Agdula 10.09.2007 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Dlaczego większość z Was upiera się na schody drewniane? Wiem, wiem - eststyka, gust, itp. Ale przecież dobre schody (czyt. z dobrego materiału) to majątek. Moje wykonane z typowych płytek klinkierowych (ale schodowych) kosztowały mnie ok.3,5 tys.PLN. A jaka wygoda przy sprzątaniu! I nie ma problemu z rozsychaniem, trzeszczeniem, itp. Nie mówiąc już o ponownym za kilka lat lakierowaniu! Dlatego, że schody drewniane ładnie wyglądają w domu ....a klinkierowe...hm pewnie też ładnie jeśli jest odpowiednie wnętrze. Ale ja nie wyobrażam sobie klinkieru w domu...ponieważ jest trochę zimny...przynajmnie teoretycznie tak mi się wydaje...ale moze się mylę ale swoją drogą ciekawią mnie te Twoje schody...masz moze jakąś fotkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARIO345 10.09.2007 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 wybaczcie za tę małą dawkę humoru ale nie nie mogłem się powstrzymać denes ja na twoim miejscu nie zastanawił bym się ani sekundy wybrałbym dąb tym bardziej że różnica w cenie to tylko 50 zł na stopniu czyli około 700 zł na komplecie ( i tak nie wiem jak ci się udało znależć tak tanie schody) . Różnica w jakości ( trwałość wytrzymałość), między dębem a sosną jest kolosalna i wcale nie zależy aż tak bardzo od twardości lakieru, sosna jest miękka i trzeba to przyjąć do wiadomości, przy wytrzymałości na uderzenia ( wgniecenia) ważna jest warstwa pod lakierem (zwięzłość , gęstość drewna), a tę dąb ma zdecydowanie większącytat Bardzo odradzal buk, twierdzil ze sie wypacza i rozkleja. Jezeli klient upiera sie przy buku to wpisuje do umowy, ze nie daje gwarancji gdy beda sie dzialy tego typu rzeczy to że buk się rozkleja to tylko i wyłącznie wina stolarza jak by przeprowadzał klejenie zgodnie ze sztuką i technologią to nic się nie dzieje, generalnie spoina klejowa jest bardziej wytrzymała niż samo drewno a teraz cena schodów cena schodów ( ten sam model i typ) sosnowych, dębowych lub wykonanych z dowolnego gatunku drewna (również z agrestu , jaśminu, czy orzecha..laskowego) różni się tylko kosztem materiału , i jest to około 10 %-20% całości schodów (dochodzą jeszcze drobne dodatki za szybsze tępienie narzędzi przy twardym drewnie, gryzący pył np irokko) na koniecwybieram zdecydowanie dąb ( 400 zł za stopień z balustradą , dlaczego tak tanio?, chyba gość nie ma co robić) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
metrys 11.09.2007 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Witam Wczoraj miałem u siebie stolarza od schodów. Schody zabiegowe 1/4 16 stopni balustrada z jednej strony szerokość biegu 90 cm. Okreśłił cenę za kpl. około 7500 PLN. Czas oczekiwania 1,5 miesiąca. Czy to dużo czy mało? Jakie ceny są w Waszym regionie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graczyk 11.09.2007 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Witam Widzę że dyskusja jest żarliwa a dąb na schodach ma wielu zwolenników jednak mnie osobiście ten gatunek drewna się nie podoba. W salonie będzie beska barlinecka Jatoba i teraz powstał problem z obłożeniem schodów tak aby nie zbankrutować.Macie jakieś pomysły ja to zrobić lub może najlepiej zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 11.09.2007 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Witam Widzę że dyskusja jest żarliwa a dąb na schodach ma wielu zwolenników jednak mnie osobiście ten gatunek drewna się nie podoba. W salonie będzie beska barlinecka Jatoba i teraz powstał problem z obłożeniem schodów tak aby nie zbankrutować. Macie jakieś pomysły ja to zrobić lub może najlepiej zdjęcia. Ja mam podobny problem, u mnie podłoga będzie Merbau, a schody dąb bejcowany na merbau (użytkownik MARIO345) to najlepszy doradca od schodów -zapytaj go jaki kolor bejcy na jatobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
denes 11.09.2007 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 ( 400 zł za stopień z balustradą , dlaczego tak tanio?, chyba gość nie ma co robić) To nie sa pelne schody, tylko okladziny na schody betonowe. Do tego schody sa waskie - 90 cm. No i jeszcze jedno, slupy do poreczy beda tylko na polowie schodow, bo druga polowa ma z obu stron sciany, na ktorej bedzie tylko porecz. Stolarz mowil, ze material bedzie kosztowal ok 2000 tys (dab). Czy 5-6 tysiecy robocizny za takie schody to malo? Przeciez nie bedzie tego robil caly miesiac, a nawet gdyby, to kto zarabia 5-6 tys/miesiac? Nie jest to wcale tak malo. Tak mi sie wydaje przynajmniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
