego powietrza eksploatowany kominek może odwrócić ciąg w kanałach wentylacyjnych, co pogorszy lub w skrajnych przypadkach przerwie proecs wentylacji w domu. W skrajnym przypadku zanieczyszczone powietrze z WC może trafić do pokoi, a nie na zewnątrz.

No nie musi aż tak być, ale takie przypadki się zdarzają.

Tak na marginesie rura fi 150-160 zalecana jest do wkładów Spartherm - mają wlot od dołu o podobnej średnicy.

Jeszcze nie użytkuję ale ostatnio postraszył mnie taki jeden zdun.

Zapalił gazetę i pokazał mi że płomień w żaden sposób nie ciągnie do rury.Na moje stwierdzenie że jest lato i jeśli w zimie w środku będzie ciepło i pewno ze względu na różnicę temperatur pociągnie, powiedział że nieprawda.I na dowód zapalił tą gazetę u dołu rynny.Ciąg jak cholera.Bez różnicy temperatur.I co myśleć?

Właśnie jestem na etapie zasypywania fundamentów, więc musze zrobić jakoś tą rurę.

Czy musi ona wyglądać tak jak "narysował" na samej górze pik33?

.........................Taras....| Salon

...................._________|____||___

..........wlot->|==.....................||

..Podwórko..|....."=========".... <-rura

Czy też można od razu wyprowadzić rurę na zewnątrz używając tylko jednego kolanka?

| salon

|_______||_____

| ||

wlot->=|======