Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drewno na schodach betonowych

rwl

Recommended Posts

O cenie nie dyskutuję -bo jeszcze nie wyceniałam swoich schodów (wykończeniówka na wiosnę), ale sosnę na schody ODRADZAM!!! jest za miękka, miałam okazję oglądać ok 10letnie schody sosnowe -przez środek każdego stopnia ścieżka -drzewo starte tak, że schody były prawie czarne a w środku stopnia aż powstało wgłębienie -sosna jest za miękka na schody. Mimo że drożej -radzę dąb lub buk.

• Odpowiedzi 119
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rozmawialem jeszcze raz z tym stolarzem. Mowil, ze z sosna nic sie nie bedzie dziac, bo glownie za zuzycie odpowiadaja lakiery. Za debowe chce 400zl od stopnia. Dzwonilem tez do innego, mowil ze na schody najlepiej z krajowych nadaja sie dab i jesion. Bardzo odradzal buk, twierdzil ze sie wypacza i rozkleja. Jezeli klient upiera sie przy buku to wpisuje do umowy, ze nie daje gwarancji gdy beda sie dzialy tego typu rzeczy.

....Bardzo odradzal buk, twierdzil ze sie wypacza i rozkleja. .....

Chyba ma rację ...ja miałam bukowe schody, nie ścierały się ale się rozklejały.

Poza tym, jeśli na buk połozysz dywan, to kolor pod tym dywanem zmieni się na pomarańczowy. (buk przebarwia się w kolor pomarańczowy). Już po roku widac zmiany na podłodze lub schodach.

ja mam duży sosnowy stół, lakierowany ze 3 razy "porządnym" lakierem i każde uderzenie sztućca dziecka o stół widać. A jak żona w szpilkach przejdzie po takich schodach to juz sobie wyobrażam.

Zmień stolarza na tańszego i rób z dębu

Problem w tym, ze to jest jeden z tanszych. Inni chca kolo 10 tys.

PS. Ma ktos taniego i dobrego stolarza w okolicach Poznania?

Dlaczego większość z Was upiera się na schody drewniane? Wiem, wiem - eststyka, gust, itp. Ale przecież dobre schody (czyt. z dobrego materiału) to majątek. Moje wykonane z typowych płytek klinkierowych (ale schodowych) kosztowały mnie ok.3,5 tys.PLN. A jaka wygoda przy sprzątaniu! I nie ma problemu z rozsychaniem, trzeszczeniem, itp. Nie mówiąc już o ponownym za kilka lat lakierowaniu!