Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drewno na schodach betonowych

rwl

Recommended Posts

Dlaczego większość z Was upiera się na schody drewniane? Wiem, wiem - eststyka, gust, itp. Ale przecież dobre schody (czyt. z dobrego materiału) to majątek. Moje wykonane z typowych płytek klinkierowych (ale schodowych) kosztowały mnie ok.3,5 tys.PLN. A jaka wygoda przy sprzątaniu! I nie ma problemu z rozsychaniem, trzeszczeniem, itp. Nie mówiąc już o ponownym za kilka lat lakierowaniu!

Dlatego, że schody drewniane ładnie wyglądają w domu :) ....a klinkierowe...hm pewnie też ładnie jeśli jest odpowiednie wnętrze.

Ale ja nie wyobrażam sobie klinkieru w domu...ponieważ jest trochę zimny...przynajmnie teoretycznie tak mi się wydaje...ale moze się mylę :oops: ale swoją drogą ciekawią mnie te Twoje schody...masz moze jakąś fotkę?

• Odpowiedzi 119
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wybaczcie za tę małą dawkę humoru ale nie nie mogłem się powstrzymać

denes ja na twoim miejscu nie zastanawił bym się ani sekundy wybrałbym dąb tym bardziej że różnica w cenie to tylko 50 zł na stopniu czyli około 700 zł na komplecie ( i tak nie wiem jak ci się udało znależć tak tanie schody) . Różnica w jakości ( trwałość wytrzymałość), między dębem a sosną jest kolosalna i wcale nie zależy aż tak bardzo od twardości lakieru, sosna jest miękka i trzeba to przyjąć do wiadomości,

przy wytrzymałości na uderzenia ( wgniecenia) ważna jest warstwa pod lakierem (zwięzłość , gęstość drewna), a tę dąb ma zdecydowanie większą

cytat

Bardzo odradzal buk, twierdzil ze sie wypacza i rozkleja. Jezeli klient upiera sie przy buku to wpisuje do umowy, ze nie daje gwarancji gdy beda sie dzialy tego typu rzeczy

to że buk się rozkleja to tylko i wyłącznie wina stolarza jak by przeprowadzał klejenie zgodnie ze sztuką i technologią to nic się nie dzieje, generalnie spoina klejowa jest bardziej wytrzymała niż samo drewno

a teraz cena schodów

cena schodów ( ten sam model i typ) sosnowych, dębowych lub wykonanych z dowolnego gatunku drewna (również z agrestu , jaśminu, czy orzecha..laskowego) różni się tylko kosztem materiału , i jest to około 10 %-20% całości schodów (dochodzą jeszcze drobne dodatki za szybsze tępienie narzędzi przy twardym drewnie, gryzący pył np irokko)

na koniec

wybieram zdecydowanie dąb ( 400 zł za stopień z balustradą , dlaczego tak tanio?, chyba gość nie ma co robić)

Witam

Widzę że dyskusja jest żarliwa a dąb na schodach ma wielu zwolenników jednak mnie osobiście ten gatunek drewna się nie podoba. W salonie będzie beska barlinecka Jatoba i teraz powstał problem z obłożeniem schodów tak aby nie zbankrutować.

Macie jakieś pomysły ja to zrobić lub może najlepiej zdjęcia.

Witam

Widzę że dyskusja jest żarliwa a dąb na schodach ma wielu zwolenników jednak mnie osobiście ten gatunek drewna się nie podoba. W salonie będzie beska barlinecka Jatoba i teraz powstał problem z obłożeniem schodów tak aby nie zbankrutować.

Macie jakieś pomysły ja to zrobić lub może najlepiej zdjęcia.

Ja mam podobny problem, u mnie podłoga będzie Merbau, a schody dąb bejcowany na merbau (użytkownik MARIO345) to najlepszy doradca od schodów -zapytaj go jaki kolor bejcy na jatobę.

