arzesz 21.08.2003 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2003 a nie można zrobić tak:w zimę przy b. ostrych mrozach jak ciągnie po nogach to zasłonić ten otwór, a jak mniejszy mróz i nie ciągnie - to odsłonić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 21.08.2003 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2003 Przepustnica to koszt 40-60 zł, więc z regulacją nie ma problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregg 21.08.2003 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2003 ......ja mam FonteFlamme 830V, u mnie kominkarz doprowadził powietrze giętą rurą fi 100, powietrze dochodzi pod kominek, następnie dwoma bocznymi kratkami wychodzi na pokój poniżej wkładu, potem dopływ do paleniska odbywa się regulowanymi otworami we wkładzie, i całość funcjonuje dobrze,pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość uszek 21.08.2003 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2003 Qrcze, a mi pani w sklepie kominkowym powiedziala, ze bez sensu robic dodatkowe doprowadzenie powietrza od spodu kominka, bo potem po nogach "ciagnie" zimnym powietrzem ..... Ma ktos takie doswiadczenia ? Krzysiek Mam doprowadzenie powietrza z zewnątrz, ale nie czuję by mnie "ciągnęło" po nogach. A ja dalej chciałbym się dowiedzieć czy koniecznie trzeba tam wkładać tą rurę, ja sobie wymyslilem, że aby zwiekszyc doplyw powietrza (nie tylko do kominka), zrobię sobie dodatkową wentylację w scianie rurką np 80mm, a wogóle to oczywiscie jest i w rogu nad kominkiem normalna kratka wentylacyjna, moze to wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 22.08.2003 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2003 Mój kominek jak już wspomniałem (chyba) wyżej czeka na swoją kolej ale spróbuję troche rozjaśnić tym, którym mają wątpliwości co do celowości instalowania rury zasilającej kominek zewnętrznym powietrzem. Po pierwsze jeżeli wylot rury jest zlokalizowany w okolicy kominka ale z nim nie podłączony to jest jasne, że w okresach kiedy się nie pali zimne powietrze będzie napływało do pomieszczenia, a że jest cięższe niż ciepłe może być odczuwalne (efekt - "ciągnie po nogach") Połączenie szczelne rury z komorą paleniskową wyeliminuje wspomniany efekt, gdyż przy zamlkniętym kominku zimne powietrze co najwyżej będzie krążyło w kominie. O celowości montowania takiej rury warto pomyśleć, szczególnie jeżeli wkład ma przewidziane takie podłączenie (zazwyczaj od spodu).W takiej sytuacji spalające się drewno pobiera do palenia powietrze (tlen) z zewnątrz, co powoduje, że:- nie efektu niskiej zawartości tlenu w domu przy szczelnych oknach- nie zużywa się do palenia powietrza (już ogrzanego) z domu, które trafia do komina czyli oszczędności w ogrzewaniu, bo na jego miejsce musi napłynąć świeże z zewnątrz (zimne)- zdaża się, że przy szczelnych i zamkniętych oknach i braku nawiewników dostarczających świeżego powietrza eksploatowany kominek może odwrócić ciąg w kanałach wentylacyjnych, co pogorszy lub w skrajnych przypadkach przerwie proecs wentylacji w domu. W skrajnym przypadku zanieczyszczone powietrze z WC może trafić do pokoi, a nie na zewnątrz.No nie musi aż tak być, ale takie przypadki się zdarzają.Tak na marginesie rura fi 150-160 zalecana jest do wkładów Spartherm - mają wlot od dołu o podobnej średnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adru 27.08.2003 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Czy istnieją wkłady kominkowe które pobierają powietrze do spalania tylko doprowadzone z zewnątrz? Czy każdy pobiera trochę powietrza z pomieszczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 27.08.2003 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Witam ponownie. Mój Jotul ma doprowadzenie z regulacją i "szczelne" drzwi. Teoretycznie pobiera tylko z zewnątrz. Oczywiście na drzwiach nie ma gumowej uszczelki... Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 27.08.2003 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Jeszcze nie użytkuję ale ostatnio postraszył mnie taki jeden zdun.Zapalił gazetę i pokazał mi że płomień w żaden sposób nie ciągnie do rury.Na moje stwierdzenie że jest lato i jeśli w zimie w środku będzie ciepło i pewno ze względu na różnicę temperatur pociągnie, powiedział że nieprawda.I na dowód zapalił tą gazetę u dołu rynny.Ciąg jak cholera.Bez różnicy temperatur.I co myśleć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adru 27.08.2003 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 ArtMedia pisze:Mój Jotul ma doprowadzenie z regulacją ... - jak rozumiem regulacja powietrza z zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 28.08.2003 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 Oczywiście, że chodzi o regulację dopływu powietrza...A co do ciągu, to u mnie jest niezaleznie od pory roku i pogody. Zawsze gasi zapalniczkę... Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 28.08.2003 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 Właśnie jestem na etapie zasypywania fundamentów, więc musze zrobić jakoś tą rurę.Czy musi ona wyglądać tak jak "narysował" na samej górze pik33? .........................Taras....| Salon ...................._________|____||___ ..........wlot->|==.....................|| ..Podwórko..|....."=========".... <-rura Czy też można od razu wyprowadzić rurę na zewnątrz używając tylko jednego kolanka? | salon |_______||_____ | || wlot->=|====== Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts