wrk 04.01.2008 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Witam, Sporo przeczytałem na forum o "wyłączeniu z produkcji rolnej" ale odpowiedzi na moje pytanie nie znalazłem... może ktoś odpowie...? Mam działkę, która w planie zagospodarowania przestrzennego figuruje jako "pod zabudowę jednorodzinną". Z ewidencji gruntów wynika, że klasa gruntu to po części RIVb i RV. Wiem, że do pozwolenia na budowę muszę "wyłączyć ją z produkcji rolnej". Problem polega na tym, że w wydziale rolnictwa gdzie składam o to wnioske stwierdzili, że muszą mi tą działkę wyłączyć z produkcji rolnej w całości (2750m2) a tutaj na forum wszyscy piszą, że wyłączają jedynie pod budynek i drogę. No i pytanie: Czy osoby które mają wyłączone z produkcji rolnej np. 500m2 z 2000m2 działki płacą za 500m2 podatek od nieruchomości (ok 20-30gr/m2) a od reszty podatek rolny (ok 2-3gr/m2), czy może za wszystko podatek od nieruchomości? (nie mówię tutaj o opłacie za wyłączenie z produkcji rolnej!) Jak wygląda takia decyzja o wyłączeniu z produkcji rolnej? Czy jest tam informacja typu "wyłączono działkę X" czy może "wyłączono 500m2 działki X zgodnie z załączoną mapką" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 04.01.2008 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Tą działkę juz wyłączył z produkcji rolnej MPZP, w całości ustalajac jej status "jako budowlany".Natomiast w przypadku budowy na obszarze nie objętym MPZP lub w przypadku zabudowy zagrodowej, faktycznie wyłączeniem z produkcji rolnej podlega tylko obszar fizycznie zabudowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 04.01.2008 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Cześć Ja kupiłem działkę rolną RIIIa 1,4a, pod budowę wyłączane było coś około 500m2. Po wyłączeniu też dostałem podatek jak za rolną I oby tak dalej pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrk 04.01.2008 14:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 >Tą działkę juz wyłączył z produkcji rolnej MPZP, w >całości ustalajac jej status "jako budowlany". Z tego co ja zrozumiałem to MPZG jest równoznaczny z POZWOLENIEM na wyłączenie z produkcji rolnej a nie z samym wyłączeniem. Moja działka na pewno nie jest jeszcze wyłączona z produkcji rolnej. Sam muszę o to wystąpić, co do tego jestem pewniem. Mi jednak bardziej chodziło o podatki... A tu fakt jest taki, że dopóki nie będę nic z tą działką robił, to płacę podatek rolny (tak jak wszyscy rolnict dookoła, którzy jeszcze uprawiają swoją ziemię, która w MPZG jest "budowlana") Może ktoś się jeszcze wypowie na pytanie z pierwszego postu...?Z góry dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 04.01.2008 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 >Tą działkę juz wyłączył z produkcji rolnej MPZP, w >całości ustalajac jej status "jako budowlany". Z tego co ja zrozumiałem to MPZG jest równoznaczny z POZWOLENIEM na wyłączenie z produkcji rolnej a nie z samym wyłączeniem. Moja działka na pewno nie jest jeszcze wyłączona z produkcji rolnej. Sam muszę o to wystąpić, co do tego jestem pewniem. Dobrze rozumiesz - jest to tylko pozwolenie , a nie wyłaczenie z produkcji rolnej. Wyłączenia faktycznego w moim przypadku dokonał w moim imieniu geodeta podczas robienia inwentaryzacji powykonawczej budynku - a własnie wczoraj odebrałem mapy i inwentaryzację i aktualny wykaz zmian gruntowych w którym widnieje wyłączony z produkcji rolnej fragment działki pod budynkiem , podjazdem , szambem i tarasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 04.01.2008 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 To jest bardziej skomplikowane. MPZP faktycznie zmienił przeznaczenie gruntów do produkcji rolnej na działki przeznaczone pod zabudowę. Uczynił to bez pozwolenia "urzędu wyższego" jesli były to grunty nie wymagajace takiego (słabej klasy), lub uzyskał pozwolenie z "urzedu wyższego" dla gruntów ustawowo objetych "ochroną" tj. wyższej klasy - w wielu przypadkach wymaga to zgody MR.Jest to tez w pewnym sensie decyzja lub zgoda na wyłączenie z produkcji rolnej pewnego obszaru - często całego objetego MPZP.Inwentaryzacja geodezyjna powykonawcza dokumentuje tylko stan faktyczny (np. obszar podlegajacy wyłączeniu) w celach zarówno inwentaryzacyjnych gruntu, jak i podatkowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrk 04.01.2008 15:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 >Jest to tez w pewnym sensie decyzja lub zgoda na wyłączenie >z produkcji rolnej pewnego obszaru - często całego objetego MPZP. No czyli tu sprawa jest jasna. >Inwentaryzacja geodezyjna powykonawcza dokumentuje tylko stan> faktyczny (np. obszar podlegajacy wyłączeniu) w celach zarówno> inwentaryzacyjnych gruntu, jak i podatkowych. No właśnie... czy ktoś wie z autopsji jaki się płaci podatek za tą część, która nie została wyłączona ? Bo jeżeli tylko podatek rolny, to będę się bardzo mocno sprzeczał w urzędzie, czemu w całej Polsce wyłączają tylko pod zabudowę a mi pod całę działkę... pablitoo: Nie musiałeś mieć wyłączonej działki z produkcji rolnej PRZED uzyskaniem pozwolenia na budowę?? Miałeś MPZP czy indywidualne warunki zabudowy? Może jakieś siedlisko, czy coś...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apis50 04.01.2008 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Jak sama nazwa wskazuje,podatek rolny płaci się w przypadku posiadania gospodarstwa rolnego/skrócona definicja: obszar użytkow rolnych o pow. od 1 ha wzwyż/. W przypadku posiadania mniejszej powierzchni,płaci się na rzecz gminy podatek od nieruchomości z całej jej powierzchni,jak również od budynków na tej nieruchomości /rodzaj i powierzchnia użytkowa bodajże/ Podatek od nieruchomości płaci sie i w mieście i na wsi.Jego wysokość ustalają poszczególne rady gmin a właściciel otrzymuje nakaz płatniczy /ok lutego każdego roku/,a podatek można płacić w 4 ratach. Na wsi podatek od nieruchomości/ ok 21 arów + budynki gospodarcze i dom na tej działce/płacimy rocznie ok 200 zł.Najwyższa jest stawka za dawny budynek gospodarczy,który służy nam za garaż i skład rzeczy zbędnych. Wyłaczenie gruntow z produkcji rolnej pod zabudowę słuzy do innych celów,między innymi do zmian w ewidencji gruntów i opłat od nadwyżki w przypadku przekroczenia limitu 500 m2 i to chyba też dotyczy wyższych klas gruntu/nie mam pewności co do tego/ Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrk 04.01.2008 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 >Jak sama nazwa wskazuje,podatek rolny płaci się w przypadku >posiadania gospodarstwa rolnego/skrócona definicja: obszar >użytkow rolnych o pow. od 1 ha wzwyż/. W gminie (i w starostwie powiatowym) powiedzieli, że gdybym nie ruszał swojej działki (nie wyłączał jej z rodukcji rolnej, nie budował) to płaciłbym podatek rolny (mimo, że nie mam użytków rolnych o pow. od 1 ha wzwyż). Dziwne to wszystko. Może zgłosi się ktoś jeszcze poza 'majki', kto płaci podatek rolny za działkę (część działki) budowlaną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 04.01.2008 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Bo to znów jest bardziej skomplikowane Podatek rolny płaci sie od gruntów rolnych i lesnych. Jeśli na mapie ewidencyjnej gruntów nie ma zapisu, że grunt jest "rolny" lub "leśny", to nalicza sie podatek od nieruchomości - bez wzgledu na obszar. Jest jednak sporo "zaszłości" - szczególnie na tzw. ziemiach odzyskanych, ale i w pozostałej części Polski tez nie sa to wyjatkowe przypadki. I może byc tak, że za takie same działki np. 30 arów w tej samej miejscowości, zabudowanych w takiej samej czesci takimi samymi budynkami, jeden bedzie płacił tylko podatek od nieruchomosci za całądziełke, a sasiad bedzie płacił podatek gruntowy i podatek od nieruchomosci od powierzchni zabudowanej. Dziwne ale prawdziwe. Jest tez tak, ze mimo iz dana działka ma prawo do zabudowy, to do czasu wybudowania, lub rozpoczecia budowy bedzie opodatkowana podatkiem gruntowym. I faktycznie jest tak, że mimo iż działka ma status budowlanej, to majac w