Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ULGA BUDOWLANA -PRACUJĄC ZA GRANICĄ.

burifanek

Recommended Posts

Witam

Też tak mam, i zapewne wiele innych osób, ale o ile pamietam to nie jest problem, ponieważ zarabiasz za granicą ale kupujesz w Polsce i płacisz podatek od tych zakupów więc możesz go odzyskać bo przecież go zapłaciłaś (dotyczy materiałów których vat zmienił się z 7 na 22 %oczywiście)

pozdrawiam

Witam

Też tak mam, i zapewne wiele innych osób, ale o ile pamietam to nie jest problem, ponieważ zarabiasz za granicą ale kupujesz w Polsce i płacisz podatek od tych zakupów więc możesz go odzyskać bo przecież go zapłaciłaś (dotyczy materiałów których vat zmienił się z 7 na 22 %oczywiście)

pozdrawiam

O zwrot VAT, bo rozumiem że o to chodzi gdyż ulgi budowlanej to już kilka lat nie ma :wink: moze wystąpić każdy. Tu raczej autorowi chodziło o to czy US nie przyczepi się o pochodzenie pieniążków na tą budowę :lol: Jeżeli potrafisz udokumentować pochodzenie kasy to możesz śmiało składać wniosek o zwrot. Natomiast jeżeli nijak nie potrafisz tego wyjasnić to licz się z tym że wraz ze zwrotem VAt zostaniesz wezwany na art 20 art. 20 ust. 3 PDOFizU. Nikomu tego nie zyczę....

Tak właśnie o to Mi chodziło że pracując za granicą na pewno będą chcieli udokumentowania dochodów a Ja wydając na budowę zwrotu Vatu.Jeszcze jedno czy z zakupionej działki też mogę odzyskać Vat czy to całkiem inna sprawa i dziekuję za podpowiedzi. :lol:

Zwrot VAt obejmuje tylko i wyłącznie materiały budowlane i tylko te które są ujete w wykazie.

Myślę, że w przypadku osób zarabiających za granicą pierwszym problemem jest to, o czym pisał Byszek :D , a drugi dotyczy miejsca zamieszkania. Przypuszczam jednak, że osoby pracujące za granicą mają zameldowanie na terenie Polski gdyż inaczej pojawi się problem w określeniu właściwego urzędu skarbowego do którego należałoby złożyć wniosek o zwrot VAT.

Myślę, że w przypadku osób zarabiających za granicą pierwszym problemem jest to, o czym pisał Byszek :D , a drugi dotyczy miejsca zamieszkania. Przypuszczam jednak, że osoby pracujące za granicą mają zameldowanie na terenie Polski gdyż inaczej pojawi się problem w określeniu właściwego urzędu skarbowego do którego należałoby złożyć wniosek o zwrot VAT.

Liczy się miejsce zamieszkania ale na terenie RP. Jak ktoś buduje w PL to raczej ma tu rodzinę albo co bardziej pewne jeden z małzonków dogląda na miejscu budowę. A adres można podać nawet budowy(nie no przesadziłem) ale rodziców czy tam teściów w najgorszym wypadku. Kasa i tak na konto przyjdzie:lol:

Teraz to chyba juz mało kto pracuje "na czarno" za granicą, więc chyba udokumentowanie dochodów nie jest problemem... nie dostajecie od pracodawcy jakiś druków wypłaty za co, za ile, itp.?rozliczenia rocznego?

Ja dostaje :lol: 8)

I na takich jak Ty znajdzie sie paragraf :lol: Pozostaje kwestia opodatkowania dochodu :wink: Są kraje które nie maja podpisanej umowy z PL o przeciwdziałaniu podwójnemu opodatkowaniu. Jeden z moich profesorów mawiał " w życiu są tylko dwie pewne rzeczy - śmierć i podatki" Jak ktoś pracuje na legalu to US wie ile zarobił bo dostaje wyciągi.