Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta indukcyjno-elektryczna?

mika31

Recommended Posts

Mam garnki Zeptera i All-clad , ale od poczatku gotowalam na kuchni gazowej. Czy mozna tych samych garnkow uzywac na plycie indukcyjnej , czy juz raczej nie? Slyszalam opinie, ze po gotowaniu na gazie nie mozna uzywac tych samych garnkow co na plycie indukcyjnej.

Starsze nierdzewki, jak zepter i takie inne chińskie z targu, nie są przeznaczone do gotowania na indukcji (nie są ferromagnetyczne, czyli oblewają najprostszy test z magnesem, nie przywiera do ich dna). Nowsze mająjuż w dno wstawioną blachę ferrobagnetyczną i idą na indukcji. Musisz sprawdzić.

Inną sprawą jest rzekome trwałe wyginanie się dna garnków przy pracy na gazie. Powiadają, że takie powyginane garnki jeżdżą po płycie (czy to indukcyjnej, czy ceramicznej) i słabiej przjmują ciepło (na szczęście tylko z pól pól ceramicznych). Ja tego zjawiska w swoich garnkach nie dostrzegłem, a używam np patelni, która ma ze 30 lat gazowej przeszłości.

Na zdjęciach powyżej nie widzę znaku indukcji. Nie jestem pewien, czy ten klad jest w związku z tym dobrym wyborem.

Oczywiscie , jesli masz garnki z segmentu "stalowego". :p

....."All-Clad Stainless has been induction-ready since its development because we use a special magnetic stainless steel on the exterior. We built the Stainless collection to be used on any stovetop and in professional kitchens that have adopted this technology."

Jakosc wykonania tych garow jest nie do pobicia i tym samym jak jest w cytacie mozna "jezdzic" na nich po wszystkim. 8)

ps. all-clad jest bez znakow. :D marka jest znakiem . :D