sumie ponad 1 hektar niezabudowany MOŻEMY płacić podatek od nieruchomości tylko od części zabudowanej, a od pozostałej gruntowy- stając sie rolnikiem z definicji. W wielu gminach zaczeto "porzadkowanie" gruntów, co skutkuje min. tym, że część włascicieli dużych działek, których nie chca ich podzielić (lub nie można z jakiś powodów) "dokupuje brakujaca częśc do 1h, aby "załapać" sie na podatek gruntowy. Sam mam kilka ha w kilku działkach, w tym jedna jest typowo "budowlana". Za wszystkie opłacam podatek gruntowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akacja 04.01.2008 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Moja działka w ewidencji gruntów figuruje jako rolna. W/g planu zagospodarowania tereny są budowlane. Kupiłam ją kilka lat temu, cały czas płacę podatek za grunt rolny. Przed rozpoczęciem budowy musiałam wyłączyć z produkcji rolnej kilkaset metrów - pow. zabudowy w/g projektu domu + powierzchnie utwardzone. Dom właśnie się kończy, a podatek pozostał rolny. W gminie dowiedziałam się, że dopóki w ewidencji gruntów jest jako rolny, oni naliczają niższy podatek. No i dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrk 05.01.2008 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 Domyślam się, że nie drążyłaś tematu czemu grunt w ewidencji pozostał rolny mimo tego, że przed rozpoczęciem budowy wyłączyłaś część z produkcji rolnej? Czyżby grunt przestawał być rolny dopiero po inwentaryzacji geodety PO wybudowaniu domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 05.01.2008 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 Moja działka w ewidencji gruntów figuruje jako rolna. W/g planu zagospodarowania tereny są budowlane. Kupiłam ją kilka lat temu, cały czas płacę podatek za grunt rolny. Przed rozpoczęciem budowy musiałam wyłączyć z produkcji rolnej kilkaset metrów - pow. zabudowy w/g projektu domu + powierzchnie utwardzone. Dom właśnie się kończy, a podatek pozostał rolny. W gminie dowiedziałam się, że dopóki w ewidencji gruntów jest jako rolny, oni naliczają niższy podatek. No i dobrze Jak napisałem w poprzednim moim poście = akacja ma rację - grunt przestaje być rolny w momencie zaewidencjonowania go po wykonaniu inwentaryzacji powykonawczej i oddania budynku do użytkowania . To że na etapie adaptacji projektu i działki pod budowę zostaje wydane pozwolenie na wyłączenie z produkcji rolnej jeszcze nic nie znaczy. Dopiero na etapie inwentaryzacji powykonawczej dokonuje się faktycznego wyłączenia - przykład z autopsji : na etapie projektu zagospodarowania mojej działki architekt wyłączyła z prod rolnej 500m2 gruntu - i na to uzyskała pozwolenie. Potem na etapie budowy przesunąłem szambo dalej od budynku poza grunt wyłączony z prod rolnej . I dopiero geodeta w moim imieniu w trakcie wykonywania inwentaryzacji powykonawczej wyłączył 800m2 gruntu gdyż przeniesione szambo również musiało być na gruncie wyłączonym z prod rolnej . Teraz jestem w trakcie składanie dokumentów do nadzoru budowlanego - i dalej płacę podatek za grunt rolny ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 05.01.2008 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 Dopowiem, że:- Kwestie wyłączenia gruntów rolnych i leśnych z produkcji regulują przepisy Ustawy z dnia 3 lutego 1995 r. o ochronie gruntów rolnych i leśnych (tekst jednolity Dz. U. z 2004 r. Nr 121, poz. 1266, z późn. zm.- Przeznaczenia gruntów na cele nierolnicze (lub nieleśne) można dokonać jedynie w ramach miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego. - Przeznaczenie gruntu rolnego w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego na cele nierolne (lub nieleśne) stwarza możliwości podejmowania odpowiednich działań prawnych i faktycznych, które będą zmierzały do zagospodarowania gruntu zgodnie z tym planem. - Decydujące znaczenie ma zapis użytków rolnych w ewidencji gruntów. - Wyłączenie gruntów z produkcji rolnej oznacza rozpoczęcie innego niż rolnicze lub leśne użytkowanie gruntów na podstawie decyzji zezwalającej