Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta indukcyjno-elektryczna?


mika31

Recommended Posts

Ja też planuję taką płytę, mamy garnki Zeptera, które nie będą działały na indukcji (wyprodukowane kilka lat temu) a szkoda je wyrzucić, więc będą 2 pola elektryczne i 2 indukcyjne. Myślę, że indukcję docenię zwłaszcza przy smażeniu bo na elektrycznej idzie trochę ciężko (długi czas reakcji od momentu zmniejszenia lub zwiększenia mocy pola do reakcji na patelni).

Pzdr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

d5620s kupiłam Mastercooka z ww przyczyn:) jest ok. na ciodzien stosuje dwa pola-nie wiecej.

 

to znaczy których używasz - elektrycznych czy indukcyjnych?

tez przymierzam sie do kupna tej plyty ale boje sie że albo będe uzywac tylko elektrycznych tradycyjnych albo indukcja okaze sie tak rewelacyjna ze elektryczne będa nieuzywane

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

d5620s kupiłam Mastercooka z ww przyczyn:) jest ok. na ciodzien stosuje dwa pola-nie wiecej.

 

to znaczy których używasz - elektrycznych czy indukcyjnych?

tez przymierzam sie do kupna tej plyty ale boje sie że albo będe uzywac tylko elektrycznych tradycyjnych albo indukcja okaze sie tak rewelacyjna ze elektryczne będa nieuzywane

 

No właśnie. Powiedzcie coś więcej użytkownicy.

Muszę się szybko zdecydować. Mnie elektryczna potrzebna (przynajmniej tak sobie to tłumaczę) do gotowania potraw, które nie tyle lubią szybkie co długie gotowanie. Tzn. włączam - nagrzewa się wyłączam i nietracę energii a tu jeszcze bigos się grzeje. Co o tym myślicie. Ma to sens?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z tym rozrusznikiem to prawda - czytałam w instrukcjach, bo pole magnetyczne może miec negatywny wpływ na pracę rozrusznika.

 

Dziękuję za odpowiedź - :lol: kupię kilka garnków i patelnię do indukcji a na elektrycznych grzejnikach będę uzywac stare. Czy jednak pola grzewcze tego modelu kuchenki nie są za małe?, największe ma średnnicę 21 cm więc całkiem umiarkowaną ( mój największy garnek ma 23 cm)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

d5620s kupiłam Mastercooka z ww przyczyn:) jest ok. na ciodzien stosuje dwa pola-nie wiecej.

 

to znaczy których używasz - elektrycznych czy indukcyjnych?

tez przymierzam sie do kupna tej plyty ale boje sie że albo będe uzywac tylko elektrycznych tradycyjnych albo indukcja okaze sie tak rewelacyjna ze elektryczne będa nieuzywane

 

No właśnie. Powiedzcie coś więcej użytkownicy.

Muszę się szybko zdecydować. Mnie elektryczna potrzebna (przynajmniej tak sobie to tłumaczę) do gotowania potraw, które nie tyle lubią szybkie co długie gotowanie. Tzn. włączam - nagrzewa się wyłączam i nietracę energii a tu jeszcze bigos się grzeje. Co o tym myślicie. Ma to sens?

 

Wiesz - to nie jest tak ze sie nagrzeje to pozniej przez godzine trzyma cieplo.A indukcja niby ekonomiczniejsza to moze lepiej indukcyjną i ustawić na mniejszy stopien. Tymbardziej ze w indukcji cala energia idzie na podgrzanie potrawy a w elektrycznej cieplo sobie ucieka. Ja mysle nad kupierniem samej indukcyjnej

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fajne wiadomości o płycie indukcyjnej znalazłem na http://www.pytanieomieszkanie.pl

Nowa stronka, ale zapowiada sie fajnie. A propos granków, to moja znajoma na płycie indukcyjnej gotuje tez w garnkach emaliowanych - super działa.

 

 

Mówisz o tych 2 zdaniach w dziale porad eksperta?

Powtórzone ogólniki jakich wszędzie pełno i w sumie nieprawda, bo po gotowaniu pole grzejne wcale nie jest chłodne, gdyż szkło nagrzewa się wtórnie od garnka i też można się sparzyć.

 

pozdrawiam

Basia

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Użytkownicy mieszanych płyt nie żałujecie, że nei macie całej indukcji?

nie

Które pola częściej używacie?

indukcyjne

 

Pisałem już, ale powtórzę. Pola HiLight wykorzystywane są tylko ze starym sprzętem (ekspres, szybkowar, garnki z nierdzewki) lub w przypadku wielkiego gotowania - trafiło się przed świętami.

Na indukcji można gotować też z małą mocą (potrawy, które muszą długo dochodzić: bigos, powidła itd.) nie ma żadnych problemów.

Można stosować tradycyjne emaliowane garnki. Prawdę mówiąc najszybciej i najlepiej się w nich gotuje na indukcji. Trzeba jednak uważać na odpryski emalii. W tych miejscach garnek znacznie mocniej się rozgrzewa. Nie przeszkadza to w gotowaniu wody, ale np. ziemniaki mogą się już przypalić (jeżeli gotujemy na maksymalnej mocy).

W płycie mastercooka, niewielkie pola i ich rozstaw powodują "wypychanie" dużych garnków z pól (jeżeli chcemy postawić ich większą niż 1 ilość). W praktyce jednak nie ma to znaczenia - i tak się gotuje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

to bardzo kontrowersyjna spraw i jest scisle powiazana z "kultura gotowania". :p

 

Tak samo tyczy sie to garnkow. :D Osobiscie polecilbym zestaw All-Clad na indukcje(i na wszystko inne),a jesli cos na druga polowe to stalowo-miedzianego Beka, bo o wiele tansze niz All-Clad tego samego typu. :D wszystko zalezy jaka "kulture gotowania " preferujemy.

 

 

http://img242.imageshack.us/img242/2915/allzw8.jpg

 

http://img242.imageshack.us/img242/3880/bekaor9.jpg

 

 

 

Jak indukcja to tylko All-Clad. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...