( 400 zł za stopień z balustradą , dlaczego tak tanio?, chyba gość nie ma co robić)

To nie sa pelne schody, tylko okladziny na schody betonowe. Do tego schody sa waskie - 90 cm. No i jeszcze jedno, slupy do poreczy beda tylko na polowie schodow, bo druga polowa ma z obu stron sciany, na ktorej bedzie tylko porecz.

Stolarz mowil, ze material bedzie kosztowal ok 2000 tys (dab). Czy 5-6 tysiecy robocizny za takie schody to malo? Przeciez nie bedzie tego robil caly miesiac, a nawet gdyby, to kto zarabia 5-6 tys/miesiac? Nie jest to wcale tak malo. Tak mi sie wydaje przynajmniej.

Moje wykonane z typowych płytek klinkierowych

No to jak, pochwalisz sie nimi? Wrzuc jakies zdjecie...

No dobra. Nie kwestionuję uroku drewnianych schodów tylko nie bardzo wierzę w zrobienie schodów dębowych za 6-8tys.zł (nawt za 10tys.). Realna wg moich ocen jest kwota od 12 tys. wzwyż, oczywiście cena zależy od ich wielkości. Gdy szuka się oszczędności podczas wykończeniówki to każdy grosz się liczy. A oto moje schody

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/102b446235424cff.html

Derex, ładne te Twoje schody :) Gdyby nie silna moja sympatia dla dębu.. :) pewnie bym się skusiła na Twoje schody.

Dzięki. Jak sami widzicie u mnie schody są typowym ciagiem komunikacyjnym, nie leżą w reprezentacyjnej części domu, kolorystycznie są dopasowane do podłogi korytarza, na której znajduje się terrakota i wydaje się rzeczą naturalną aby schody stanowiły pewna kontynuację. Ja z kolei nie wyobrażam sobie w tym przypadku obłożenie ich drewnem, bo wygldałyby jak kwiatek do kożucha. W każdym bądź razie z moich schodów jestem zadowolony :D

Derex, ładne te Twoje schody :) Gdyby nie silna moja sympatia dla dębu.. :) pewnie bym się skusiła na Twoje schody.

Dzięki. Jak sami widzicie u mnie schody są typowym ciagiem komunikacyjnym, nie leżą w reprezentacyjnej części domu, kolorystycznie są dopasowane do podłogi korytarza, na której znajduje się terrakota i wydaje się rzeczą naturalną aby schody stanowiły pewna kontynuację. Ja z kolei nie wyobrażam sobie w tym przypadku obłożenie ich drewnem, bo wygldałyby jak kwiatek do kożucha. W każdym bądź razie z moich schodów jestem zadowolony :D

Dokładnie darex -fajne te schody, ale do salonu z parkietem nie bardzo pasują -a u mnie schody są właśnie w salonie :roll:

Czy macie moze jakies doswiadczenia, jesli chodzi o schody, jakby to opisac - wiszace? mam na mysli azurowa konstrukcja. Kute mi sie podobaja, ale proste zupelnie, bez ozdobnikow, nie kręte ale ze spocznikiem. Jestem na etapie projektowania domu i takie schody w okolicach salonu sobie wymyslilam. Czy ktos sie moze orientuje jaki jest koszt takich schodkow?

Czy ło taką ekstrawagancyję chodzi?

http://www.konsmet.pl/gall_view.schody.php?id=11

Znaczy maja byc samonosne, azurowe, a nie okladzina na zelbetonie, tak? Mozesz popytac wykonawcow z http://schody.pl/stol.php, masz tam takie oznaczenie, ze wykonawca wykonuje schody ze stali, ale zapewne rzecz nietypowa - wyceny indywidualne.

Dziekuje za linki, no wlasnie o cos takiego mniej wiecej. Chodzi mi o takie maksymalnie proste i kute ze stali, szukam na sieci na stronkach z kowalstwem artystycznym, ale tam kwiatki i inne zakretasy....Nie dosc ze na pewno drozej, to jakos tak mi sie nie podoba ;) Ciekawa jestem czy takie schody to wiekszy koszt niz takie tradycyjne, wybetonowane