na wyłączenie z produkcji użytków rolnych oraz gruntów leśnych. Wyłączenie następuje z dniem faktycznego rozpoczęcia innego niż rolne lub leśne użytkowanie gruntu — nie ma znaczenia dzień, w którym decyzja stała się ostateczna. -Wyłączenie gruntu z produkcji rolniczej następuje wyłącznie na wniosek inwestora, który z takim wnioskiem winien wystąpić jeszcze przed uzyskaniem pozwolenia na budowę. Na inwestorze ciążą określone w decyzji obowiązki, w szczególności opłaty: jednorazowa należność i opłaty roczne z tytułu wyłączenia gruntu z produkcji rolniczej. Z opłat zwolnione są grunty rolne wyłączone z produkcji na cele budownictwa mieszkaniowego: a) do 0,05 ha w przypadku budynku jednorodzinnego, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 05.01.2008 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 Dokładnie tak - proszę zwrócić uwagę na zapis ... Wyłączenie następuje z dniem faktycznego rozpoczęcia innego niż rolne lub leśne użytkowanie gruntu ... - i staje sie to dopiero po ostatecznej decyzji i zezwoleniu z nadzoru budowlanego o użytkowaniu domu - wówczas zaczyna sie płacić większy podatek od tego wyłączonego z prod rolnej gruntu . Wyłączenie gruntu z produkcji rolniczej następuje wyłącznie na wniosek inwestora, który z takim wnioskiem winien wystąpić jeszcze przed uzyskaniem pozwolenia na budowę ... i to jest moment w którym składa się wniosek o wyłączenie - ale faktyczne wyłączenie następuje po dokonaniu inwentaryzacji powykonawczej i oddaniu budynku do użytkowania. I jeszcze bardzo modne 0,05ha dla budynku jednorodzinnego - do tej powierzchni nie uiszcza sie opłat i wielu architektów składa wniosek o wyłączenie max takiej powierzchni - ale potem jednak - jak w moim przypadku okazało się to za mało - i trzeba było jednak zapłacić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawwoj 05.01.2008 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 Grunt wyłączony z produkcji rolniczej to nie tylko podjazdy, teren pod budynkiem itp. a również trawniki, rekreacja. Gdy mamy działkę 1000 m klasy III to praktycznie cała działka jest na tej zasadzie wyłączona z produkcji. Przy III klasie grunt wyłączony ponad 500 m podlega opłacie z tego tytułu. Nie zgłoszenie tego teamu do starostwa powoduje tzw. samowolne wyłączenie a z tego tytułu to jest dopiero kasa ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrk 11.01.2008 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Dokładnie tak - proszę zwrócić uwagę na zapis ... Wyłączenie następuje z dniem faktycznego rozpoczęcia innego niż rolne lub leśne użytkowanie gruntu ... - i staje sie to dopiero po ostatecznej decyzji i zezwoleniu z nadzoru budowlanego o użytkowaniu domu - wówczas zaczyna sie płacić większy podatek od tego wyłączonego z prod rolnej gruntu. Właśnie odebrałem "Zezwolenie na wyłączenie z produkcji rolnej" - całej działki i może się komuś przyda informacja tam wytłuszczona: Za datę zmiany rodzaju użytkowania uważa się moment rozpoczęcia budowy A o zmianie rodzaju użtkowania gruntu powinien informować właściciel gruntu w ciągu 30 dni... Teraz się przynajmniej wyjaśniło, czemu niektórzy płacą cały czas podatek rolny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 11.01.2008 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Też początkowo miałem 2 podatki, ale przy okazji jakieś inwentaryzacji stwierdzili, że to ogródek przydomowy i zaliczyli do budowlanych. Teraz już płacę wyższy od całości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 11.01.2008 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 no chyba,ze uprawiasz ta ziemię mechanicznie i jestes w stanie zakwalifikowac to do roli (tzn Ty i ten kwalifikujący) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 12.01.2008 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 Ależ oczywiście, że mieli racje i nawet nie protestowałem. Tym bardziej, że mam małą działę bo 900 m2 więc nie robiło to znacznej różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts