PI 17.02.2008 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 Witam, W jakims poscie przeczytalem, ze jak sie chce wylaczyc z produkcji rolnej cala dzialke (u mnie RVIz) to do wniosku nie trzeba dolaczac planu zagospodarowania dzialki. Prawda to? I jeszcze jedno dzialka ma 1728m2-sporo zaplace? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emi601 05.04.2008 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 podbijam wątek, właśnie przechodzę przez "wyłaczanie z produkcji rolnej"- cyrk ! u mnie też 500m2 okazało się za mało i dowalili mi ołatę za wyłączenie z prod.rolnej ciekawe jak miałam uprawiać te moje 9 arów? w zwartej zabudowie? skoro pozowlono ma podzielenie ziemi na mikro kawałęczki, ujeli w MPZP jako "zabudowa mieszkaniowa" to czemu teraz upominaja się że to ziemia rolna , i to II klasy (na nieszczęście moje)? grrrr, i każą sobie słono płacić za te nadprogramowe 0.0195ha? przez 10 lat!! jaestem wkurzona jak nie wiem! ale co zrobię? nawet odwołanie nie ma sensu bo wszystko jest przecież zgodne z ustawą. zainteresowanym tematem polecam lekturę ustawy, tej którą cytuje sSiwy. poz 1266 http://www.infor.pl/dziennik-ustaw,rok,2004,nr,121.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_lilek_ 07.04.2008 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 a czy gmina w sytuacji działki, która jest rolna ale objęta planem zagospodarowania pod budowę jednorodzinną, może odmówić wydania pozwolenia na budowę? wiem, że może to idiotyczne pytanie, ale mieszkam w gminie, gdzie wszystko jest możliwe. Przymierzam się do kupna działki i wolałabym wiedzieć, czy istnieje jakiś powód na który może powołać się gmina i odmówić mi wybudowania domu (pod warunkiem oczywiście, że wszystko będzie zaprojektowane zgodnie z planem zagospodarowania). Z góry dziękuję za odpowiedź, a w między czasie zabieram się za dalsze wertowanie forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emi601 07.04.2008 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 tak na logikę to nie! jest to taka sama syt , jak u mnie, kupiłam grunty orne II klasy, ale u notariusza pokazano mi zaświadczenie , że działka o okeślonym numerze ( moja ), położona tu i tu, jest objęta Miejscowym Planem Zagospodarowania Przestrzennego i przeznaczona na budownictwo mieszkaniowe z funckją usługową, tak dokładniebyło napisane. Na tej podstawie działka jest "budowlana" Dopilnuj, żeby Twoja upatrzona działka miała takie coś, niech sprzedajacy ci to pokaze na papierze, a notariusz wytłumaczy, mi pani wszystko przy podpisaniu aktu wyłożyła. Piszę w cudzysłowiu bo tak naprawdę moja działka jest ciągle ziemią rolną, MPZP pozwala tylko na wyłaczenie jej z produkcji rolnej, kilka postów wyżej łądnie wytłumaczył to sSiwy. Porzebna jest to tego osbna decyzja, starostwo sie zajmuje ą sprawą. Jeśłi projekt jest zgodny z MPZP, sa warunki techniczne do przyłaczenia mediów, jest dojazd do działki, jest wyłaczenie z produkcjii rolnej ( do 500m2 za darmo) to nie widzę przeszkód! Na jakiej podstawie mieliby odrzucić wniosek o PnB? Tak ja myślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wejlantf 11.04.2008 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 to ja już nie wiem o co u mnie chodzi... działka ma 1400m2, z czego 412m2 to klasa IIIa. Budowałem budynek gospodarczy i przed pozwoleniem musiałem wyłączyć spod użytkowania rolniczego. Dodam, że w 2004 roku na tej samej działce postawiłem dom. Ale za te 412m2 przysłali opłatę roczną (a płaci się podobno 10 lat) 1320zł!!! Wiem, ze w ustawie jest taka opcja, że mogę zrezygnować w części z wyłączonego obszaru (chyba art.12 ustawy) i próbuję przez to przebrnąć (sam budynek ma 75m2, więc opłata byłaby ok.5,5razy mniejsza). Jest podobno jeszcze taki patent, że jeśli będę rolnikiem (ponad 1ha) to nie będę musiał tego płacić, tak? dzięki!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwerson 07.01.2011 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 a co w przypadku, kiedy się złożyło wniosek o wyłączenie np. 400m2 a potem się okaże, że potrzeba 500m2? u nas tak będzie, bo się szambo przesunie i wyjdzie poza ten obszar, który wskazaliśmy we wniosku o wyłączenie kto to skoryguje? mam jeszcze raz zgłaszać się z drugim wnioskiem do starostwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwerson 25.01.2011 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 sama sobie odpowiem, bo już sie dowiedziałam - w chwili odbioru powykonawczego robi sie korektę i już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts