Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piece kondensacyjne Hoval - opinie i doświadczenia

Kłopot

Recommended Posts

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Przeszukałem forum i znalazłem tylko kilka postów o piecach firmy Hoval. Pytałem także kliku instalatorów ale raczej mało ich montowali choć opinie były dobre. Pytam, bo jest teraz ciekawa promocja - piec kondensacyjny TopGas classic 24 wraz ze 130 l zbiornikiem można nabyć za 6.750zł netto. Nie chcę wszczynać kolejnej dyskusji, który piec jest najlepszy. Nie proszę też o porady typu "kup lepiej X bo jest lepszy". Pytam osoby, które miały styczność z produktami tej firmy lub mają je w swoich domkach. Jak się sprawują? Może ktoś ma akurat ten model?

Z góry dziękuję

• 2 months później...

Witam,

Kolega z pracy ma własnie taki piec zamontowany od 2 lat. Jest bardzo zadowolony, bardzo dobra jakość, praca bez zarzutu i żadnych usterek. Serwis w Poznaniu OK. Choć Hoval specjalizuje się w piecach dla przemysłu, a piece dla klientów indywidualnych to tylko uzupełnienie oferty. Pozdro

• 2 months później...

Czesc, wlasnie rowniez zdecydowalem sie na kondensacyjny gazowy Hovala.

Tylko nie wiem co i jak z tym piecem. Niby mowi sie ze jest dobry....lepszy od Double "V" :lol:

Skladany nie jest jeszcze przez Chinczykow tak jak to sie odbywa juz w przypadkach "V" i "V" :lol:

Ale szczerze powiem ze sie zdecyduje na to.

Na forum wyczytalem ponadto iz:

Kotły dostały znak jakości od brytyjskiej królowej - na trzech jej posiadłościach są hoval'e , i najważniejsze są produkowane w Lichtensteinie w miejscowaości Vaduz - stolica.

Powiem tak ja ma ten kocioł sam u siebie , montuje je ( ogólnie 7 lat) wszystkich razem ok 70 sztuk. Podobno wszystko może sie popsuć a w tych kotłach od 7 lat żadnej awarii !!!.

Mnie jeszcze przekonuje to ,że te same kotły są w GB,D,A,IT,FR,CH itp. czyli w całej Europie a nie tak jak to bywa u innych, że na Polske to chłam - tu tego niema.

Wiec mam nadzieje ze dokonalem dobrego wyboru, monarchia dokonala juz tego wyboru wczesniej :lol:

Powiele wobec tego krolewskie wzorce :wink:

• 1 year później...
  • 3 years później...
Mam od 4 lat piec Hoval TopGas Combi 28/32. Po przeglądzie i rozkręceniu go pojawiły się wyraźne, głośne stuki na początku i końcu grzania, które słychać w drugim pomieszczeniu. Wcześniej tego nie było lub w stopniu minimalnym - "cykanie". Serwisant twierdzi, że "Hovale tak mają". "Jak nie stukał to teraz będzie stukał". Jego zdaniem jest to spowodowane rozszerzaniem się aluminiowej obudowy. Próby dokręcania śrub z różną mocą nic nie dały. Co o tym myśleć?

• 2 months później...
Śruby za mocno skręcone. Rozkręcić i złożyć jeszcze raz tak jak być powinno i będzie ok.na 100%. Mam ze 100-130 szt. TG cllasic pod opieką "trochę" już ich wyczyściłem . Stukanie faktycznie jest jeśli wymiennik został za mocno skręcony. Pozdrawiam. Żałuję bardzo ,że już praktycznie niema tych kotłów na rynku z racji zaporowej ceny. Bo kotły REWELACYJNE. Edytowane przez obeliksss

• 2 months później...
Witam, jestem zainteresowany Hovalem , raczej oczekuje że piec nie będzie się psuł ale jednak serwis czyszczący będzie konieczny dość regularnie . I tu problem jeśłi chodzi o marki na V , Junkers i tym podobne to z serwisantami nie ma problemu i stawki znane ale Hovala raczej mało osób w mojej okolicy zna i tylko 1 osobę znalazłem. Pytanie jakich kosztów konserwacyjnych można się spodziewać? Ile trzeba zapłaćić za przegląd.

• 3 years później...
Witam, jestem zainteresowany Hovalem , raczej oczekuje że piec nie będzie się psuł ale jednak serwis czyszczący będzie konieczny dość regularnie . I tu problem jeśłi chodzi o marki na V , Junkers i tym podobne to z serwisantami nie ma problemu i stawki znane ale Hovala raczej mało osób w mojej okolicy zna i tylko 1 osobę znalazłem. Pytanie jakich kosztów konserwacyjnych można się spodziewać? Ile trzeba zapłaćić za przegląd.

...chcę Merca, ale serwis ma być albo tani, albo za darmo - Oj Wy...Polaczki.

Edytowane przez Kaśko

Mam TopGaz 16 ze zbiornikiem czeskim z 2004 roku. Stuki czasami bywają, to male miki - w tym roku cicho jest - aż nie wiem że mam 12-letni piec...

Serwis w Poznaniu OK? :-D Hahaaa...długo szukałem, aż trafiłem (nie będę reklamował Firmy) - można znaleźć szybko w wyszukiwarce, a jak z nim pogadać, to się zorientujecie, że wie o czym mówi - podziękowanie dla przedstawiciela-pomocy technicznej Rejon Zachodni- do Pana Wojtka - ten konkret i uprzejmy i on serwisanta mnie polecił - za co jestem naprawdę wdzięczny, bo w serwisie Howala reklamują takiego pseudoinstalatora - kudłatego partacza z pod-poznańskiej Murowanej.... :o Co to ma pojęcie jak rozkręcić, wyczyścić i zostawić wewnątrz kupę syfu! Jak są problemy (których sam mi narobił) to akurat "montuje solary w Zielonej Górze". Jak napisałem do niego z innego maila-prosząc o sprzedaż kotła z montażem, chciał być rano!!!

Polecają tez firmę OLMAZ - jak zadzwoniłam to odpowiedzieli "serwisujemy te kotły, które sami montujemy" , co akurat rozumiem, bo nie maja chęci wyskrobywać po innych.

W samym Howalu w firmie - Pan Prokurent Jaroch jest bardzo nieuprzejmy, opryskliwy i ma rozmówcę za intruza i niedorozwoja. :bye:

Więc nie polecam kontaktu - odeśle Was do...Tego Którego Nazwiska Nie Wymienię "bo go polecają, jest świetny i nigdy nie było na Niego skarg"...zapewne :wave::

Edytowane przez Kaśko
ortografia