denes 11.09.2007 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Moje wykonane z typowych płytek klinkierowych No to jak, pochwalisz sie nimi? Wrzuc jakies zdjecie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meissel 11.09.2007 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 za 350 zl oflizowalem wszystkie (15) schodki z czego 200 zl kosztowaly listwy aluminiowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darex 11.09.2007 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Moje wykonane z typowych płytek klinkierowych No to jak, pochwalisz sie nimi? Wrzuc jakies zdjecie... No dobra. Nie kwestionuję uroku drewnianych schodów tylko nie bardzo wierzę w zrobienie schodów dębowych za 6-8tys.zł (nawt za 10tys.). Realna wg moich ocen jest kwota od 12 tys. wzwyż, oczywiście cena zależy od ich wielkości. Gdy szuka się oszczędności podczas wykończeniówki to każdy grosz się liczy. A oto moje schody http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/102b446235424cff.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darex 11.09.2007 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Darex a masz jakiś pomysł na schody wiszące niedrewniane?? Oczywiście tańsze od drewnianych? Ja nie mowię o wiszących schodach, gdzieś w reprezentacyjnej części domu, tylko jestem przekonany, że większość budujących okleja betonowe schody okładzinami drewnianymi i narzeka na koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darex 11.09.2007 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Masz rację z tymi klinkierowymi - ale, cóż, nie są tak ładne jak drewno Osobiście nie lubię półśrodków - a takim byłyby dla mnie schody, które mi się nie podobają. Z gustami się nie dyskutuje. Kwestia pieniędzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 11.09.2007 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Mnie się bardzo spodobały te klinkierowe schodki i właśnie się teraz nad tym zastanawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darex 11.09.2007 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Mnie się bardzo spodobały te klinkierowe schodki i właśnie się teraz nad tym zastanawiam. Gorąco polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agdula 11.09.2007 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Derex, ładne te Twoje schody Gdyby nie silna moja sympatia dla dębu.. pewnie bym się skusiła na Twoje schody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darex 12.09.2007 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Derex, ładne te Twoje schody Gdyby nie silna moja sympatia dla dębu.. pewnie bym się skusiła na Twoje schody. Dzięki. Jak sami widzicie u mnie schody są typowym ciagiem komunikacyjnym, nie leżą w reprezentacyjnej części domu, kolorystycznie są dopasowane do podłogi korytarza, na której znajduje się terrakota i wydaje się rzeczą naturalną aby schody stanowiły pewna kontynuację. Ja z kolei nie wyobrażam sobie w tym przypadku obłożenie ich drewnem, bo wygldałyby jak kwiatek do kożucha. W każdym bądź razie z moich schodów jestem zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kagan_sk 12.09.2007 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 ja właśnie zastanawiam się nad alternatywą dla drewnianych schodów - schody z paneli firmy KOSPAN;mają grubość 38mm i kupuje się je po 3metry długościkoszt około 150zł za 3m może ktoś je już składał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 12.09.2007 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Derex, ładne te Twoje schody Gdyby nie silna moja sympatia dla dębu.. pewnie bym się skusiła na Twoje schody. Dzięki. Jak sami widzicie u mnie schody są typowym ciagiem komunikacyjnym, nie leżą w reprezentacyjnej części domu, kolorystycznie są dopasowane do podłogi korytarza, na której znajduje się terrakota i wydaje się rzeczą naturalną aby schody stanowiły pewna kontynuację. Ja z kolei nie wyobrażam sobie w tym przypadku obłożenie ich drewnem, bo wygldałyby jak kwiatek do kożucha. W każdym bądź razie z moich schodów jestem zadowolony Dokładnie darex -fajne te schody, ale do salonu z parkietem nie bardzo pasują -a u mnie schody są właśnie w salonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malagocha 12.09.2007 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Czy macie moze jakies doswiadczenia, jesli chodzi o schody, jakby to opisac - wiszace? mam na mysli azurowa konstrukcja. Kute mi sie podobaja, ale proste zupelnie, bez ozdobnikow, nie kręte ale ze spocznikiem. Jestem na etapie projektowania domu i takie schody w okolicach salonu sobie wymyslilam. Czy ktos sie moze orientuje jaki jest koszt takich schodkow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qlpiak 12.09.2007 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Czy ło taką ekstrawagancyję chodzi?http://www.konsmet.pl/gall_view.schody.php?id=11Znaczy maja byc samonosne, azurowe, a nie okladzina na zelbetonie, tak? Mozesz popytac wykonawcow z http://schody.pl/stol.php, masz tam takie oznaczenie, ze wykonawca wykonuje schody ze stali, ale zapewne rzecz nietypowa - wyceny indywidualne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malagocha 12.09.2007 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Dziekuje za linki, no wlasnie o cos takiego mniej wiecej. Chodzi mi o takie maksymalnie proste i kute ze stali, szukam na sieci na stronkach z kowalstwem artystycznym, ale tam kwiatki i inne zakretasy....Nie dosc ze na pewno drozej, to jakos tak mi sie nie podoba Ciekawa jestem czy takie schody to wiekszy koszt niz takie tradycyjne, wybetonowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts