Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podniesienie dachu- ścianki kolanowej- pomocy!!!

pilnikwrc

Recommended Posts

Witam serdecznie. Planuje podniesienie dachu o jakiś 1m i zagospodarowanie poddasza. Powierzchnia ok. 80-90m2. Wysokość poddasza to od 70cm w najniższym punkcie( przy ściance) do 170 w szczycie. Dach jest dwuspadowy. Planuje podniesienie ścianki kolanowej, gdyż wyczytałem , ze to najprostszy sposób. (nie jestem tego w 100% pewny, bo się na tym nie znam). Od czego musze zacząc( jakieś projekty, kosztorysy)? Jacy fachowcy będą potrzebni do tego przedsięwzięcia? Ile mogą kosztować materiały i robocizna? Bardzo proszę o wszelkie wskazówki i porady :(

Witam i gratuluję odwagi ;) Poczytaj na moim wątku, może w czymś ci pomoże. Potrzebujesz:projekt rysowany przez architekta, pozwolenie na budowę, dobrą ekipę - sprawną i liczną, sporo kasy i mnóstwo cierpliwości ;) Napisz czy chcesz podnieść sciankę kolankową bez ruszania dachu, czy zdjąć dach, podnieść ściankę i postawić nowy.

dzieki za porade :)

najprościej byłoby zostawić dach, ale chyba będe zmuszony zmienić na nowy. Jeśli chodzi o dokumentację, to czy najpierw muszę mieć projekt i go przedstawić wraz ze składaniem wniosku o budowe? Czy jak najszybciej złożyć wniosek( słyszałem, że długo się czeka) i w międzyczasie załatwiać projekt? Bardzo proszę o pomoc i gorąco pozdrawiam.

Musisz mieć projekt od architekta -on powie co ci wolno ;) a czego nie. My czekaliśmy 4 tygodnie bo mial troszkę pracy. Z projektem i mapką do celów lokalizacji od geodety- czekaliśmy na nią ok 2 tygodnie ,a kosztowała nas 700 zł-biegniesz (u nas biegł architekt ;) ) do urzędu miasta i składasz podanie o pozwolenie na budowę. U nas trwało to ok miesiąca (ponoć sprawdzaja czy sąsiadom, jeśli ich masz, taka budowa nie przeszkadza itp ). Pózniej z tym pozwoleniem biegniesz założyć dziennik budowy uprzednio wybierając kierownika budowy (ok 1000 zł - my mamy wujka ;) ) i już możesz zacząć zrywać dach. Jeszcze dodam,że potrzebna jest mapka od hydraulika i elektryka i jest to oczywiście dodatkowy koszt (u nas załatwial to wszystko architekt).

• 1 month później...

Witam, mam podobny pomysł z podniesieniem dachu, mam do zaadoptowanie 100m2 strychu na mieszkanie, ale z warunkiem, ze dach bedzie podniesiony a nie rozebrany. można prosić o jakieś bliższe informacje, najlepiej jakiego typu ekipy należy szukać tzn. budowlanej, remontowej czy może ciesielskiej, dekarzy??? Jak na razie kogo sie pytam to "oni sie tym nie zajmują i nie wiedzą kto może..."

Życzę powodzenia w realizacji projektu

• 1 month później...

witam :)

ja tez sie przymierzam do nadbudowy domu u rodzicow, chwilami zastanawiam sie czy to nie szlenstwo ze wzgledu na "roznice pokolen" ale widze ze jednak sporo osob przymierza sie do takiego rozwiazania wiec chyba jednak da sie zyc :wink:

U nas jest tzw kostka z kopertowym dachem. Na poddaszu jest juz wyprowadzona instalacja wodno kanalizacyjna (jest tam taka dodatkowa lazienka) wiec jest juz jakis poczatek. Obecne poddasze ma scianke kolankowa o wysokosci 130 i myslelismy tylko o podniesieniu starego dachu, ktory jest w niezlym stanie ale nie moge natrafic na namiary na ekipe ktora robi takie rzeczy a dekarze ktorzy byli na "rozpoznaniu terenu" twierdza ze gra nie warta swieczki i lepiej zrobic nowy dwuspadowy i tylko szczytowe scianki podmurowac. No oczywiscie pozostaje nam jeszcze problem wykombinowania osobnego wejscia.

Bee7777, moglabys w przyblizeniu podac ile kosztowal Was dach z ociepleniem i podmurowaniem scian? z gory serdeczne dzieki!

• 2 years później...
  • 1 year później...